Working from home: not a self-evident matter for frontier workers

19 March 2020

With the prevailing Coronavirus (COVID-19) it is recommended to work from home as much as possible. For frontier workers, however, working from home can be disadvantageous. This is because they then work in another country from one day to the next. International and European rules on the coordination of tax and social security rules in cross-border work may be affected by working from home. This creates a great deal of uncertainty for both employees and employers. Because working from home is becoming more and more self-evident for many professions, the Dutch undersecretary for Finance has just proposed a regulation for frontier workers. In this blog we explain what the situation is now regarding social security and taxation and whether the proposal of the Dutch regulation is sufficient.

Tags:
ITEM
Ruben Tans

Ruben werkt als onderzoeker bij het kennisinstituut ITEM. Na zijn bachelor European Law School behaald te hebben aan de UM, heeft hij ook de masters European Law School en Globalisation and Law succesvol afgerond.

Tijdens zijn studies heeft hij een interesse ontwikkeld in migratierecht en mensenrechten. Verder heeft hij deelgenomen aan de European Human Rights Moot Court Competition, waarbij het team de halve finales bereikt heeft.

Hij is tevens werkzaam bij het GrensInfoPunt in Maastricht. Daar geeft hij voorlichting aan grensgangers, een functie die nauw aansluit bij zijn werkzaamheden voor ITEM.