Onderzoek naar gebruik van jeugd-GGZ in Zuid-Limburg gepubliceerd

De Academische Werkplaats Duurzame Zorg en Academische Werkplaats Publieke Gezondheid hebben onlangs een onderzoek naar het gebruik van jeugd-GGZ in Zuid-Limburg gepubliceerd. Uit het rapport, dat inmiddels is aangeboden aan de wethouders van alle 18 gemeenten in Zuid-Limburg, blijkt dat factoren rondom het inkomen, de gezinssituatie en opleidingsniveau de belangrijkste verklaring vormen voor het hoge gebruik van jeugd-GGZ in deze regio en dat gemeenten hier op verschillende manieren mee omgaan.

Zuid-Limburg is een regio waarin relatief veel gebruik wordt gemaakt van jeugd-GGZ. Sinds de invoering van de jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugd-GGZ en zoeken zij naar manieren om met deze problematiek om te gaan.

Doel van het onderzoek was om te bestuderen welke factoren verklaren dat het gebruik van jeugd-GGZ in Zuid-Limburg hoger ligt dan in de rest van Nederland en hoe gemeenten deze problematiek proberen terug te dringen.

In opdracht van de 18 gemeenten in Zuid-Limburg hebben onderzoekers van de Academische Werkplaats Duurzame Zorg (i.e. dr. Daan Westra, drs. Jannah Gerritsma, drs. Niels Hameleers en prof. dr. Dirk Ruwaard) en de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid (i.e. prof. dr. ir. Maria Jansen) daarom de handen ineengeslagen.

Download het rapport hier:

Also read

  • The Societal Impact Project

    The Societal Impact Project stimulates students’ autonomous motivation to work on societal relevant problems. One of the topics this year is vaping.

    societal impact project biomedical sciences
  • Vaccine promotion policies for COVID-19

    Two researchers from Maastricht University play a key role in translating research into vaccine policy recommendations for COVID-19: Timo Clemens, Associate Professor health policy and governance, and Inge van der Putten, Assistant Professor at the department of Health Services Research.

    Timo Clemens and Inge van der Putte