Staatsrecht begrepen
Staatsrecht begrepen is een gestructureerde en systematische inleiding in het Nederlandse staatsrecht. Lichamen, organen, bevoegdheden, wetgeving, de verhouding regering en parlement, rechtspraak, grondrechten, bestuur, decentralisatie, de doorwerking van EU-recht en van internationaal recht worden beschreven en uiteengezet.
Tevens wordt aandacht gegeven aan de onderlinge verbanden. Hoe verhouden organen zich tot elkaar? Hoe moet worden om gegaan met de verhouding rechter-wetgever? Wat is de betekenis van internationalisering en Europeanisering op het nationale staatsrecht? Hoe zijn basisconcepten als democratie, rechtsstaat, soevereiniteit te duiden en verwezenlijkt in het Nederlandse staatsrecht, en wat is de relatie politiek en recht in het constitutionele recht? Ook wordt er over de grenzen gekeken om begrip te krijgen van staatsrechtelijke modellen (kiesstelsels, parlementaire stelsel, toetsingsrecht) waarmee we ook ons eigen stelsel en alle daarin gemaakte keuzes kunnen evalueren.
Het boek bevat niet alleen schematische uiteenzettingen en schema’s, maar er is ook ruimte voor begrip van de werking van het stelsel en de voor- en nadelen van allerlei keuzes. Het boek is daarnaast inleidend en evaluatief; de begrippen begrepen, maar ook en vooral het Staatsrecht begrepen.
Also read
-
Read all about our research achievements of 2024 in the newly published annual research report
In-depth interviews with colleagues who have been appointed via the sector plans, and highlights the key achievements of FASoS research in 2024.
-
UM Education Research Day builds community and connects research with practice
More than 60 UM staff participated in the first UM Education Research Day, hosted by EDLAB. It was a fun day of meaningful and thought-provoking knowledge exchange, connection, skill development and interdisciplinary collaboration.
-
Who’s in the market for science?
The UM Supermarktlab is an interdisciplinary educational concept to teach children about food innovation, health and sustainability, but also about how to approach complex, relevant problems from multiple angles.