The latest expert comments from CAPHRI researchers in the media.
7 juni 2021 - 1Limburg
Druk Limburgs verenigingsleven versnelde verspreiding Covid
De resultaten grote antistoffenonderzoek onder 10.000 Limburgers werden bekend gemaakt. Uit de studie blijkt dat 20 procent van de deelnemers in november 2020 antistoffen in het bloed had en dus een coronabesmetting heeft gehad. Onderzoeksleider Christian Hoebe licht de uitkomsten toe op de regionale nieuwswebsite 1Limburg.
22 mei 2021 - 1Limburg
Leven met long covid: 'Minder werken en erg moe'
Long covid is een containerbegrip voor vermoeidheidsklachten, geheugenklachten, kortademigheid, hoofdpijn, bij mensen die een corona-infectie gehad hebben. Het tv-programma Limburg Centraal besteedt uitgebreid aandacht aan long covid en nodigt daartoe Jeanine Verbunt uit als studiogast.

8 mei 2021 - 1Limburg
Hoe moeten de zorgachterstanden worden weggewerkt?
Door de drukte in de ziekenhuizen als gevolg van de dere coronagolf moeten behandelingen van zieke mensen worden uitgesteld. Hoe moeten de achterstanden worden weggewerkt? Wim Groot schuift aan als studiogast in het tv-programma Limburg Centraal.
24 april 2021 - Dagblad De Limburger
Alarm om lage bereidheid tot vaccineren: waar komt het wantrouwen tegen inenten vandaan?
Medici zijn zeer bezorgd over de vaccinatiebereidheid bij het coronavaccin. Weigeraars van de prik sluiten aan in een lange geschiedenis van wantrouwen in inenten. Vanaf het allereerste vaccin 225 jaar geleden is er scepsis en angst. Jochen Cals reageert.

21 april 2021 - NOS
Meeste bewoners gevaccineerd, maar verpleeghuizen durven versoepelingen nog niet aan
Ondanks een hoge vaccinatiegraad van rond de 80% hebben in de meeste verpleeghuizen in Nederland nog geen grote versoepelingen van de bezoekregeling plaatsgevonden. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg en het Radboudumc in Nijmegen (UKON), onder leiding van Jan Hamers.
NOS Radio 1 journaal
Dit is de Dag - NPO Radio 1
NRC Handelsblad
Limburg Centraal - L1
14 april 2021 - L1
'Er is wéér geen plan B'
Hoogleraar Huisartsengeneeskunde Jochen Cals vindt het teleurstellend dat er geen rekening is gehouden met mogelijke tegenvallers nu er niet kan worden gestart met het Janssen-vaccin. "Er is geen regie."

4 maart - 1Limburg
Eén jaar corona in Limburg: 'Het was een rollercoaster'
Het is precies één jaar geleden dat de eerste coronabesmetting werd geconstateerd in Limburg. Christian J.P.A. Hoebe, hoogleraar en Hoofd Infectieziekten bij GGD Zuid Limburg werd in één klap een bekende Limburger. Hij kijkt terug op het afgelopen jaar.
4 maart 2021 - Observant
Welk model kan voorspellen hoe corona verloopt?
Statisticus Laure Wynants zette samen met een team van veertig wetenschappers uit binnen- en buitenland een living review op waarin ze alle papers over COVID-19 voorspellingsmodellen onder de loep nemen. Ze ontving er de Edmond Hustinxprijs 2020 voor, die ieder jaar naar een Maastrichtse wetenschapper gaat.

