Million euro grant for euregional corona research

De UM, GGD Zuid Limburg en de gezondheidsdiensten in aangrenzend België en Duitsland hebben een Interreg-subsidie van 955.000 euro in de wacht gesleept voor een groot euregionaal Covid-19-onderzoek.

Opzet van de studie is te kijken hoe en in welke mate het nieuwe coronavirus zich in de euregio heeft verspreid, welke per land variërende maatregelen om het te remmen het best lijken te hebben gewerkt en wat we daarin van de buren kunnen leren, legt initiatiefnemer Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg uit.

In Zuid-Limburg doet ook het UMC+ in Maastricht mee aan het onderzoek. In de regio's Luik, Eupen en Belgisch Limburg participeert Sciensano, het Belgische RIVM. In Duitsland sluiten de GGD'en in de regio's Düren, Aken en Heinsberg aan.

Random

Voor het onderzoek zullen opgeteld in de drie landen 20.000 mensen worden uitgenodigd om, met een vingerprik, bloed af te staan en een uitgebreide vragenlijst in te vullen. ,,De namen worden random uit de gemeentelijke basisadministratie geplukt. Zo krijg je, opgedeeld in cohorten vanaf 18 jaar, een doorsnede van de bevolking: inwoners dus die wél of geen Covid-19 hebben doorgemaakt."

Via het bloedonderzoek willen Hoebe en zijn Belgische en Duitse collega's allereerst in beeld krijgen hoeveel mensen in de euregio - mild of ernstiger - besmet zijn (geweest) met corona. ,,Verschilt dat aantal wellicht sterk per land, en zo ja: hoe komt dat dan? Werkt een intelligente lockdown al of niet beter dan een totale? Zien we een effect van het Belgische besluit om de grenzen dicht te gooien?"

Diversiteit aan klachten

Met de vragenlijsten willen de onderzoekers meer te weten komen over de diversiteit aan klachten van coronapatiënten, maar ook hoe mensen de periode van sociaal isolement hebben ervaren en of er een link ligt met bezoek aan grote(re) evenementen, zoals voetbalwedstrijden in de dagen voor de uitbraak van de pandemie.

,,Je zag tijdens de piek in maart en april grote variëteit qua aanpak van de crisis", aldus Hoebe. ,,En nog steeds. Neem nu de mondkapjes: in Maasmechelen zijn ze verplicht, maar in Maastricht niet. Ieder land koos, nationaal, een eigen strategie. Begrijpelijk, maar in crisistijd is dat niet altijd even handig en vooral in een grensregio kan dat voor inwoners zelfs raar overkomen. Corona heeft ook het belang van (euregionale) samenwerking bewezen."

Uniek

Het euregionale onderzoek naar Covid-19 is zeker niet het eerste - onder meer het RIVM startte eerder al een soortgelijke nationale enquête - maar wel het enige tot nu toe dat over grenzen heen gaat. ,,Dat maakt ons project uniek."

Voordat de studie kan beginnen, moet de opzet nog wel worden goedgekeurd door een medisch-ethische commissie. ,,We hopen in december van start te kunnen. De opzet is dat we de in de eerste ronde geselecteerde mensen blijven volgen en na enkele maanden een tweede keer benaderen: als iemand in de 'eerste ronde' antistoffen in het bloed had, wat is er zoveel tijd later nog over van die immuniteit; bijvoorbeeld." Eerste concrete conclusies verwacht Christian Hoebe niet voor medio 2021.

Tekst: Serge Sekhuis
Dit artikel verscheen op 3 augustus 2020 in Dagblad De Limburger.

Also read