Studium Generale

Studium Generale organiseert lezingen, collegereeksen, debatten, het PAS Festival en meer...
We zijn onderdeel van het Studenten Service Centrum en bieden verdiepende activiteiten aan voor studenten en overige geïnteresseerden. Kijk hieronder voor het actuele programmaoverzicht.

De Commissie Studium Generale is op zoek naar een nieuw student-lid. Klik hier voor meer informatie.

Programmaoverzicht

Experiences of a Human Rights Defender

Lecture
Tues 23 May, 7.30 pm
Judith (Lagos, Nigeria), graduate of Library and Information Science, human rights activist

Moderator: Prof. Fons Coomans, holder of the UNESCO Chair in Human Rights

During this special session, Judith will talk about her experiences as a human rights activist in her home country. She will talk about the situation of lesbians, gays, bisexuals, and transgenders in Nigeria. 

Lees meer...

Refugee

Festival PAS

Festival PAS
Vrijdag 8 en zaterdag 9 september, 19.00 uur
 

Twee avonden lang presenteren tientallen wetenschappers, muzikanten, acteurs en kunstenaars hun werk in en rond de universiteitsgebouwen in het Jekerkwartier te Maastricht.

Lees meer...

Drawing of a bird
  • Foto door Studium Generale, Maastricht University

   Experiences of a Human Rights Defender

   A Shelter City session by Judith from Lagos, Nigeria

   In Nigeria today, there is a high level of social injustice, discrimination, marginalization and stigmatization. Same sex sexual conduct is criminalized.

   During this special session Judith will talk about her experiences as a human rights activist in her home country.

   5 dagen 1 uur geleden
  • Foto door Studium Generale, Maastricht University

   Aanstaande donderdag, 18 mei, 20.00 uur (Aula Minderbroedersberg 4-6 ): de gelauwerde onderzoekster en schrijfster Marcia Goddard over de verborgen talenten van autisme.

   https://www.youtube.com/watch?v=yc4av6RYy6M

   6 dagen 22 uur geleden
  • Foto door Studium Generale, Maastricht University

   Waarom bood het geloof in opperwezens de mens een cultureel evolutionair voordeel?

   Vanavond aanvaardt Prof. dr. Carel van Schaik Eugène Dubois wisselleerstoel 2017 met openbare lezing. Maandag 20 mei, 20.00 uur Aula Minderbroedersberg 4-6. Entree gratis.

   Een recent en opzienbarend boek van zijn hand, samen met de historicus Kai Michel (Hamburg 1963) is HET OERBOEK VAN DE MENS uit 2016, een neerslag van een reis door het boek der boeken, de Bijbel. Van Schaik en Michel hebben ontdekt dat hun biologisch-antropologisch perspectief een nieuw licht op de verhalen van de bijbel werpt.

   Maar hun Bijbelantropologie helpt niet alleen om de Bijbel beter te begrijpen maar maakt ook duidelijk hoeveel de mens te danken heeft aan zijn vermogen tot culturele evolutie en geloof in bovennatuurlijke wezens hem heeft geholpen het hoofd te bieden aan de bedreigingen in zijn bestaan.

   Meer info: https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/events/het-dagboek-van-de-mensheid-hoe-de-hebreeuwse-bijbel-onstond

   1 week 5 uur geleden
  • Foto door Studium Generale, Maastricht University

   Maandag, 15 mei, 20.00 uur, Aula MBB:

   Prof. dr. Carel van Schaik ontvangt de jaarlijkse Eugène Debois (genoemd naar de hoogleraar de kristallografie, mineralogie, geologie en paleontologie uit Eijsden) en zal vervolgens spreken over “Het Dagboek van de Mensheid: hoe de Hebreeuwse Bijbel ontstond”. De moderator van die avond is prof. dr. Joep Geraedts, emeritus hoogleraar genetica en celbiologie, Maastricht University.

   Donderdag 18 mei, 20.00 uur, Aula MBB:

   Over valkuilen en verborgen talenten bij Autisme. Dr. Marcia Goddard is schrijfster van 'Anders Denken'. Over de relatie tussen het brein, autisme en denken en gedrag. Al tijdens haar mastertraject startte zij met haar promotieonderzoek op de afdeling Orthopedagogiek, onder supervisie van Professor Swaab en Dr. Van Rijn. Daarnaast begeleidt zij kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

   Op woensdag 17 mei, 19.00 Maastrichtzaal, UNS 40, start de Collegereeks 'Gezondheidsuniversiteit. Leren over je lijf: over acute geneeskunde 'Het gaat dan om diagnostiek en onmiddellijke specialistische hulp bij patiënten met een acuut (internistisch) probleem. Na een college door een expert volgt een informatiemarkt en en mini-workshop.

   Andere data zijn: 24 en 31 mei, 7 en 14 juni. Kosten zijn 25 euro voor de hele reeks. Inschrijven kan via: maastrichtuniversity.nl/sg

   1 week 5 dagen geleden

Kunst en wetenschap, college 3: 'De kunst van licht'

Collegereeks
Di 21 en 28 mrt en 4 apr, 19.30 tot 21.30 uur
Dr. ir. Frans Snik; Dr. Peter Peters; David Habets

Voor deze collegereeks kan per college afzonderlijk worden ingeschreven. Hoe verschillend kijken kunstenaars en wetenschappers naar de wereld? Waar kunnen verbanden worden gelegd

Kunst en wetenschap