De impact van de VS verkiezingen op Limburg

Wat betekent de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen voor de relatie tussen de VS, Europa, Nederland en Limburg? Dat is het centrale thema van AvondGasten Europa op dinsdag 24 november.

Trump kondigde deze zomer aan om radicaal te snijden in de Amerikaanse NAVO-troepen in landen die minder dan twee procent aan defensie uitgeven.

Afcent en Biden

Duitsland zou bijna 10.000 troepen zien vertrekken volgens dat besluit. Is de Afcent in Brunssum gered nu Biden president wordt, of houdt de druk op Europese landen aan nu ook Nederland de komende jaren niet in de buurt komt van die twee procent defensie-uitgaven?

Onze relatie met de VS

Lara Wolters heeft als Europees Parlementslid voor de socialisten de relatie met de VS in haar portefeuille. Zij schuift aan naast Mark Verheijen, die als kamerlid van de VVD woordvoerder Europese Zaken was. Verheijen schreef na een lange reis in de Verenigde Staten het boek "We kennen Amerika helemaal niet".

Biden en Margraten

Roberta Haar doceert Amerikaanse Buitenlandse Betrekkingen aan het University College in Maastricht. Vanuit de collegezaal geeft zij haar visie op de impact van de regering Biden op de relatie met Europa en Nederland. En schat ze de kansen in op de komst van Joe Biden naar Margraten, als daar in 2022 het nieuwe Visitor Center geopend wordt op de Amerikaanse begraafplaats. De presentatie is in handen van Maurice de Heus.

Watch full L1 broadcast

Also read

  • Lee Bouwman, a vascular surgeon and endowed professor of Clinical Engineering, specialises in the implementation of groundbreaking healthcare technologies. The key to success, he says, lies in the collaboration between engineers and clinicians. This approach has already resulted in a range of...

  • Researchers from across the world have mapped the genetic relationships of the majority of flowering plant genera. Maastricht University helped with this massive effort, which completes the evolutionary tree of life of plants like never before. The famous scientific journal Nature published their...

  • On April 19, during her inaugural lecture, Anna Wilbik explained how we can squeeze out the whole potential of data to the last drop.