• Sterrenkundige droom wordt werkelijkheid

19-10-2017

Zijn mond viel open van verbazing, toen Gideon Koekoek twee maanden geleden al het nieuws te horen kreeg dat maandag 16 oktober trots aan de hele wereld werd gepresenteerd. De detectie van twee samensmeltende neutronensterren, voor het eerst ook waargenomen met twee telescopen, lost volgens de theoretisch natuurkundige een heel scala van sterrenkundige, chemische en natuurkundige problemen in één klap op.

• jenevermoed

Jenevermoed: een lage dosis alcohol verbetert vaardigheid vreemde talen

19-10-2017

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology en uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, de University of Liverpool, en King's College Londen, toont aan dat het vermogen van tweetalige sprekers om een tweede taal te spreken beter wordt na het gebruiken van een lage dosis alcohol.

• Catharina Pijls prijzen uitgereikt op Maastricht Health symposium

19-10-2017

Tijdens het jaarlijkse Maastricht Symposium on Global and European Health, is de Catharina Pijls Proefschriftprijs uitgereikt aan dr. Reinier Meester.

• skate café

Studenten waarderen ‘slow city’ Maastricht

19-10-2017

Is Maastricht aantrekkelijk genoeg voor jonge starters? En moeten we meer moeite doen om oud-studenten te behouden? Dit thema stond 2 oktober op de agenda tijdens een bustour en debat, georganiseerd door Maastricht LAB.

• Klokhuis
  • HRH Princess Margriet and the Advisory Board Global Health

UM verwelkomt HKH Prinses Margriet

17-10-2017

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet heeft op 16 oktober deelgenomen aan de jaarlijkse vergadering van de Advisory Board Global Health. Deze internationale adviesraad voor de masteropleidingen Global Health aan UM en aan McMaster University Canada komt elk jaar samen, alternerend tussen Maastricht/Nederland en Canada.

• De drijfveren van duurzame bouw

16-10-2017

Vastgoedinvesteerders hebben financieel baat bij het bezit van duurzame gebouwen. Dat stelt universitair hoofddocent Nils Kok, verbonden aan de School of Business and Economics van Universiteit Maastricht. Zijn onderzoek naar de financiële effecten van duurzame bouw wordt bediscussieerd in een artikel in de Huffington Post

• ITEM Brochures  Vera van Vliet

Regeerakkoord: Belang voor grensregio's

13-10-2017

Expertisecentrum ITEM is zeer positief gestemd dat in het regeerakkoord aandacht is voor het regionale belang. In het nieuwe regeerakkoord staat vermeld dat er actie ondernomen wordt om belemmeringen in grensregio's aan te pakken het belang van samenwerking met Duitse en Belgische overheden benadrukt. Expertisecentrum ITEM kan een structurele bijdrage leveren bij het aanpakken van de grensoverschrijdende obstakels en meedenken over beleidsmatige oplossingen die in wetgeving meegenomen kan worden.

• Innovatieve voedingsmiddelen in Venlo geproefd

13-10-2017

Tijdens het Dutch Agri Food Week-diner op de Brightlands Campus Greenport Venlo werden de smaakpapillen en overtuigingen geprikkeld.

• Anita Janaen UMagazine1

De muzikale, sportieve psycholoog

12-10-2017

Behalve een succesvolle carrière in de wetenschap, had ze ook een succesvolle carrière in de muziek of sport kunnen hebben. De twee woorden die tijdens het interview het meest vallen, zijn ‘plezier’ en ‘inhoud’; de leidraad voor al haar keuzes. Aan carrièreplanning doet ze niet. Anita Jansen, hoogleraar experimentele klinische psychologie en decaan van de Faculty of Psychology and Neuroscience, werd dit jaar benoemd als lid van de KNAW.