Buitenlandse Verassingen Vlak over de Grens

10 April 2019

This blog is only available in Dutch.

Als je woont of werkt in een grensregio zijn daar zowel voor- als nadelen aan verbonden. Laat ik met het belangrijkste nadeel beginnen: Voor landelijke gebeurtenissen ben je een eind weg van daar waar het meest gebeurt. Dat zijn de grote Randsteden: als je pech hebt Den Haag, als je geluk hebt hoef je ‘slechts’ naar Utrecht te reizen. Iets soortgelijks geldt voor het aanbod van banen, dat is nu eenmaal groter en diverser in de Randstad. De informatievoorziening over evenementen en banen is vooral landelijk georiënteerd. Velen, ook uit de grensregio’s van het Randland, zijn beter geïnformeerd over de vacatures, de tentoonstellingen en de aanbiedingen van de supermarkten in eigen land dan in de streken een paar kilometer over de grens. Daar waar een andere wereld is, andere regels en wetten, andere winkelketens en openingstijden, ander nieuws, andere gebruiken en een andere taal. Al eens afgesproken met een Vlaming in de voor- of namiddag? Ik heb al vaak de miscommunicatie daarover meegemaakt, omdat dat in Vlaanderen voor respectievelijk na 12 uur betekent.

Frank Cörvers

Professor Frank Cörvers (1966) combines his chair in Demographic Transition, human capital and employment at the Maastricht University School of Business and Economics (SBE) with the Human Capital in the Region research programme at the Research Centre for Education and the Labour Market (ROA). For this chair, he is affiliated to the Neimed Centre of expertise on Demographic Changes at the Open University Heerlen. Furthermore he is member of the ROA management team and director of the Graduate of Business and Economics (GSBE) at Maastricht University. He is, among other positions, member of the scientific board of ITEM, fellow at MACIMIDE and member of the supervisory board of Zuyd University of Applied Sciences. He is also part-time professor in the Teacher Labour Market at the Tilburg Law School of Tilburg University. For this endowed chair, he is affiliated to CAOP.

Frank Cörvers studied general economics at the universities of Maastricht and Hannover and obtained his doctorate at Maastricht University on the impact of education and training on the international competitiveness of manufacturing sectors. Subsequently he was employed as a lecturer at the School of Business and Economics of Maastricht University, and as a researcher, project leader and manager at Statistics Netherlands (CBS) and ROA.

His most recent publications address issues such as the quality and relevance of vocational education, migration and brain drain, regional labour markets, and the quantity and quality aspects of the teacher labour market. He has published dozens of research reports for commissioners at ministries, provinces, the European Union, the OECD and the World Bank. He is frequently consulted as an expert on education and labour market issues by for example ministries, national councils and various news media. Frank Cörvers at IDEAS: https://ideas.repec.org/f/pco219.html

>> download full CV