Research institutes

Centre for the Social History of Limburg

The Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (Centre for the Social History of Limburg) is an independent research facility connected to the Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) at Maastricht University. SHCL provides a research infrastructure for comparative regional history by giving access to historical sources, maintenance of a library collection, developing research, publication of a yearbook, and a dissertation series (in Dutch). The SHCL is housed in the beautifully restored former Franciscan Church at Sint-Pieterstraat 7, the premises of the State and Municipal Archives.

Research

SHCL stimulates and performs research in the field of historical border studies and the comparative history of the Meuse-Rhine border regions, focusing mainly in the 19th and 20th centuries. This comparative perspective is developed in close cooperation with universities in nearby Belgium and Germany. Some of the major topics addressed by the SHCL are the history of mining in Limburg, population and health, and migration.

Education

SHCL staff participate in FASOS courses on historical methodology and honours courses on global social and economic history, which helps to place the local context into the global picture. Students are invited to apply for internships and to discuss topics for bachelor of master papers.

Reaching out to an audience beyond the university

As a centre for regional history, SHCL is striving to reach a wider audience in the region with publications (on the history of mining, for instance), lectures, symposia, and exhibitions.

  • Photo by Sociaal Historisch Centrum voor Limburg - SHCL

   Dag JOËLLE

   Met een borrel, een glimlach en een traan namen we afscheid van Joëlle van Engelshoven die haar project aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg afrondde en weer verder gaat. Joëlle heeft zich beziggehouden met de openbaarheid van onze archieven en controleerde deze op privacygevoelige gegevens. Ook werkte ze aan de personeelskaarten van de Domaniale Mijn. Op de zolderverdieping van ons centrum zorgde ze voor gezelligheid. En mooi meegenomen: Joëlle bleek een geweldige fotograaf! Ze legde onze publieksactiviteiten vast, zoals de Mijnwerkersdag en de HSN-studiedag Leven en overleven in Limburg. In haar eigen woorden: “Ik leer veel over wat er allemaal komt kijken bij het bewaren van archieven en hoe deze zo toegankelijk mogelijk worden gemaakt voor het publiek, zodat het verleden levend kan worden gehouden. Dit laatste zie ik zelf als de belangrijkste functie van een archiefinstelling als het SHCL.” Tot ziens, Joëlle!

   2 days 11 hours ago
  • Photo by Sociaal Historisch Centrum voor Limburg - SHCL

   OOST-BELGIË ONLINE

   Tip! Het Zentrum für Ostbelgische Geschichte (ZOG) in Eupen heeft een webplatform gelanceerd waarop de regionale geschiedenis van de Duitstalige Gemeenschap in België centraal staat. Op de website www.geschichte.be vindt u informatie - deels in vier talen - over de geschiedenis van de Duitstalige Gemeenschap, de Oostkantons en de Duits-Belgische grensstreek.
   (Foto: ZOG, Aldringen 1968)

   Het Zentrum für Ostbelgische Geschichte zet geschiedenisplatform online
   6 days 6 hours ago
  • Photo by Sociaal Historisch Centrum voor Limburg - SHCL

   OOK TOEN BLEEF HET REGENEN!

   Herkent U de locatie? Reageer gerust.

   Prentbriefkaart afkomstig uit de collectie DOC_0035.

   1 week 1 day ago
  • Photo by Sociaal Historisch Centrum voor Limburg - SHCL

   'FIENTJE WEET HET WEL!'

   'Een goede Limburgsche huisvrouw dient een specialiste te zijn in de edele kunst van het vla-bakken', schreef het maandblad Steenkool in 1946. Gelukkig weten we inmiddels dat een Limburgse huisvrouw helemaal niets 'dient' of 'moet', maar het bakken van vlaaien is natuurlijk altijd mooi meegenomen! 🥧😉

   1 week 2 days ago
  • Photo by Sociaal Historisch Centrum voor Limburg - SHCL

   Wie helpt de werkgroep Schuilen in Maastricht aan meer informatie over deze foto?

   1 week 5 days ago
  • Photo by Sociaal Historisch Centrum voor Limburg - SHCL

   NIEUWE AANWINST

   Nieuw in de bibliotheek: Luc Wolters en Fabian de Kloe schreven het boek 100 jaar FSI: sociaal ondernemer in een veranderende mijnstreek. De auteurs maakten gebruik van de archieven en fotocollecties van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De Stichting Fonds voor Sociale Instellingen (FSI) is in 1918 door de toenmalige Staatsmijnen opgericht. Het doel van de stichting is het behartigen van de belangen van onder meer het personeel van DSM. Daarnaast verleent de Stichting FSI subsidies aan verenigingen en instellingen in Zuid-Limburg. (Foto: FSI)

   1 week 5 days ago
  • Photo by Sociaal Historisch Centrum voor Limburg - SHCL

   'MOEDER DE VROUW MAG NIET MOPPEREN'

   Een schone pungel voor slechts twee kwartjes! De pungelwasserij op Staatsmijn Maurits waste in 1950 in één week 1700 pungels, waarvan het grootste gedeelte ook nog werd gerepareerd. Voordat de pungel in de was ging, werd elk stuk gemerkt volgens het speldensysteem. Gedurende een uur werden de pungels geweekt, gewassen en gespoeld. Vervolgens ging de was in de centrifuge en werd daarna opgehangen op rekken en gedroogd in een verwarmde droogkamer.

   Foto afkomstig uit: Steenkool, 1950 p. 104 (aanvraagcode SHC T 184).

   2 weeks 1 day ago