Burgers denken mee over visie op eerstelijnszorg van 2030 voor Integraal Zorgakkoord

Health systems governance

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat er een visie op de eerstelijnszorg van 2030 komt. Die visie is noodzakelijk om tot concrete plannen te komen voor verbetering van de eerstelijnszorg in Nederland. In opdracht van het ministerie van VWS zijn nu de eerste stappen gezet om tot deze visie te komen: verschillende partijen hebben gewerkt aan een discussiedocument van deze visie. Om dit document te verrijken, organiseren onderzoekers van het Nivel – die verbonden zijn aan de AWDZ – een Burgerplatform. Op die manier kan een diverse groep burgers hun meningen en ideeën geven over de eerstelijnszorg van de toekomst.

Nivel heeft uitgebreide ervaring met het organiseren van Burgerplatforms, die al vaker zijn ingezet om mensen mee te laten denken over complexe vraagstukken in de gezondheidszorg.

Integraal Zorgakkoord

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. In dit akkoord is afgesproken dat een visie op de eerstelijnszorg van 2030 wordt uitgewerkt door verschillende partijen. Deze visie is een noodzakelijke eerste stap om tot concrete verbeteringen te komen in de eerstelijnszorg in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de leiding in het tot stand brengen van deze visie.

Een eerste discussiedocument van deze visie ligt er inmiddels. Het idee is om dit discussiedocument in de komende periode via meerdere sporen te verrijken. Een van deze sporen richt zich op de burgers: Hoe kijken zij aan tegen (aspecten van) dit discussiedocument? Welke meningen en ideeën hebben zij voor de eerstelijnszorg van de toekomst? Een onderzoeksgroep werkzaam bij het Nivel en verbonden aan de AWDZ gaan deze vragen de komende tijd onderzoeken. Het gaat om Anne Brabers, Marloes Meijer, Laurens Holst, Laura Damen, Anne Willems en Judith de Jong.

Burgerplatform

De onderzoekers organiseren een Burgerplatform. Het Burgerplatform is een methode die door het Nivel al vaker is ingezet om burgers te laten meepraten over complexe vraagstukken binnen de gezondheidszorg. Aan het Burgerplatform in dit onderzoek zullen ongeveer 15 tot 20 mensen deelnemen.

Middels het Burgerplatform hopen de onderzoekers allereerst zicht te krijgen op knelpunten die burgers ervaren in de eerstelijnszorg. Daarnaast zullen de onderzoekers een aantal onderwerpen aan burgers voorleggen die mogelijk merkbaar zullen zijn voor burgers, zoals hybride zorg en een breed maatschappelijk centrum in de wijk. De bedoeling is dat deze onderwerpen vervolgens kunnen worden aangevuld en aangescherpt door burgers.

De onderzoekers willen een zo divers mogelijke groep burgers bij elkaar brengen in het platform. Het doel is uitdrukkelijk niet om tot overeenstemming te komen, maar vooral om de verschillende meningen en ideeën in kaart te brengen. Van de uitkomsten van het Burgerplatform zal een openbare rapportage worden gemaakt, die eind juli 2023 zal worden opgeleverd aan het ministerie van VWS.

Meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers, via a.brabers@nivel.nl

AWDZ4-Visie burgers - burgerplatform