Filosofie in tijden van corona
Wat zou een filosoof kunnen doen tijdens de zogenaamde coronacrisis? Hij zou begrippen die in deze crisis veelvuldig worden gebruikt (solidariteit, vrijheid, kwetsbaarheid, etc.) onder de loep kunnen nemen en kritisch tegen het licht kunnen houden. Dat gebeurt ook in deze korte cursus. In drie colleges wordt de pandemie bovendien in een bredere context geplaatst en aan de hand van verschillende filosofen stil gestaan bij wat er reeds is gebeurd en wat nog staat te gebeuren.
In het eerste college wordt de stelling verdedigd dat de coronacrisis drie al voor de uitbraak van de pandemie manifeste crisissen alleen maar vergroot: de crisis van de democratie, de ecologische crisis en de crisis van het kapitalisme. Vervolgens wordt in het tweede college een ethisch dilemma behandeld: hoe om te gaan met een schaarste aan medische middelen? Denk aan de arts die twee patiënten heeft die beademd moeten worden en maar een beademingsapparaat ter beschikking heeft. Voortbouwend op de eerste twee colleges wordt in het laatste college nagegaan wat menselijke waardigheid betekent in de omgang met de kwetsbare mensen. Al met al zal het een cursus zijn waar geen van de toehoorders vrolijk van wordt.
Colleges:
1. Apocalyptische voorstellingen > dinsdag 26 mei, 19.30 uur
2. De tragiek van de triage > dinsdag 2 juni, 19.30 uur > aanmelden
3. Kwetsbaarheid zonder einde > dinsdag 9 juni 19.30 uur > aanmelden
Aanmelden per college. De specifieke Zoom-link volgt na inschrijving. Bekijk de infographic hiernaast voor alle stappen.
Also read
-
Art Meets Science #4: Nature Never Loses
Studium Generale | Conversation
11 May -
How Europe Could End
Studium Generale | Schuman Lecture
12 May -
Let's Talk
Studium Generale | Talk Show
19 May