08 Dec
20:00

Tweede editie van Night of Science

Donderdagavond 8 december aanstaande bieden Grand Café Soiron en Sint Janskerk in Maastricht een podium voor wetenschappers en onderzoekers van het Maastricht UMC+. Vanaf 20.00 uur vertellen zij in begrijpelijke taal over de inhoud en resultaten van hun wetenschappelijk onderzoeksprojecten. Dit is de tweede editie van Night of Science. Deze keer zijn de thema’s: “Zijn wij ons eigen medicijn? en “Gezond opgroeien, opvoeden en ontwikkelen”. Er is van alles te horen, te zien en te beleven voor studenten, patiënten, familieleden, mantelzorgers en geïnteresseerden.

  Zijn wij ons eigen medicijn?
  Wat is de relatie tussen slaap en een goede gezondheid.
  Is preventie van kanker, dementie en hart- en vaatziekten tegenwoordig mogelijk.
  En wat kun je zelf doen om de kans zo’n ziekte te krijgen te verkleinen.

Goede nachtrust is de basis voor een gezond lichaam
Sanne Mourmans, onderzoeker bij CARIM School for Cardiovascular Diseases: “Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door. Tijdens het slapen krijgt je lichaam en brein tijd om te herstellen van alle gebeurtenissen van de dag.”
Wie goed slaapt, is uitgerust en fitter. Langdurig slecht slapen verhoogt het risico op allerlei aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten. Phd student Sanne Mourmans vertelt tijdens de Night of Science waarom aandacht voor slapen en een goede slaaphygiëne zo belangrijk zijn voor een gezonde levensstijl.

Preventie van dementie heb je zelf in de hand?
Alzheimer raakt ons allemaal. Helaas weten we nog veel te weinig over deze nare ziekte. Maar wetenschappelijk onderzoek brengt ons steeds verder. ABOARD, A Personalized Medicine Approach for Alzheimer’s Disease, is een grootschalig onderzoeksproject dat werkt aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, voorspellen en preventie van Alzheimer. Er is namelijk steeds meer bewijs dat het risico op dementie voor een groot deel samenhangt met leefstijl- en gezondheidsfactoren zoals hoge bloeddruk, weinig beweging, ongezonde voeding. Neurowetenschapper dr. Sebastian Köhler van Alzheimer Centrum Limburg vertelt over wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan een betere hersengezondheid.

De invloed en wisselwerking van een goede leefstijl en kanker
Een op de drie mensen krijgt ooit in zijn leven kanker. Gelukkig overleven steeds meer mensen van kanker, maar de draad oppakken met en na kanker is niet altijd even gemakkelijk. De psychische effecten en de gevolgen van de kanker en de behandeling kunnen het dagelijks leven sterk en langdurig beïnvloeden. Een goede leefstijl is daarom van essentieel belang. Zowel voor als na een diagnose kanker. Door gezond te eten en voldoende te bewegen kan het risico op kanker worden verminderd. Bovendien kan een goede leefstijl de lichamelijke en mentale gezondheid na kanker bevorderen. Onderzoeker Martijn Bours gaat dieper in op de EnCoRe-Studie van het Maastricht UMC+.

Gezond opgroeien, opvoeden en ontwikkelen
Kruipt de buurt waarin je opgroeit onder je huid.
Wat als je geboren wordt met hersenletsel.
Volwassen worden is niet altijd even makkelijk voor jongeren. Waar kun je terecht?

De eerste 1000 dagen van een kind
Gezondheid wordt bepaald door lichamelijke, mentale en sociale kracht en kwetsbaarheid. We weten inmiddels dat de eerste 1000 dagen in het leven van een kind heel belangrijk zijn voor zijn of haar gezondheid op latere leeftijd. Het leven van een kind begint al bij de bevruchting. Voor een gezonde ontwikkeling van het kind is daarom de lichamelijke gezondheid van de aankomende moeder dan ook heel belangrijk. Daarnaast wordt al tijdens de zwangerschap, maar vooral ook de eerste jaren na de geboorte, de invloed van de omgeving op de ontwikkeling van het kind steeds groter. We weten dat traumatische gebeurtenissen in het leven, zoals bijvoorbeeld kindermishandeling of opgroeien in een bedreigende situatie, blijvende lichamelijke en psychosociale problemen kan geven in de rest van het leven. Kinderarts dr. Birgit Levelink vertelt over het programma Kansrijke Start in Zuid-Limburg, om (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie tijdig te signaleren en passende ondersteuning te bieden.

Het jonge brein met veel mogelijkheden
De hersenen van kinderen zijn nog vol in ontwikkeling. Afwijkingen tijdens de ontwikkeling kunnen ernstige gevolgen hebben voor het latere functioneren. De hersenen van kinderen vertonen plasticiteit en kunnen zich gelukkig aanpassen. Kleine stappen kunnen heel veel betekenen voor deze kinderen. Prof. Jeroen Vermeulen weet dat als kinderneuroloog in het Maastricht UMC+ als geen ander. Telkens halen hij en zijn team alles uit de kast om de bewegingsruimte van kinderen die vanwege een hersenletsel moeilijk kunnen bewegen, te vergroten. Dankzij een unieke setting in het Maastricht UMC+ met een gedreven interdisciplinair team van specialisten, state of the art technologieën en baanbrekende onderzoeksmogelijkheden worden er veelbetekenende stappen gezet voor kinderen.

Volwassen worden kan soms moeilijk zijn
We weten dat 75% van alle psychische klachten begint voordat iemand 25 jaar wordt. Ondanks goede vormen van hulpverlening krijgt slechts een vijfde van de jongeren met psychische klachten op tijd de juiste zorg in Nederland. De drempel om hulp te vragen is vaak hoog. Veel jongeren schamen zich, weten de juiste instanties niet te vinden of krijgen te maken met lange wachtlijsten. Vaak is het moeilijk om zorg te krijgen wanneer klachten schommelen en er (nog) geen duidelijke diagnose kan worden gesteld. Psychiater en hoogleraar Thérèse van Amelsvoort is de oprichtster van @ease, een inloophuis, waar jongeren vanaf 12 jaar anoniem en gratis terecht kunnen met hun problemen. Grote of kleine problemen zoals liefdesverdriet, somberheid, zelfmoordgedachten, pesten, gamen, alcohol of drugs, bij @ease vinden ze een luisterend oor, ondersteuning of hulp. @ease werkt met jonge vrijwilligers die getraind zijn in het voeren van gesprekken met leeftijdsgenoten.

Meer info en tickets
Night of Science is een initiatief van stichting Health Foundation Limburg die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Health Foundation Limburg heeft vijf fondsen: Alzheimer onderzoekfonds Limburg, Hart en vaat onderzoekfonds Limburg, Jonge brein onderzoekfonds Limburg, Kankeronderzoekfonds Limburg en Kinder onderzoekfonds Limburg.
Kijk voor het programma en de ticketverkoop op de website van Night of Science https://www.nightofscience.nl/
Je kunt een ticket kopen voor 10 euro. Studenten betalen slechts 7.50 euro.

Voor meer informatie over Night of Science op 8 december 2022 kunt u contact opnemen met Maggie Kooman of Paula Snijders van Health Foundation Limburg.
T: 043 4077 361
M: 06 4642 2533 Maggie Kooman
M: 06 5073 9831 Paula Snijders
I: www.hfl.nl en www.nightofscience.nl

Also read