Staatsrecht begrepen

Staatsrecht begrepen is een gestructureerde en systematische inleiding in het Nederlandse staatsrecht. Lichamen, organen, bevoegdheden, wetgeving, de verhouding regering en parlement, rechtspraak, grondrechten, bestuur, decentralisatie, de doorwerking van EU-recht en van internationaal recht worden beschreven en uiteengezet. 

Tevens wordt aandacht gegeven aan de onderlinge verbanden. Hoe verhouden organen zich tot elkaar? Hoe moet worden om gegaan met de verhouding rechter-wetgever? Wat is de betekenis van internationalisering en Europeanisering op het nationale staatsrecht? Hoe zijn basisconcepten als democratie, rechtsstaat, soevereiniteit te duiden en verwezenlijkt in het Nederlandse staatsrecht, en wat is de relatie politiek en recht in het constitutionele recht? Ook wordt er over de grenzen gekeken om begrip te krijgen van staatsrechtelijke modellen (kiesstelsels, parlementaire stelsel, toetsingsrecht) waarmee we ook ons eigen stelsel en alle daarin gemaakte keuzes kunnen evalueren. 

Het boek bevat niet alleen schematische uiteenzettingen en schema’s, maar er is ook ruimte voor begrip van de werking van het stelsel en de voor- en nadelen van allerlei keuzes. Het boek is daarnaast inleidend en evaluatief; de begrippen begrepen, maar ook en vooral het Staatsrecht begrepen.

Also read

  • Legal scholar Amy Azhar on the unintended consequences of the possible new legislation limiting the influx of foreign students in the Netherlands.

  • Fossil subsidies undermine climate policy, says Patrick Huntjens and other colleagues in an opinion article.

  • For 40 years already, Annemie Mordant has been convinced that academic and support staff are stronger together. Until her retirement, as the head of MEMIC (the centre for research data management), she dedicated herself to optimally facilitating collaboration between academic and support staff. “We...