• Kaft thesis

CaRe Award 2018 uitgereikt aan Ben Wijnen

18-05-2018

De CaRe Award 2018 is toegekend aan Ben Wijnen. Wijnen heeft de Award gewonnen met zijn proefschrift ‘Pleidooi voor betere meetinstrumenten voor mensen met epilepsie; zelfmanagement bij patiënten met epilepsie kosteneffectief’.

• Internationalisation

Waarom de UM vecht voor haar internationale strategie

18-05-2018

Het College van Bestuur deelt haar visie op het huidige debat in Nederland over internationalisering en taalbeleid in het hoger onderwijs.

• FL_Susan van der Aa

Benoeming mr.dr. Suzan van der Aa tot hoogleraar Straf(proces)recht

17-05-2018

Per 1 mei is mr.dr. Suzan van der Aa aan onze faculteit benoemd als hoogleraar Straf(proces)recht; ze volgt Gerard Mols op, die inmiddels met emeritaat is.

• icis-logo

The NurSus project has won the 2018 Guardian University Award

14-05-2018

The NurSus project has won the 2018 Guardian University Award in the category 'Sustainability Project'.  The NurSus-project focused on developing open access online education materials for teaching sustainability in nursing and health care programmes. The NurSusTOOLKIT (www.nursus.eu) was funded by the Erasmus+ programme and developed by academics at Plymouth University (lead partner), University of Jaen, Esslingen University of Applied Sciences and Maastricht University (ICIS).

• Duckrace 2018

Geslaagde Duckrace levert mooi bedrag op voor het Refugee Project Maastricht

14-05-2018

Onder grote publieke belangstelling gaven André Rieu en Claudia Sarti – de directeur van The InnBetween – gisteren het startschot voor de 5de editie van de Duckrace Maastricht. Maar liefst 10.000 eendjes werden verkocht in aanloop naar de race, waarvan zo’n 3.000 eendjes namens de UM door rector Rianne Letschert en Karin van der Ven (van servicebureau Jules).

• Visiegroep Buurtalen

Manifest Buurtalen ‘Geef Frans en Duits ruimte in het onderwijs!’

14-05-2018

De Visiegroep Buurtalen heeft het manifest buurtalen opgesteld om beleidsmakers in het onderwijs ervan te doordringen hoe belangrijk goed onderwijs in de buurtalen Duits en Frans is. Sinds de lancering van het manifest op 31 januari 2018 komt het aantal ondertekeningen dichter bij het streefaantal van 10.000 ondertekenaars. De Visiegroep nodigt u uit om het Manifest te ondertekenen en met uw netwerk te delen.

• Leren op het werk: opnieuw grotere kloof tussen laag- en hoogopgeleiden

14-05-2018

In de jaren van economische groei is de deelname van werkenden aan cursussen en trainingen stabiel gebleven. De kloof tussen laag- en hoogopgeleiden groeit echter nog steeds.

• Nieuw: Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music

09-05-2018

Peter Peters benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM).

• Blastocyst-like structures generated solely from stem cells

Modelembryo’s maken uit stamcellen in het lab

02-05-2018

Onderzoekers van het MERLN Institute en het Hubrecht Institute (KNAW) zijn erin geslaagd embryo-achtige structuren in het laboratorium op te kweken uit muizenstamcellen. Voor het eerst vertonen deze modelembryo’s zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo’s dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren. Deze volkomen nieuwe methode opent de deur naar onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten. Deze wetenschappelijke doorbraak is gepubliceerd in Nature.

• Sajjad Rahnama'i

Koninklijke onderscheiding voor dr. Sajjad Rahnama’i

30-04-2018

Afgelopen donderdag ontving UM-collega dr. Mohammad Sajjad Rahnama’i in Heerlen een koninklijke onderscheiding, uit handen van Emile Roemer, plaatsvervangend burgemeester van de gemeente Heerlen. Sajjad Rahnama’i werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vele inspanningen voor de samenleving en het stimuleren van anderen.