• New technique used to treat arrhythmias

23-12-2016

The first patients were treated with a new technique for complex arrhythmias this week by the Hart+Vaat Centrum at Maastricht UMC+ (MUMC + news).

• kaft lustrumboek

Anniversary book: The Maastricht Experiment

19-12-2016

At the end of December, the book The Maastricht Experiment - On the challenges faced by a young university 1976 – 2016 will be published on the occasion of Maastricht University’s 40th anniversary.

• World diabetes day

Prediabetes results in damage to small blood vessels

19-12-2016

Damage to small blood vessels in prediabetes (mumc+ news).

• Nerve damage after chemotherapy underestimated

17-12-2016

Certain types of chemotherapy cause a greater degree of nerve damage than was previously thought (PhD conferral Tonneke Beijers).

• Alternative for phlebotomy in haemochromatosis

13-12-2016

The selective withdrawal of red blood cells as a treatment for haemochromatosis (iron overload) is an effective and patient-friendly alternative to phlebotomy (bloodletting) (PhD conferral Eva Rombout).

• Commemorating the Maastricht Treaty

EU & ME: Commemorating 25 Years of the Maastricht Treaty

12-12-2016

On 9 December 2016, leading politicians, scholars and interested parties followed the invitation of the municipality of Maastricht to attend the 25th anniversary of the Maastricht Treaty.

• ITEM’s Alexander Hoogenboom wins Ius Commune Prize

09-12-2016

Alexander Hoogenboom, scientific coordinator at ITEM, is the winner of the Ius Commune Prize of 2016. Alexander Hoogenboom won the 2016 Ius Commune Prize for his paper ‘In Search of a Rationale for the EU Citizenship Jurisprudence’. The prize was awarded at the 15th Ius Commune Conference on 24 November 2016.

• Het migratiebeleid staat kansen in de weg in de grensregio’s

01-12-2016

Migratierecht en -beleid gaan veelal uit van een eenheid: verblijf en ‘bezigheid’ — werk, studie/stage, onderzoek, et cetera — in één land. Maar diezelfde eenheid levert problemen op in de grensstreken. Niet zozeer voor EU-burgers, die het ‘recht op vrij verkeer’ hebben, maar wel voor zogenoemde ‘derdelanders’, grof gezegd mensen zonder EU, EER of Zwitserse nationaliteit.

Subscribe to News