7 Februari 2021 - NRC
Eenzaamheid kost 2 miljard euro aan extra zorgkosten
Ernstig eenzame mensen maken tot 50 procent hogere zorgkosten dan mensen die zich niet eenzaam voelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht onder 350.000 volwassen Nederlanders. Vooral bij jongvolwassenen speelt eenzaamheid een grote rol in zorgkosten. Eenzaamheid kost de samenleving volgens de onderzoekers jaarlijks ongeveer 2 miljard euro aan extra zorg. Dat is „extra zorgwekkend vanwege de coronamaatregelen waaronder jongeren het meest lijden”, zegt Daan Westra.
10 januari - Trouw
Zorgmedewerkers gaan bij vaccinatie voor kwetsbaren en dat stuit op veel kritiek
Keer op keer hamerde de Gezondheidsraad erop om ouderen en kwetsbare mensen als eersten te vaccineren. Toch gaan de eerste honderdduizend prikken in de armen van relatief gezonde jonge mensen. Is dat erg? In een uitgebreid artikel in Trouw reageert onder anderen Christian Hoebe. Eerder in de week kwam hij ook al aan het woord op de website van NOS Nieuws.

10 januari - L1
Corona in verpleeghuizen: 'Zorgen om Britse variant'
De tweede coronagolf zorgt niet alleen voor druk op de ziekenhuizen. Ook de verpleeghuizen voelen dat. Hoewel ze beter zijn voorbereid, komt de tweede golf ook daar ongenadig hard binnen. Er zijn nu zelfs meer corona-besmette verpleeghuislocaties dan tijdens de eerste golf. Jos Schols legt, als studiogast in het tv-programma Limburg Centraal op de regionale zender L1, uit hoe dat komt.
7 januari 2021 - NRC Handelsblad
Antivaxers zijn van alle tijden
Het vaccinatieprogramma is in Nederland van start gegaan. Veel mensen twijfelen echter nog of ze wel een prik willen nemen. Het huidige debat over vaccinaties vertoont opvallende overeenkomsten met de maatschappelijke discussie in de 18de en 19de eeuw rondom de toediening van het pokkenvaccin. De wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad publiceert, mede aan de hand van Eddy Houwaart, een inkijkje in de medische geschiedenis van Nederland.

29 december 2020 - De Limburger
Opinie: Noodroep vanuit de verpleeghuizen
Het is inmiddels evident dat de verpleeghuizen in deze tweede golf ook weer zwaar geraakt worden. Werden in de hele eerste golf ongeveer 12.000 bewoners prooi van het virus; inmiddels staat de teller in de tweede golf op bijna 25.000 getroffen bewoners en is het aantal overledenen met ruim 2000 ook al vergelijkbaar met het overlijdensgetal in de eerste golf. Een opinieartikel van Jos Schols.
18 December 2020 - NRC
IC's werden ontlast doordat oudere vaker thuis stierf
Een studie door het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde onder leiding van Jochen Cals toont dat huisartsen tenminste 1.566 oudere en kwetsbare coronapatiënten niet meer naar ziekenhuis verwezen. Ze stierven thuis.;

7 december 2020 - L1mburg Centraal
Groot onderzoek naar impact corona op Limburgse zorgsector
Onder leiding van Daan Westra is een onderzoek gestart naar de gevolgen van werken in de COVID-19 pandemie voor zorgpersoneel. 5 Limburgse ziekenhuizen doen mee aan onderzoek. Daan geeft toelichting in het programma L1mburg Centraal.
18 november - Nieuwsuur
Veel twijfel over coronavaccin
Bijna de helft van de Nederlanders wil zich in ieder geval niet direct laten vaccineren als er een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar wordt. André Knottnerus, oud-voorzitter van de Gezondheidsraad, van origine arts-epidemioloog en in het verleden betrokken bij vaccinatiecampagnes vertelt hoe hiermee om te gaan in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur (NOS, NPO 2).

