Expertisecentrum Arm Hand Revalidatie

Project: ‘Remote handling concept’ gebaseerde, taak-georiënteerde armtraining (ReHab-TOAT) bij mensen in de chronische fase na een beroerte: een gerandomiseerde klinische studie

Het testen van de effectiviteit van een nieuw technologie-ondersteund behandelprogramma voor armvaardigheid bij mensen na een beroerte.

Mensen die een beroerte hebben gehad, kunnen hun arm en hand aan één zijde vaak niet of niet goed bewegen. Binnen de revalidatie worden de arm en hand getraind. Ook worden dagelijkse activiteiten geoefend, zoals bijvoorbeeld eten, drinken, aankleden, tandenpoetsen en boodschappen dragen. In Adelante is, in samenwerking met het Expertisecentrum voor Digitale Media van de Universiteit Hasselt (B),  een nieuwe training ontwikkeld die het bewegingsgevoel in de arm kan ondersteunen. Hiervoor wordt een robot-technologie gebruikt die al jaren in de kernindustrie ingezet wordt om, op afstand, werkzaamheden uit te voeren en de omgeving te ‘voelen’. 

In ons onderzoek wordt beoordeeld of een nieuw trainingsprogramma de armfunctie en het dagelijkse gebruik van de arm kan verbeteren bij mensen die langere tijd geleden een beroerte hebben gehad. Dit nieuwe trainingsprogramma heet ReHab-TOAT en duurt 4 weken. We vergelijken het ReHab-TOAT programma met de gebruikelijke therapiesituatie van mensen die langere tijd geleden een beroerte hebben gehad. Daarnaast bekijken wij of verbetering in armvaardigheid van de persoon met een beroerte ook kan leiden tot veranderingen in de zorginhoud, de intensiteit van de zorg en de kwaliteit van leven van de mantelzorger(s).

ReHab-TOAT

Loopduur van het project: 2018 - 2023

Hoofdonderzoeker: Henk Seelen

Promovendus: Jule Elmanowski