Nieuw AWDZ-gezicht: Joost Verbeek
Sinds afgelopen oktober is Joost Verbeek als postdoc onderzoeker gestart bij de AWDZ. Na zijn studietijd aan de Universiteit Maastricht, deed hij promotieonderzoek bij het Nederlands Kanker Instituut in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Nu is hij weer terug in het Maastrichtse.
Hij zal zich met name gaan inzetten om digitale innovaties succesvol bij eindgebruikers te krijgen. Joost is aangesteld bij het AWDZ-zwaartepunt ‘zorginnovaties en digitalisering’, geleid door Marieke Spreeuwenberg. Lees meer over wie Joost is en wat hij voor de AWDZ gaat doen.
Terug in Maastricht
Joost Verbeek is 29 jaar oud. Hij heeft een Bachelor in European Public Health en een Onderzoeksmaster in Gezondheidswetenschappen op zak. Beide diploma’s behaalde hij aan de Universiteit Maastricht. In de Onderzoeksmaster specialiseerde hij zich in ‘health technology assessment’ (HTA). Met HTA worden beleidsmakers geholpen om goed geïnformeerde beslissingen te maken over zorgtechnologie, door informatie te verzamelen en analyseren over onder andere de werking, effecten en kosten van een technologie. Na een promotietraject bij het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, is hij sinds oktober 2023 weer terug in Maastricht om als postdoc onderzoeker te werken bij het AWDZ-zwaartepunt ‘healthcare innovations and digitalization’. Joost woont in Eindhoven, dat hij zelf zijn ‘thuisbasis’ noemt. Veel vrienden en familie wonen ook in de buurt van Eindhoven, die hij graag uitdaagt voor een (bord)spel. Ook is Joost sportief en reislustig: hij houdt van voetbal, padel en ontdekt graag al backpackend nieuwe culturen. Op zijn bucketlist staat dan ook een reis naar Azië: “Indonesië of Thailand. Maar ook wil ik nog eens Spaans leren.”
“Zodra een onderzoek is afgelopen, betekent het nog niet dat een innovatie automatisch bij de patiënt komt.”
Van vele markten thuis
Joost Verbeek gaat zich met vier verschillende projecten binnen de AWDZ bezighouden: DEMO-RA, CARRIER , SPEAK en BLENDED CARE. Afhankelijk van waar er menskracht mist of zijn specifieke expertise nodig is, zal hij inspringen. Ook zijn er plannen om te ondersteunen bij het Zorginnovatielab van het MUMC+, dat recent een NFU-subsidie heeft binnengehaald voor nieuw onderzoek. Naast onderzoek zal hij zich ook bezighouden met onderwijs, binnen de Master Health and Digital Transformation (HDT) en de richting Digitale Technologie en Zorg (DTZ) van de Bachelor Gezondheidswetenschappen. Zo is hij voor het jaar 2023-2024 scriptiecoördinator van de Master HDT. Rode draad van zijn onderzoek en onderwijs is dus digitale innovatie, als middel om de zorg te waarborgen voor de toekomst.
Met een (bijna afgerond) promotietraject in Amsterdam, brengt Joost vooral kennis en kunde mee om innovaties succesvol bij eindgebruikers te krijgen. “Zodra een onderzoek is afgelopen, betekent het nog niet dat een innovatie automatisch bij de patiënt komt.” Joost pleit ervoor om al in een vroeg stadium na te denken over welke bewijsvoering nuttig is om een innovatie te omarmen en te bekijken hoe het zit met de vergoeding van de innovatie door de zorgverzekeraar. Voor het Nederlands Kanker Instituut hield hij zich de afgelopen jaren ook veel met dit soort vragen bezig. Zo voerde hij interviews over hoe je zorgt dat een innovatie de eindgebruikers goed bereikt. Ook hield hij zich bezig met zogenaamde voorwaardelijke toelatingstrajecten: “Hoe kan je een behandeling al beschikbaar maken voor zoveel mogelijk patiënten terwijl nog niet al het bewijs verzameld is? Voorwaardelijke toelating is een versnelde manier om veelbelovende behandelingen bij mensen te krijgen.” Interviews, kwantitatieve analyses en economische evaluaties: Joost heeft er allemaal ervaring mee. Een onderzoeker die van vele markten thuis is dus.