18 november - Algemeen Dagblad
Gezondheid COPD-patiënten verslechterd door coronacrisis
Patiënten met de chronische longziekte COPD mijden de zorg vanwege de coronacrisis. De meeste afspraken worden afgezegd of verplaatst en hun situatie verslechtert, blijkt uit een enquête. Onno van Schayck waarschuwt in het Algemeen Dagblad voor complicaties op de lange termijn.
23 oktober - 1Limburg
Groot onderzoek naar antistoffen coronavirus
De GGD Zuid Limburg, GGD Limburg-Noord, Provincie Limburg en Maastricht UMC+ zijn een onderzoek naar antistoffen en de verspreiding van het coronavirus in Limburg gestart. De resultaten van het onderzoek geven straks belangrijke informatie voor inwoners, beleidsmakers én wetenschappers over het virus en de verspreiding in Limburg. Christian Hoebe licht de studie toe.

23 oktober - Telegraaf
'Stop met aanmodderen en zet die lockdown in'
Het coronavirus trekt golfsgewijs het land over en is nu overal aanwezig. Landelijk lopen de besmettingen en de ziekte- en sterfgevallen op. Jos Schols vindt dat er vandaag nog moet worden ingegrepen.
20 oktober - NRC
Met bezoek in het verpleeghuis blijft het balanceren
Zijn verpleeghuizen klaar voor een nieuwe golf? Hoe staat het met het welzijn van de bewoners? En met de werkdruk? Jan Hamers (Academische Werkplaats Ouderenzorg) vertelt over de resultaten van het onderzoek naar het beleid dat 76 verpleeghuizen door het hele land voeren sinds ze weer open zijn voor bezoek.

5 oktober - Argos
Bron- en contactonderzoek loopt vast, maar niet in Zuid-Limburg
Het Bron-en Contactonderzoek verloopt in Zuid-Limburg tot op heden bijzonder goed. Christian Hoebe en zijn collega's leggen in de uitzending van VPRO Argos uit hoe dat precies komt.
15 oktober - NRC Handelsblad
Coronarisico bij migranten is vooral een armoedekwestie
Op de IC liggen voornamelijk mensen met een niet-westerse migratieachtergrond die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn. Hoe komt dat? 4 hoogleraren, waaronder Gera Nagelhout, schreven een opiniestuk.

24 september 2020 - Maastricht University
“Waarom carnaval niet naar de zomer verplaatsen”
Christian Hoebe over zijn liefde voor de sociale geneeskunde, zijn jeugd in Alkmaar en natuurlijk de bestrijding van het Covid-19 virus.
21 september - RTL4
Iris (37) heeft half jaar na corona nog steeds slechte conditie
Veel Nederlanders die zijn genezen van COVID-19 kampen nog steeds met gezondheidsklachten. Jeanine Verbunt is bezig met het ontwikkelen van een instrument dat de huisarts moet helpen de specifieke klachten in kaart te brengen.

21 september 2020 - RTL4
Op zoek naar de superspreader
Medisch microbioloog Paul Savelkoul geeft uitleg over slimmere coronatesten. Door te kijken naar viral load en klinische symptomen kun je veel selectiever maatregelen toepassen.
17 september 2020 - 1Limburg
Meer testcapaciteit: MUMC+ wil 6 staafjes tegelijk testen
Laboratoria mogen vanaf het einde van dit jaar meerdere monsters tegelijkertijd testen op corona. Het lab Medische Microbiologie van het Maastricht UMC+, dat dagelijks zo’n 1300 coronatesten analyseert, experimenteert met deze nieuwe methode. Paul Savelkoul geeft tekst en uitleg.

11 september 2020 - VRT
Beschermen komkommers en roken écht tegen corona? 5 tips om je weg te vinden in het kluwen van 50.000 coronastudies
"Er is momenteel echt een soort tsunami aan wetenschappelijk onderzoek over COVID19", zegt epidemioloog Laure Wynants op de website van de Belgische omroep VRT. Laure en de journalisten zetten de vijf belangrijkste concrete tips om toch door het bos de bomen te zien op een rij.
6 september 2020 - De Volkskrant
Waarom luisterde het Westen niet naar China?
Omdat het coronavirus China als eerste raakte, had China aanvankelijk een kennisvoorsprong. Heeft het Westen daar wel voldoende gebruik van gemaakt, vraagt de correspondent van De Volkskrant in China zich af. Voor een gedegen antwoord op die vraag gaat ze onder anderen te rade bij Thomas Krafft en Remco van de Pas.

