.
Welkom op de website van de Amazone studie: Voorkomen van chronische pijn na borstkankerbehandeling met online ondersteuning.
Dankzij de vooruitgang van diagnostiek en behandeling kan borstkanker -mits op tijd ontdekt- bijna als een te genezen ziekte worden beschouwd.
Desondanks blijft elke kankerbehandeling een zware behandeling voor lichaam en geest. Genezen van kanker betekent helaas niet altijd dat er volledig herstel is van conditie of terugkeer naar het niveau van functioneren voor de ziekte. Aanhoudende pijn in het geopereerde gebied komt bij 15-30 % van de patiënten voor, naast andere klachten zoals concentratiestoornissen, opvliegers, slaapstoornissen, angst en onrust (lees meer). Deze pijnklachten kunnen nog maanden tot jaren na de behandeling voortbestaan en zijn (dan) vaak moeilijk te behandelen.
Daarom zet moderne gezondheidszorg steeds meer in op preventie van klachten en empowerment van patiënten.
De Amazone studie onderzoekt of psychologische begeleiding rondom de borstoperatie het ontstaan van blijvende pijnklachten na borstkankerbehandeling kan voorkomen.

Wil je met ons in contact komen? Stuur een e-mail naar: fpn-amazone@maastrichtuniversity.nl
Onze partners
The OuchCast

The OuchCast, een podcast over pijn, heeft een nieuwe aflevering gepubliceerd over borstkankerbehandeling en pijnmanagement en de vele behandelingen die er bestaan. Een goede bron van veel informatie over dit onderwerp!
Borstkankermaand 2022 | Zelfliefde

In Nederland krijgt per jaar een op de zeven vrouwen de diagnose borstkanker en van de drie vrouwen die daarvoor behandeld worden krijgt er een chronische pijn.
De AMAZONE studie onderzoekt, of je door online aangeboden cognitieve gedragstherapie beter voorbereid bent op een borstoperatie en daardoor ook makkelijker hersteld. Bij een eerste analyse van gebruiksvriendelijkheid en doelmatigheid kregen we de terugkoppeling van de meeste patiënten, dat ze door de begeleiding beter grip kregen op hun emoties en aandacht voor belangrijke en waardevolle dingen in hun leven. Eén deelneemster verwoorde het zo: “ Nu ervaar ik toch weer controle in een periode waarin ik mij zo machteloos heb gevoeld ”.
Op deze pagina vind je meer informatie over ons onderzoek en hoe je mee kunt doen.
Nieuws
Een terugblik op het eerste half jaar AMAZONE
“Inmiddels hebben we een half jaar deelneemsters aan de AMAZONE studie begeleid in een team van vier therapeuten. We hebben mensen uit verschillende delen van het land gezien middels een veilige video-bel verbinding. Dit gebeurt rondom een spannende en ingrijpende gebeurtenis in het leven. Om juist op dit moment een bijdrage te kunnen leveren door een online behandeling aan te bieden is een waardevol gegeven voor ons als therapeuten. De therapeuten hebben standaard 3x een contactmoment met de deelneemsters. Indien nodig, is het ook mogelijk om steun, uitleg of informatie te vragen tussen die momenten in.
De online omgeving is mooi ingericht met de speciaal voor de studie ontwikkelde interventie. Veel mensen zijn heel handig met de online behandeling. Deelneemsters die actief met het programma bezig zijn, laten veel enthousiasme zien. Het lijkt nuttig een vast tijdstip in te plannen om er aan te werken. Dat helpt om het ritme van het uitvoeren van de oefeningen vast te houden.
De online begeleiding lijkt goed te werken. We horen dat mensen blij zijn met de helpende voorbereidingen die zijn aangeboden in de sessie vóór de operatie. Een deelneemster zei aan het einde van de behandeling: “Dit programma helpt mij om de lichtputjes te kunnen zien in het donkere wat er is”. Een andere deelneemster formuleerde haar ervaring als: “Nu ervaar ik toch weer controle in een periode waarin ik mij zo machteloos heb gevoeld”.

De therapeuten:
- Christianne Verwegen
- Helga Nauta
- Anne Marie De Graaf
- Fleur Smeets-Prompers
Waar kan ik meedoen aan de Amazone studie?
Beter voorbereid op de borstoperatie met Amazone. Informeer tijdens de voorbereiding voor uw operatie bij het mamma behandelteam of het anesthesieteam dat deelname aan de Amazone studie in uw ziekenhuis coördineert.
Scroll in de blauwe balk hieronder naar rechts om alle deelnemende ziekenhuizen te bekijken.

Maastricht UMC+

Alexander Monro Kliniek, Bilthoven
Bezoek de website
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam
Bezoek de website
Radboud UMC, Nijmegen
Bezoek de website
Reinier de Graaf Ziekenhuis, Delft
Bezoek de website