• Pixabay office-1209640_1280 verkleind

Research into cross-border internships in the Meuse-Rhine Euregion

31-03-2017

Expertise Center ITEM has started a research project about cross-border internships in the Meuse-Rhine Euregion. The research, commissioned by the Meuse-Rhine Euregion and EURES, will be carried out and led by ITEM's 'de-borderer' between March 2017 and July 2017.

• ITEM Brochures  Vera van Vliet

Announcement ITEM PhD Volume 'Beyond the refugee crisis'

24-03-2017

The Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) published a PhD Volume about the refugree crisis. The volume was written by PhD candidates of ITEM and includes separate contributions in which each of them tackles the topic of the refugee crisis from their own area of interest. The volume therefore discusses themes ranging from migration law and criminal behaviour to social security.

• blogs  eu vlag vierkant

ITEM advises in the case Let's Bring Them Here against the state of the Netherlands

10-03-2017

This news article is written in Dutch. Ingevolge twee Besluiten van de Raad van de Europese Unie uit 2015 zijn de lidstaten van de Europese Unie verplicht een bepaald aantal asielzoekers, wier verzoek om asiel een hoge kans op slagen heeft, van Italië en Griekenland over te nemen en te herplaatsen naar het eigen grondgebied. Voor Nederland volgt uit de Besluiten dat het 8712 asielzoekers moet herplaatsen en opvangen. Tot op heden is deze herplaatsing echter beperkt gebleven tot 1487 personen. In het kader van deze zaak is Expertisecentrum ITEM verzocht deskundig advies te geven inzake de rechtstreekse werking van de betrokken besluiten naar Europees recht.

• NDFR feb 2017 Anouk Bollen

Interview Anouk Bollen-Vandenboorn in NFDR Exclusief

07-03-2017

On 17 January 2017 prof. dr. Anouk Bollen-Vandenboorn, Professor of Cross Border Pension Tax Law at Maastricht University and Director of ITEM (Institute for Transnational and Euregional Cross Border Cooperation and Mobility) was interviewed by economic journalist drs. Freek Andriesse. The interview was produced on behalf of Sdu (NDFR).

Subscribe to News