24 augustus 2020 - RTL nieuws
' Oplossing voor bezoek ouderen? Zo werkt de Belgische bubbel'
Het afsluiten vd verpleeghuizen in maart was heel schadelijk. Op dat moment was het een noodzakelijke maatregel, mr bij een tweede golf moeten we het niet meer doen. Een sociale bubbel kan helpen om verpleeghuizen open te houden, zegt prof. Hilde Verbeek bij RTL nieuws.
23 augustus 2020 - NRC Handelsblad
In een verpleeghuis in Budel blijkt 39 procent van de medewerkers antistoffen te hebben. Dat is veel meer dan verwacht. Een vijfde van hen had geen klachten. Jos Schols was betrokken bij het onderzoek in en verpleeghuis in Budel en werd geïnterviewd in NRC.

14 augustus 2020 - De Volkskrant
'Ook maanden na corona nog extreem moe'
Hoogleraren Jeanine Verbunt en Jean Muris Jean stellen een risicoprofiel op zodat huisartsen in de regio snel kunnen ingrijpen en ex-covid-patiënten niet te lang met hun klachten doorlopen.
1 augustus 2020 - Het Belang van Limburg
Coronastudies blijken al te vaak haastwerk
Bijna vijftigduizend wetenschappelijke publicaties zijn verschenen sinds het begin van de coronacrisis. Door de wereldwijde noodsituatie worden de resultaten veel sneller bekendgemaakt dan gebruikelijk in de wetenschappelijke wereld. Laure Wynants en haar team namen 170 studies kritisch onder de loep en wat bleek? Stuk voor stuk waren ze flink onder de maat.

30 juli 2020 - 1Limburg
Vergeet huisartsen niet bij tweede coronagolf'
Huisartsen en de verpleeghuiszorg werden te laat betrokken bij het coronabeleid. Dat moet anders als er een tweede golf komt, zegt huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde Jochen Cals in L1mburg Centraal.
25 juli 2020 - Algemeen Dagblad
‘Chinese farmaceuten noemen hun medicijn een vaccin voor de wereld’
Het Westen kijkt reikhalzend uit naar een kansrijk coronavaccin uit Oxford. In China timmeren onderzoekers net zo hard aan de weg. Sterker: de Chinezen zouden zomaar eens als eersten met een vaccin kunnen komen. Maar dat vaccin heeft vermoedelijk wel een prijs. Het is een medicijn, maar ook een middel voor China om de wereldmacht te verkrijgen. Remco van de Pas licht een en ander toe in het Algemeen Dagblad.

4 juli 2020 - Dagblad De Limburger
Welke zorg kunnen we na corona schrappen?
De agenda van dermatologen, orthopeden en veel andere specialisten is tijdens de coronacrisis volledig overhoop gehaald. Ook die van huisartsen en patiënten. Geplande afspraken zijn massaal uitgesteld of geannuleerd. Maar waren al die afspraken wel nodig? Wim Groot en Jochen Cals reageren in dagblad De Limburger.
3 juli 2020 - Dagblad De Limburger
Corona speelt verstoppertje: waar komt de tweede golf vandaag?
Experts waarschuwen voor een tweede golf van het coronavirus. Waar blijft het virus dan in de tussentijd? Christian Hoebe geeft antwoord in De Limburger.

