Onderzoek naar gebruik van jeugd-GGZ in Zuid-Limburg gepubliceerd
De Academische Werkplaats Duurzame Zorg en Academische Werkplaats Publieke Gezondheid hebben onlangs een onderzoek naar het gebruik van jeugd-GGZ in Zuid-Limburg gepubliceerd. Uit het rapport, dat inmiddels is aangeboden aan de wethouders van alle 18 gemeenten in Zuid-Limburg, blijkt dat factoren rondom het inkomen, de gezinssituatie en opleidingsniveau de belangrijkste verklaring vormen voor het hoge gebruik van jeugd-GGZ in deze regio en dat gemeenten hier op verschillende manieren mee omgaan.
Zuid-Limburg is een regio waarin relatief veel gebruik wordt gemaakt van jeugd-GGZ. Sinds de invoering van de jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugd-GGZ en zoeken zij naar manieren om met deze problematiek om te gaan.
Doel van het onderzoek was om te bestuderen welke factoren verklaren dat het gebruik van jeugd-GGZ in Zuid-Limburg hoger ligt dan in de rest van Nederland en hoe gemeenten deze problematiek proberen terug te dringen.
In opdracht van de 18 gemeenten in Zuid-Limburg hebben onderzoekers van de Academische Werkplaats Duurzame Zorg (i.e. dr. Daan Westra, drs. Jannah Gerritsma, drs. Niels Hameleers en prof. dr. Dirk Ruwaard) en de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid (i.e. prof. dr. ir. Maria Jansen) daarom de handen ineengeslagen.
Download het rapport hier:
Also read
-
Study Smart gets Dutch Education Premium
Maastricht University's (UM) interfaculty educational innovation project Study Smart is one of the three winners of the Dutch Education Premium 2025. This was announced on Tuesday during the Comenius festival in The Hague.
-
Randwyck Library and the river of knowledge
Monique Notermans and Meike Kerkhofs-Welkenhuizen witnessed the vision behind a modern library come to life.
-
Is the risk of cancer the same for everyone?
Valery Lemmens (GROW) conducts research on cancer, prevention, and how society is designed for making unhealthy choices.