25 September 2017

Pierre Kemp exhibition and anthology

On 21 September 2015, the Bonnefantenmuseum commemorated the fiftieth anniversary of the death of Maastricht poet and painter Pierre Kemp by opening a new exhibition of his works. The exhibition – compiled by UM emeritus professor and poet Wiel Kusters- includes never exhibited works that Kemp created between 1905 and 1913.  The works will be on display until 7 January 2018.​

The rest of this text is only available in Dutch.

Op 21 september, ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van de Maastrichtse dichter en schilder Pierre Kemp, opende in het Bonnefantenmuseum de tentoonstelling ‘De hand van Pierre Kemp’. Gastconservator emeritus UM-hoogleraar en dichter Wiel Kusters stelde een tentoonstelling samen met niet eerder getoonde werken op papier uit de periode 1905-1913. Tijdens deze opening presenteerden Ingrid Wijk, directeur/bibliothecaris van onze universiteitsbibliotheek, en Wiel Kusters ook de bloemlezing uit Kemps gedichten die zij gezamenlijk hebben samengesteld. Het eerste exemplaar van dit boek met de titel ‘Het regent in de trompetten’ werd overhandigd aan burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die tijdens haar toespraak officieel het Pierre Kemppark in Maastricht geopend verklaarde.

De hand van Kemp
Wiel Kusters vertelt tijdens de drukbezochte opening dat Kemp aanvankelijk een schilder leek te worden en in zijn jonge jaren het Stadsteekeninstituut en de Zondagsschool voor Decoratieve schilderkunst in Maastricht bezocht. Tot hij uiteindelijk koos voor de dichtkunst, zijn andere grote talent. Over de titel van tentoonstelling zegt Kusters: “In een van zijn gedichten spreekt Kemp over de huid van de mens die alle lelijkheid verbergt en ons in staat stelt uit te reiken naar een ander. Zo voelt ook het papier waarop Kemp werkte: als een hand die zich via een schilderwerk naar ons uitstrekt. Bij al zijn schilderwerken voel je als het ware die uitgestrekte hand.”

Bloemlezing
Wiel Kusters, Kempkenner bij uitstek, was uiteraard de aangewezen persoon om de bloemlezing samen te stellen, maar, zo zegt hij tijdens zijn toespraak: “ik wilde ook een andere kijk op zijn poëzie en dan liefst een vrouwelijk perspectief. Want de vrouw is een belangrijk thema in zijn werk. Ik kende Ingrid Wijk al uit het bestuur van de Pierre Kemp Stichting en heb haar daarom gevraagd samen met mij deze bloemlezing samen te stellen. Ingrid Wijk ging graag op zijn verzoek in, vertelt ze het publiek. “We hebben de bibliotheek van Pierre Kemp in huis, dus ik heb me al vaker in hem verdiept. Op mijn allereerste werkdag als UB-directeur ben ik het depot ingedoken, waar ik van alles van Pierre Kemp aantrof. We hebben nu zelfs zijn bureau in de UB staan, gewoon in de openbare ruimte, zodat alle UB-bezoekers het kunnen zien. Er zit geen krasje, geen vlekje, geen bladdertje op dat bureau. Typerend voor de tegenstelling in deze man, die overdag ogenschijnlijk heel saai werk deed als loonadministrateur, maar ’s avonds als een verwonderd kind naar de wereld keek en daar prachtige gedichten over schreef.”

Pierre Kemp – Het regent in de trompetten. Uitgeverij Vantilt, 176 blz. ISBN 978946004.
Expositie ‘De hand van Pierre Kemp’ in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, 22-9 tot 7-1-2018.

Lees meer over Pierre Kemp.