22 juni 2020 - Dagblad De Limburger
'Wanneer de misère aanhoudt'
De meeste coronapatiënten in de eerste lijn herstellen goed, zonder verdere ondersteuning of begeleiding. Maar er is een groep die hardnekkige fysieke, cognitieve en/of psychische klachten houdt. Jeanine Verbunt en Jean Muris vertellen erover in De Limburger.
24 juni 2020 - NOS
Evaluatie versoepeling bezoekregeling verpleeghuizen
De versoepeling va de bezoekregelingen heeft in de eerste verpleeghuizen die onder strenge voorwaarden open moichten, niet geleid to nieuwe besmettingen. Maar de uitvoeringen van de versoepeling is moeilijk en kost veel tijd. Bovendien is personeel bang voor nieuwe corona-infecties. Dat blijkt uit een evaluatie van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. Jan Hamers licht de resultaten toe in het NOS journaal en ook de nieuwssite van de NOS besteedt aandacht aan de resultaten.

12 juni 2020 - De Telegraaf
Onderzoek universiteit: eenzame oudere snakt naar contact'
Veel thuiswonende ouderen in Vlaanderen en Nederland snakken naar contact met familie en vrienden. Vanwege de coronacrisis krijgen veel mensen op leeftijd nauwelijks of minder bezoek, en die eenzaamheid maakt ongelukkig. Dat blijkt uit een studie van Jos Schols en zijn team, in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en de Hogeschool Gent. O.a. de Telegraaf besteedt aandacht aan de resultaten.
10 juni 2020 - Dagblad De Limburger
Weinig ruimte voor rituelen in laatste levensfase: ‘Veel aandacht voor veiligheid, minder voor waardigheid’
Dagblad De Limburger schrijft uitgebreid over de online onderwijssessie die Judith Meijers en Nynke de Jong onlangs samen met religieuze experts hebben georganiseerd voor studenten European Public Health over rituelen in de palliatieve zorg vanuit verschillende geloven. De geestelijke zorg in de laatste levensfase blijft, zeker in coronatijd, achter. „Er is veel aandacht voor veiligheid, minder voor waardigheid.”
3 juni 2020 - De Telegraaf
'Terug naar hoe we al bijna 2000 jaar leven'
De mens is niet geschapen voor een 'anderhalvemetersamenleving' zonder nauw sociaal en fysiek contact. We moeten terug naar ons vertrouwde bestaan en daarin zo goed mogelijk omgaan met rampen en crises, betoogt Jos Schols in een opiniestuk voor De Telegraaf.
3 juni 2020 - De Kennis van Nu
Gezondheidsklachten door stikstof
In wetenschapprogramma De Kennis van Nu praat Onno van Schayck over de mogelijke relatie tussen coronabesmettingen en de concentratie intensieve veehouderij.

28 mei - De Volkskrant
Antivaxers en coronavaccin: Willen de antivaxers nu wél een vaccin?
De coronacrisis laat zien wat een virus kan aanrichten wanneer er geen vaccin beschikbaar is. Wat doet dit met de sentimenten rondom vaccineren? De Volkskrant gaat onder andere te rade bij Bart Penders.
28 mei - NOS uitzending
Het coronavirus: feiten en fabels
Christian Hoebe geeft tijdens de NOS uitzending "Het coronavirus: feiten en fabels" antwoord op veelgestelde vragen over het coronavirus.

28 mei - NRC Handelsblad
Sommige coronapatiënten zijn al twee maanden ziek
Soms heeft COVID-19 een venijnig lange staart. Huisartsen signaleren de laatste weken steeds vaker mensen die naar alle waarschijnlijkheid Covid-19 hebben doorgemaakt, dat thuis hebben uitgeziekt, en die maar niet opknappen. Jochen Cals en Jako Burgers, beide huisarts en hoogleraar, vertellen erover in NRC.
28 mei - MUMC+
Rokers bevattelijker voor covid-19
Zijn rokers bevattelijker voor covid-19? Wat valt er concreet over te zeggen? En wat zijn de ervaringen in de praktijk? Longarts prof. Geertjan Wesseling geeft antwoord op de website van Maastricht UMC+.

