Subsidies voor twee LIME-projecten binnen AWDZ
Afgelopen juni hebben twee onderzoeksprojecten van de AWDZ een subsidie ontvangen vanuit LIME (LImburg MEet). Het gaat om het project ‘Limburg Samen’, vanuit de AWDZ geleid door Daan Westra en Robin Peeters. Ook het project ‘Pluswijken: een krachtige, integrale aanpak van zorg en welzijn op wijkniveau’ kreeg groen licht. Bij dit project zijn AWDZ-onderzoekers Arianne Elissen, Anne van den Bulck en Rowan Smeets betrokken.
LIME is een interdisciplinair kenniscentrum en innovatieplatform om de zorg in Limburg beter en efficiënter te maken. Zoals gebruikelijk is binnen LIME wordt er in de twee projecten samengewerkt met onder andere Zuyd Hogeschool, CZ en verschillende netwerken en vertegenwoordigers van zorgverleners en patiënten. Beide projecten starten in oktober van dit jaar en duren twee jaar.
Project Limburg Samen
Overkoepelend doel van het project ‘Limburg Samen’ is om de regionale samenwerking op het gebied van gezondheid en welzijn te verbeteren. Om dit te bereiken, worden de volgende stappen gezet in dit project. Ten eerste wordt in kaart gebracht welke samenwerkingsverbanden er al binnen zorg en welzijn bestaan in Zuid-Limburg. Ten tweede wordt de samenwerking in die verbanden vooruitgeholpen door het organiseren van workshops en – bij een selectie van de netwerken – het geven van zogenaamde ‘spiegelinformatie’ over wat er nog beter kan in de samenwerking en waarom. Ten derde wordt een toolbox met ‘best practices’ samengesteld voor hoe je goed regionaal goed kunt samenwerken. Hierdoor kunnen netwerken zien wat andere netwerken doen en hier inspiratie uithalen.
Het project wordt vanuit de AWDZ geleid, door Daan Westra en Robin Peeters. CZ en Zuyd Hogeschool zijn samenwerkingspartners, evenals Robuust, die organisaties begeleidt bij veranderingen en samenwerkingen die als doel hebben om de gezondheid van Zuid-Nederlanders te verbeteren. Meer weten over dit project? Neem contact op met de onderzoekers, via d.westra@maastrichtuniversity.nl.
Project Pluswijken: een krachtige, integrale aanpak van zorg en welzijn op wijkniveau
Dit project heeft als doel om een toolkit te ontwikkelen voor de zogenaamde Pluswijken. Het idee van Pluswijken wordt nog verder uitgewerkt, maar is in elk geval gestoeld op drie principes:
- efficiënt samenwerken met aandacht voor constante verbetering in die samenwerking (middels een PDCA-cyclus) en met als basis een integraal en breed zicht op de wijk
- verbinding tussen verschillende leefdomeinen die voor de gezondheid van mensen belangrijk zijn (onder andere zorg, werk en wonen)
- uitwisseling van ideeën binnen een ‘lerend netwerk’ van Pluswijken
De toolkit bestaat uit praktische handvatten om de principes van Pluswijken verder te ontwikkelen en in de praktijk te brengen, zowel binnen als buiten Zuid-Limburg. Om tot deze toolkit te komen, zullen de onderzoekers een integraal wijkbeeld ontwikkelen. Ook wordt verkend welke mechanismen en contextfactoren een rol spelen bij het verbeteren van samenwerking op basis van dit wijkbeeld.
Dit Pluswijken project is onderdeel van een grotere beweging van Pluspraktijken naar Pluswijken in Zuid-Limburg. Pluspraktijken, enkele jaren geleden opgestart door Huisartsenzorg Oostelijk Zuid-Limburg (HOZL) en CZ, zijn huisartsenpraktijken waar de bovengenoemde principes in de zorg al langer centraal staan. Het concept Pluspraktijken werd eerder al uitgebreid onderzocht door onderzoekers van de AWDZ. CZ is leider van het Pluswijken project en werkt nauw samen met Zuyd Hogeschool en twee academische werkplaatsen van de UM, namelijk AWDZ (Arianne Elissen, Anne van den Bulck en Rowan Smeets) en AWO-L. Andere samenwerkingspartners zijn Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg, Burgerkracht Limburg, GGD Zuid-Limburg en de gemeente Sittard-Geleen. Meer weten over dit project? Neem contact op met de onderzoekers, via a.elissen@maastrichtuniversity.nl
