Better chances for cancer in the liver

Our liver is a special organ: if you cut away part of it, in most cases a new piece of liver will grow back. If someone has cancer in the liver, the affected part of the liver can be surgically removed. But you can only do this if at least 30% of the liver remains. For many patients whose remaining liver is too small, this means that they cannot undergo surgery. But thanks to international research from Maastricht UMC+, the treatment options for cancer in the liver have now been significantly expanded.

-- the text will continue in Dutch -- 

Sinds 1986 kan bij patiënten die een lever-operatie nodig hebben en een te kleine rest-lever hebben, de aanvoer van bloed worden afgesloten in het aangetaste deel van de lever. Het gezonde deel gaat dan groeien met wel 10% in 6 weken. Op deze manier ontstaat uiteindelijk voldoende ‘rest’-lever om het zieke gedeelte operatief veilig te verwijderen. Maar helaas werkt deze aanpak alleen maar goed genoeg bij slechts 60% van de patiënten.

Nieuwe aanvullende techniek


Arts en onderzoeker Remon Korenblik onderzoekt samen met hoofdonderzoeker chirurg-oncoloog Ronald van Dam en interventieradioloog Christiaan van der Leij een extra behandelmogelijkheid bij kanker in de lever: “Het nieuwe idee van dit zogenaamde DRAGON-onderzoek was om niet alleen de aanvoer af te sluiten maar om tegelijk ook de afvoer van bloed vanuit de zieke zijde van de lever te blokkeren. In de hoop dat er dan sneller meer nieuwe lever zou gaan groeien. Uit ons onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is: Waar voorheen 60% van de patiënten binnen 6 weken geopereerd konden worden, kan dit nu al vaak al veel sneller. Uit de eerste resultaten blijkt dat tot 95% van de patiënten met een aanvankelijk te kleine restlever de uiteindelijke operatie kunnen ondergaan ”

Dit is natuurlijk heel goed nieuws en een grote stap vooruit. In 42 ziekenhuizen, verspreid over 17 landen is deze techniek inmiddels bij 90 patiënten succesvol toegepast. Inmiddels hebben zich 70 ziekenhuizen bij de onderzoeksgroep aangesloten. Maar Remon is nog niet klaar: “De volgende stap is om in een geloot gerandomiseerd onderzoek, “de DRAGON 2 trial”, de veiligheid en effectiviteit van deze behandelingen verder te onderzoeken. Want pas dan komen er wereldwijde richtlijnen voor en kan deze techniek als standaardzorg worden ingevoerd. Ook willen we nog onderzoeken voor welke andere soorten van kanker in de lever deze behandeling effectief is. Ik verwacht dat we over pakweg vijf jaar zeker weten of deze techniek zo succesvol wordt als we nu denken en hopen. Want dan zou dit echt een enorme vooruitgang betekenen in de behandeling van patiënten met uitzaaiingen in de lever en patiënten met primaire leverkanker.

  Lees hier het complete artikel 

  We hebben samen een nieuwe bladzijde aan de behandeling van kanker in de lever toegevoegd   
Remon Korenblik

Also read