28 mei - NRC Handelsblad
'Toen de testen eindelijk kwamen, was het halve verpleeghuis besmet'
Het beschermen van de meest kwetsbare mensen was een belangrijke doelstelling van het kabinet. Hoe konden dan toch 9.700 bewoners van verpleeghuizen besmet raken? NRC Handelsblad publiceert een uitgebreide reconstructie, waarin ook hoogleraar Ouderenzorg Jan Hamers aan het woord komt.
27 mei 2020 - Dagblad De Limburger
'Een eenmalige bonus in de zorg zou een mooi gebaar zijn'
Hoogleraar Wim Groot overziet in een interview met dagblad De Limburger wat er goed gind, wat er misliep en wat we van de crisis tot dusverre kunnen leren van de coronacrisis.

26 mei 2020 - NOS journaal
Nazorg voor COVID-19 patiënten
Het NOS journaal besteedt aandacht aan het revalidatiecentrum Adelante, waar nazorg aan coronapatiënten wordt geboden. Het valt op dat patiënten heel verschillend herstellen. Ook patiënten die niet op de IC hebben gelegen maar thuis corona hadden, hebben vaak nog lang klachten. Jeanine Verbunt licht dit toe op camera.
NOS journaal (vanaf minuut 12:45)
22 mei 2020 - NRC Handelsblad
Zet er ‘corona’ op en je onderzoek krijgt aandacht
De coronapandemie leidt tot een stortvoed aan medische publicaties. Maar de kwaliteit laat nogal eens te wensen over. Laure Wynants reageert in NRC Handelsblad.

22 mei 2020 - Medisch Contact
GGD’s breiden testcapaciteit en bron- en contactonderzoek uit
Vanaf begin juni kunnen alle Nederlanders met klachten die wijzen op covid-19 zich laten testen. De GGD’s zijn voor dat testen en voor het nodige bron- en contactonderzoek ‘intelligent’ aan het ‘opschalen’. Christian Hoebe legt in Medisch Contact uit wat de grondgedachte is.
20 mei 2020 - UM
You are responsible for others’ health
Gerjo Kok and Rik Crutzen are experts on planned behavioural change. They advise Maastricht University on how to introduce new, safe behaviours when the UM buildings start to reopen.

18 mei 2020 - Webinar UU
The impact of COVID-19: Why socioeconomic status matters
In a webinar of Studium Generale Utrecht, Prof Gera Nagelhout talks about the effects of the pandemic on people with an addiction from a low-income background. How does socioeconomic status affect people’s health and wellbeing?
12 mei 2020 - Huisarts en Wetenschap
Ruim 2.500 patiënten met COVID-19 thuis intensief begeleid of overleden (update 5 mei)
Jochen Cals, Raissa Derckx en Marco Blanker geven in Huisarts en Wetenschap een update van de uitkomsten van het landelijke registratiesysteem COVID-19 intensieve zorg door de huisarts en COVID-19 verdachte sterfgevallen.

5 mei - NOS journaal
Contact en brononderzoek GGD
Christian Hoebe vertelt in het NOS journaal over de uitbreiding van de capaciteit voor het doen van bron-en contactonderzoek bij de GGD'en.
NOS journaal (vanaf minuut 14:35).
5 mei
Making work from home work for you
Fatigue, headaches, irritability, or sleep problems? These might be symptoms of stress caused by the unfamiliar demands of working from home. Angelique de Rijk studies work stress in nurses – and worries about the current situation and the transition back to normal.

3 mei - L1
Christian Hoebe vertelt in het radioprogramma De Stemming van L1 over de stand van zaken rond de besmetting in Limburg, het nut van mondkapjes en de wenselijkheid van een tweede Outbreak Team.
30 april 2020 - AD
Corona blijkt stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij
Er zijn sterke aanwijzingen dat er een verband is tussen luchtkwaliteit en het aantal corona besmettingen. "Er is alle reden om dit te onderzoeken", zegt prof. Onno van Schayck.

