• Nieuwe regelingen

18-08-2017

Met ingang van 1 september 2017 treden twee nieuwe regelingen in werking te weten:
    Regeling Tenure Track voor de functie Universitair Docent en Werving, selectie en benoeming van hoogleraren bij de Universiteit Maastricht.

Beide regelingen zijn terug te vinden op de website van de Universiteit Maastricht.

• Een vaardigheid voor het leven

17-08-2017

Jaarlijks worden er 7.000 tot 8.000 mensen in Nederland gereanimeerd na een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De eerste zes minuten zijn cruciaal. Hoe eerder men start met hartmassage hoe beter, en hoe meer mensen deze vaardigheid beheersen, hoe groter de overlevingskans. Vanuit deze gedachte richtte Ton Gorgels, hoogleraar Transmurale Cardiologie samen met Petra Schuffelen tien jaar geleden in Maastricht Taskforce QRS Maastricht op.

• Eminem

Rappers beter ontwikkelt dan popartiesten?

16-08-2017

DKE-student Thomas Vrancken toont met text-mining aan dat het vocabulaire van rappers beduidend groter is dan dat van popartiesten.

• Microsoft goes Limburgs

15-08-2017

Softwaregigant Microsoft komt met een Limburgs taalmodel met toetsenbord en spellchecker dat het gebruik van het Limburgs op digitale media makkelijker moet maken.

• Selfie bergen

De drie gouden regels voor succesvolle selfies

10-08-2017

Door drie eenvoudige regels te volgen kun je je “just-for-fun-20-selfies-per-dag” veranderen in een middel om een aanzienlijke hoeveelheid geld te verdienen op sociale media, dat is de conclusie van een onderzoeksstudie van Stefania Farace, een PhD student bij de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Ze werkte voor deze studie samen met professor Martin Wetzels (Universiteit Maastricht) en Tom van Laer en Ko de Ruyter (Cass Business School, University of London).

• Prof. Onno van Schayck's rookreducerend kookfornuis voor India

Professor Onno van Schayck over zijn rookreducerend fornuis in India

10-08-2017

Onlangs sprak professor Onno van Schayck (CAPHRI/FHML) in het NOS Journaal over het project Exhale uit het Health in Slums programma dat hij mede heeft opgezet. In India wordt veelal binnenshuis gekookt op brandhout en dat is schadelijk voor de gezondheid. Jaarlijks overlijden daardoor een half miljoen mensen. Van Schayck en projectpartners ontwikkelden een rookreducerend fornuis dat ervoor zorgt dat de rook niet in huis blijft hangen, maar wordt afgevoerd.

• Nieuwe CAO

08-08-2017

Eerder hebben wij bericht dat de Nederlandse Universiteiten met de werknemersorganisaties tot een akkoord zijn gekomen voor een nieuwe cao Nederlandse Universiteiten (CAO-NU).

De volledige tekst van de CAO-NU is nu beschikbaar op de website van de VSNU.
    De looptijd van deze CAO is van 2 juli 2016 t/m 30 juni 2017 en is verlengd tot 1 juli 2018.

Teksten op de website van de UM zullen in de komende periode worden aangepast.

• INKOM: de beste start van je studentenleven!

08-08-2017

Bijna 3.000 kersverse studenten krijgen van 21-25 augustus de kans om alvast te wennen aan hun nieuwe leven tijdens de INKOM, de algemene introductieweek van Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool.

• Het Foundation Programme: een goed fundament voor je bacheloropleiding in Maastricht

01-08-2017

Als je buiten de EU je middelbare school hebt afgerond, is het natuurlijk een superervaring om in Maastricht te komen studeren. Alleen kan het voorkomen dat je diploma niet voldoet aan de eisen die Nederland stelt (en 45 andere landen die het Bolognaverdrag tekenden). Daarvoor biedt de Universiteit Maastricht het Foundation Programme.

• VENI beurzen

Vijf Veni-beurzen voor UM-onderzoekers

28-07-2017

Van de 154 gehonoreerde Veni-aanvragen kwamen er vijf uit Maastricht.