Staatsrecht, Editie 2018
Deze uitgave schetst een helder en toegankelijk beeld van het geldende objectieve staatsrecht, zonder deze te vermengen met persoonlijke commentaren. Een toonaangevende introductie voor HBO en WO, vol concrete voorbeelden uit de rechtspraak, de wetgeving en de politieke praktijk.
Het staatsrecht lijkt een stabiel en vast gegeven, maar is in werkelijkheid voortdurend in beweging. Alleen al de afgelopen jaren hebben er tal van abrupte en geleidelijke veranderingen plaatsgevonden.
In de 13e editie van Staatsrecht doen de auteurs recht aan de stand van zaken in het staatsrecht anno 2018. Vele onderdelen zijn inhoudelijk aangepast of uitgebreid, zonder daarbij te tarten aan de beproefde opbouw en structuur van deze langlopende introductie tot het staatsrecht.
De lezer maakt kennis met alle belangrijke leerstukken in het staatsrecht. De auteurs belichten het geldende objectieve staatsrecht, zonder de inhoud te verbloemen met persoonlijke commentaren. De hoofdstukken zijn toegankelijk geschreven en gestructureerd, met grote aandacht voor details, praktijkvoorbeelden en rechtspraak. Hiermee biedt het een hoogstaande introductie tot het onderwerp voor HBO, WO en professionals.
Ontwikkelingen staatsrecht
De inhoud is op vele fronten aangescherpt in het kader van de recente ontwikkelingen op het gebied van het staatsrecht. Onder invloed van de groeiende internationale context neemt de relevante staatsrechtelijke materie toe. U vindt de meest kenmerkende wijzigingen terug op het gebied van:
- de grondrechten (nationaal en internationaal)
- de toenemende invloed van de EU
- de roerige staatkundige verhoudingen in het Koninkrijk
- grootschalige decentralisatieoperaties
- nieuwe wetgeving (zoals de Wet raadgevend referendum en de Algemene Verordening Gegevensbescherming)
De uitgave schetst aan de ene kant grote lijnen en actuele ontwikkelingen. Aan de andere kant gaat er volop aandacht uit naar details en concrete voorbeelden uit de rechtspraak, de wetgeving en de politieke praktijk.
Also read
-
How to increase vaccination rates: “It’s not a matter of convincing people”
Last year, at least eight people—the highest number since the 1960s—died of whooping cough in the Netherlands. Most of them were babies. Behind this tragic statistic lies a years-long trend: fewer and fewer parents are vaccinating their children against serious infectious diseases, which jeopardises...
-
Read all about our research achievements of 2024 in the newly published annual research report
In-depth interviews with colleagues who have been appointed via the sector plans, and highlights the key achievements of FASoS research in 2024.
-
UM Education Research Day builds community and connects research with practice
More than 60 UM staff participated in the first UM Education Research Day, hosted by EDLAB. It was a fun day of meaningful and thought-provoking knowledge exchange, connection, skill development and interdisciplinary collaboration.