29 april 2020 - Volkskrant
Lopen mensen met chronische longaandoeningen een groter risico met covid-19?
Covid-19 infecteert de luchtwegen en kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen. Lopen patiënten van chronische longaandoeningen als astma een groter risico? Onno van Schayck geeft antwoord.
25 april 2020 - 1Vandaag
Huisartsen melden 764 overleden coronapatiënten buiten ziekenhuis
De eerste resultaten van het meldingssysteem voor huisartsen zijn door het Consortium Onderzoek Huisartsengeneeskunde bekend gemaakt. Jochen Cals lichtte de resultaten toe:
NOS, NOS Radio 1 journaal, 1Vandaag (vanaf minuut 6.15), L1, Volkskrant, etc.

19 april 2020 - L1
Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet'
De ziekenhuisopnames dalen en de sterftecijfers dalen in Limburg, maar we zijn er nog niet." zegt Christian Hoebe bij L1.
18 april 2020 - De Correspondent
Goede gesprekken De Correspondent: interview André Knottnerus
Lex Bohlmeijer in gesprek met André Knottnerus over de volksgezondheid. Deze voormalig hoogleraar huisartsgeneeskunde waarschuwt gezinnen zonder tuin niet te vergeten.

13 april 2020 - NOS journaal
Huisartsen gaan 'verborgen' coronadoden registreren
Met een landelijke registratiesysteem gaan huisartsen ernstig zieke patiënten en overledenen in kaart brengen, die niet op corona zijn getest maar van wie vrijwel zeker vaststaat dat ze besmet zijn of waren met het virus. Jochen Cals, hoogleraar Effectieve Diagnostiek en huisarts coördinert het project.
NOSjournaal, Radio1, NOS.nl, NOS op 3, Volkskrant, RTL nieuws, Irish times
10 april 2020 - Observant
Opinie: We zullen moeten leren leven met het coronavirus
Het effect van het coronavirus laat zich het best vergelijken met dat van een tsunami of aardbeving. De economische maatregelen die worden genomen om de verspreiding van het virus te beperken, zijn een vorm van wereldwijde rampenbestrijding, schrijft Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie.

10 april 2020 - L1
Hoogleraar Infectieziektebestrijding Christian Hoebe geeft bij L1 een update over de status van corona in Limburg
Hoe gaat het in de Limburgse verpleeghuizen? Hoe kan het dat het aantal doden landelijk daalt, maar in Limburg niet? En kunnen we al kijken naar het versoepelen van de maatregelen?
9 april 2020 - L1
Hoogleraar: 'Corona-isolement gevaarlijk voor ouderen'
Fysieke en sociale problemen dreigen voor ouderen die geen bezoek meer krijgen. Daar moet meer aandacht voor komen. Daarvoor pleit Jos Schols, hoogleraar Ouderengeneeskunde.

9 april 2020 - Observant
Opinie: Denk er nu over na: wil jij naar de IC voor een (mogelijk) langer leven?
Wat als er straks onverhoopt toch te weinig IC-bedden blijken te zijn? Dan moet er gekozen worden: wie wel en wie niet. Maar de regels die de keuze bepalen zijn niet eenduidig, zegt Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg.
9 april - NRC
Bewegen is net zo belangrijk als binnenblijven tijdens deze corona crisis.
Als binnenblijven tot gevolg heeft dat mensen meer stilzitten, dreigen ic-bedden eerder vol te raken, zeggen Onno van Schayck en Maartje Willeboordse in NRC Handelsblad.

8 april 2020 - 1Limburg
Limburg als eerste met nazorg voor coronapatiënten
De Academische Werkplaats Revalidatie en de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg zijn samen met zorggroep Adelante en Ciro begonnen met een nazorgtraject voor corona-patiënten.
7 april 2020 - UM
Good prediction models for COVID-19 are urgently needed
Laure Wynants, Luc Smits (CAPHRI) and Maarten van Smeden (UMC Utrecht) assessed together with a group of international researchers, all previously available prediction models for the early detection and progression of COVID-19. They conclude that most models are currently based on too weak scientific evidence. Their research has been published in the leading medical journal The BMJ.

