Nulmeting en monitoring Sociale Agenda Limburg 2016

In opdracht van de Provincie heeft de Universiteit Maastricht een nulmeting uitgevoerd voor de Sociale Agenda Limburg voor 2016. De Sociale Agenda heeft als nadrukkelijk doel het inlopen van de gezondheidsachterstanden in Limburg. De provincie Limburg beoogt de sociale en economische belangen met elkaar te verknopen vanuit de gedachte dat een vitale bevolking bijdraagt aan een vitale economie.

De Sociale Agenda Limburg bestaat uit 5 thema’s: (arbeids-) participatie, onderwijs, gezondheid, jeugd en sociaal kapitaal. Voor elk thema is een set van relevante indicatoren verzameld die beschikbaar en meetbaar zijn in de periode 2016-2020. Aan de hand van deze indicatoren geeft de nulmeting een beeld van de Limburgse situatie in 2016 (in vergelijking met Nederland en andere provincies of regio’s).

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de volgende databronnen: de Gezondheidsmonitor Volwassen en Ouderen en de Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD, het schoolverlatersonderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), de gegevens van de Onderwijsmonitor Limburg (OML), data van het CBS, rapportages van Kinderen in Tel, en gegevens van het RIVM. De bedoeling is dit onderzoek elke 2 jaar te herhalen om vast te kunnen stellen of er sprake is van een trendbreuk. 

Also read

  • Alisa moved from Moscow to the Netherlands at 17 years old to become a first-year Regenerative Medicine and Technology (RMT) bachelor’s student. Turns out Alisa’s adventurous spirit pushes her to brand-new things, such as the RMT bachelor’s programme and her hobby Tribal Fusion dancing.

  • In the upcoming months, the Faculty of Health, Medicine and Life Sciences will share tips on Instagram on how to live a healthier life. Not just a random collection, but tips based on actual research happening at our faculty. The brains behind this idea are Lieve Vonken and Gido Metz, PhD candidates...

  • Berta Cillero Pastor is an Associate Professor and group leader at the MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine. Her research is centred around mass spectrometry (imaging) to gain insights into molecules in cells and tissues for biomedical research. With this technique, changes...