Collaborations V2

Samenwerking TRISIM

Het Skillslab werkt nauw samen met partners in Maastricht, zoals Zuyd Hogeschool. Zo ontvangt het regelmatig verloskundigen in opleiding van de Academie Verloskunde Maastricht en wordt het onderwijs voor verpleegkundigen in opleiding tot specialist ook verzorgd door Vaardigheidsdocenten. Het Skillslab werkt samen met stichting Taskforce QRS voor het verzorgen van reanimatie-onderwijs.

In samenwerking met het MUMC+ Simulatiecentrum, de vakgroep Onderwijsonderzoek en Ontwikkeling en School of Health Professions Education (SHE) is TRISIM opgezet, een expertisenetwerk in het domein van simulatie-onderwijs in de gezondheidszorg. Toekomstige ontwikkelingen in de zorg worden nauwlettend in de gaten gehouden om de transfer naar de werkplek te bevorderen. Zo is een training Digitaal Consult opgezet samen met het Zorginnovatielab van het MUMC+ om de toekomstige zorgprofessional te ondersteunen bij het digitaal consult.

Ook de Faculty of Arts and Social Sciences werkt samen met het Skillslab in het verzorgen van het keuzeonderwijs “Kunst, cultuur en geneeskunde,” waarbij de observatievaardigheid via verschillende zintuigelijke ervaringen aangescherpt wordt. 

Nationaal

Buiten de universiteit en het ziekenhuis, werkt het Skillslab op landelijk niveau ook samen met de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO). Daar is het Skillslab actief in de werkgroepen voor klinische en communicatievaardigheden. Ontwikkelingen binnen deze domeinen worden op landelijk niveau, samen met andere geneeskunde faculteiten, besproken.

Tevens is het Skillslab lid van de Dutch Society for Simulation in HealthcareDeze vereniging heeft als doel het ontwikkelen en toepassen van simulatie in het onderwijs. Dit wordt o.a. gefaciliteerd door het uitwisselen van simulatietechnieken met leden van de Nederlandse maar ook buitenlandse verenigingen. Zo bestaat er ook de Society for Simulation in Europe.

Internationaal

Het Skillslab werkt ook op internationaal niveau samen met partners. Dit gebeurt onder andere samen met SHE-Collaborates. Samen met hen wordt gewerkt aan consultancy voor buitenlandse universiteiten die hun klinisch vaardigheidsonderwijs of communicatie-onderwijs willen starten, uitbreiden, of aanpassen. Hieruit is bijvoorbeeld een samenwerking ontstaan met Universidade Católica Portuguesa in Portugal, die hun nieuwe geneeskundecurriculum hebben ontworpen met het curriculum van de FHML als leidraad.

Buiten SHE-Collaborates om ontvangt het Skillslab ook andere buitenlandse delegaties die belangstelling hebben in het klinisch vaardigheidsonderwijs. Dit resulteert in interessante, interactieve sessies waarbij informatie en ideeën worden uitgewisseld om inzicht te krijgen in geneeskunde curricula zoals die in het buitenland aangeboden worden.