Good public transport is a necessity for an attractive border region

by: in General Alumni
2018-interview-2018-03-19-_-julia-reinhold-02-kl.jpg

Mobility and good public transport prove to be essential requirements for an attractive (border) region. Establishes ITEM-PhD candidate Julia Reinold in an interview with EurekaRail.

This blog article is only available in Dutch and was originally posted on EurekaRail on March 29th, 2018. Read the blog article via the link below:

'Julia Reinold: Goed openbaar vervoer een voorwaarde voor een attractieve grensregio’

Julia Reinold (ITEM): Goed openbaar vervoer een voorwaarde voor een attractieve grensregio

Julia Reinold is opgegroeid in het Duitse Übach-Palenberg, net over de grens bij Landgraaf. Ze heeft gestudeerd aan de Universiteit Maastricht. Samen met haar medestudenten uit Übach-Palenberg reisde ze met de trein naar Maastricht. Ze stapten echter niet in hun eigen woonplaats op, maar net over de grens in Eygelshoven. “Het is omslachtig om via Duitsland te reizen,” vertelt ze. We namen de auto in Duitsland, parkeerden in Eygelshoven aan het station en sprongen daar zo hup in de trein. 

Vaak overstappen

Vanuit Übach-Palenberg met de trein naar Maastricht reizen, is nu inderdaad niet ideaal. Je moet in Herzogenrath én Heerlen overstappen. De elektrificatie van het traject Landgraaf-Herzogenrath maakt hier snel een einde aan. De trein uit Maastricht kan dan in één ruk door naar Aken. De spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf maakt het over een aantal jaar mogelijk dat er twee keer per uur treinen rijden. Julia is opgetogen: “Dat is geweldig. Ik weet zeker dat studenten uit de Euregio er dankbaar gebruik van maken en de auto eerder laten staan.”

Grensoverschrijdende mobiliteit

Mijn onderzoek richt zich op internationale hoogopgeleide migranten. Wat maakt wonen in een grensregio aantrekkelijk of juist niet? Grensoverschrijdende mobiliteit blijkt daarbij een belangrijke factor. 

Ze is inmiddels afgestuurd en PhD-kandidaat bij het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM). Julia doet onderzoek naar wonen in de Euregio Maas-Rijn. “Mijn onderzoek richt zich op internationale hoogopgeleide migranten. Wat maakt wonen in een grensregio aantrekkelijk of juist niet? Grensoverschrijdende mobiliteit blijkt daarbij een belangrijke factor.” Ze zit nog middenin haar onderzoek. Wat opvalt is dat een groot deel van de ondervraagden ontevreden is over het OV en de aansluitingen. “Zo vertelde een dame dat ze zich hier zo geïsoleerd voelt. Vanuit Maastricht met het openbaar vervoer naar het vliegveld in Keulen of Brussel is voor haar te gecompliceerd.”

Verschillende tickets

Julia woont in Sittard en begrijpt het wel. “Als ik naar Brussel moet, neem ik toch maar de auto. Dat geldt helaas ook voor een uitstapje naar Keulen. Met de trein doen we er drie keer zolang over dan met de auto. En het openbaar vervoer is ook duur.” Ze vervolgt: “Lastig is het ook dat ieder land weer een ander ticketsysteem heeft. In Nederland zijn er automaten waar je moet pinnen. Wij Duitsers gebruiken vaak nog papieren geld. Meestal koop ik vooraf een online ticket om problemen te voorkomen,” lacht ze.

Tegen grenzen oplopen

Vooral internationale studenten zijn nieuwsgierig naar de regio. Als zij het hier leuk vinden, vertellen ze dat verder en levert dat weer nieuwe studenten op.​ 

Voor haar master deed ze onderzoek naar studenten uit de Euregio. “Opvallend is dat veel studenten best de grens overgaan voor culturele evenementen of om te shoppen. Vooral internationale studenten zijn nieuwsgierig naar de regio. Als zij het hier leuk vinden, vertellen ze dat verder en levert dat weer nieuwe studenten op. Ze lopen echter letterlijk tegen grenzen aan. Het openbaar vervoer sluit niet op elkaar aan en is duur. Mobiliteit en goed openbaar vervoer blijkt echt een voorwaarde voor een attractieve (grens)regio.

EurekaRail

EurekaRail zet zich in om de ontbrekende schakels voor onbegrensd treinreizen snel te realiseren. Maar ook om belemmerende drempels weg te nemen. Onder de noemer EurekaRail zetten de provincies Limburg en Noord-Brabant zich dan ook samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in voor ‘onbegrensde’ treinverbindingen. Hierover wordt intensief overleg gevoerd met de overheden in België en Duitsland en alle betrokken vervoersmaatschappijen.

www.eurekarail.net 

Julia Reinold

Julia Reinold is als promovenda verbonden aan expertisecentrum Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM voor haar onderzoek onder begeleiding van prof. dr. Melissa Siegel bij de Maastricht Graduate School of Governance/UNU-MERIT. Het doel van het onderzoek is om een beter inzicht te krijgen in de beweegredenen van hoog opgeleide internationale migranten om naar de Euregio Maas-Rijn te verhuizen, om er te blijven of om de regio te verlaten.

Lees meer over het onderzoek bij Expertisecentrum ITEM:

Inzicht in de beslissing van internationale migranten om de Euregio te verlaten dan wel om er te blijven

Foto door © La Sirel