6 april 2020 - UM
This is not normal, but it is going well
How do you get 280 Health Sciences students to switch to online education in just a few days? Coordinator Rixt Zijlstra and student Isabelle Dekker tell about their experiences.
3 april 2020 - UM
Loneliness is looming
The coronavirus is hitting vulnerable elderly people the hardest in every respect. We hear from Hilde Verbeek, Professor of Care Environments for Vulnerable Older People and scientific director of the Living Lab in Ageing and Long-Term Care in South Limburg (AWO-ZL).

1 april 2020 - Observant
Opinion: Magic bullets …?
Being right in the middle of the COVID-19 storm, everyone is hoping for a quick fix such as a vaccine. The Global Health Team points out we must not forget to look at the larger picture: what should we do to create a global society that will be less vulnerable for future pandemics to occur?
29 maart 2020 - L1
'Ziek geweest? Houd je toch aan de richtlijnen!
Hoogleraar Infectieziektenbestrijding Christian Hoebe waarschuwt mensen die denken al ziek te zijn geweest door het coronavirus, zich toch gewoon aan de richtlijnen te houden.

27 maart 2020 - Observant
Corona-stress
Column door dr. Gera Nagelhout.
25 maart 2020
"The best cure for the coronavirus? Physical distancing and a minimum dose of social media".
Professor of General Practice Medicine Jochen Cals is also a practicing general practitioner in Sittard, a city that is suffering from a relatively high number of coronavirus infections. What is his experience during these unique times?

21 maart 2020 - De Limburger
’Dit is de grootste gezondheidscrisis sinds de Spaanse Griep van 1919’
Hij is dé deskundig duider van Limburg in de nu al weken durende coronacrisis. Christian Hoebe, hoogleraar en hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg. Een artikel over de mens achter de specialist.
15 maart 2020 - L1
‘Sociale contacten tot minimum beperken'
Alle sociale contacten moeten tot een minimum worden beperkt. Dat zegt Christian Hoebe, hoogleraar Infectieziektenbestrijding.

13 maart 2020 - UM
Webinar: Personal health and the Dutch healthcare system in the light of COVID-19.
With Christian Hoebe and Helmut Brand.
10 maart 2020 - Trouw
Heel Noord-Brabant dicht? Dat is niet aan de orde
Grote evenementen in Noord-Brabant, zoals voetbalwedstrijden, gaan niet door. Hebben dat soort maatregelen zin? Prof. Christian Hoebe geeft toelichting.

5 maart 2020 - UM
Coronavirus outbreak highlights need for European Public Health programmes
As Professor of European Public Health, Helmut Brand is closely connected to the unique bachelor’s and master’s programmes in European Public Health. He was asked about his views on health policies during the coronavirus outbreak.
3 maart 2020 - L1
Veel vragen over coronavirus, Christian Hoebe van de GGD geeft antwoord
Kan een huisdier ook corona krijgen? Christian Hoebe, hoogleraar Infectieziektenbestrijding, geeft antwoord op lezersvragen.

28 februari 2020 - NRC
De GGD bij de grens belt 3 keer per dag Duitse collega's
Taal, protocollen, organisaties en meer verschillen in een door grenzen doorsneden gebied, waar een en hetzelfde virus opduikt. Het maakt bestrijding complexer, maar stilaan groeit de samenwerking. Christian Hoebe vertelt erover.
13 februari 2020 - Volkskrant
Waarom elk land anders omgaat met het coronavirus.
Mogelijk besmet met het coronavirus? Dan mag je in Nederland thuis in quarantaine. Andere landen kiezen voor centrale quarantaine. Vanwaar die grote verschillen? Christian Hoebe vertelt.
