Nieuws en verhalen rondom:

UM & Europa

Binnen de Universiteit Maastricht is Europa een belangrijk thema. Niet voor niets heeft het Strategisch Programma 2022-2026 de naam ‘The European university of the Netherlands’.  Daarnaast bestaat het Verdrag van Maastricht in 2022 30 jaar. Een goed moment om weer eens stil te staan bij de Europese eenwording. Van 11 tot en met 13 februari 2022 vindt daarom de bijzondere Conferentie over de Toekomst van Europa plaats in Maastricht. 

Kortom, redenen genoeg voor dé Europese universiteit van Nederland om uit te pakken met een nieuwe serie verhalen, en om al onze informatie rondom ‘de UM en Europa’ nog eens op een rij te zetten. Lees hier nieuws, verhalen, persberichten, video’s en achtergrondinformatie, of lees direct waarom de Universiteit Maastricht dé Europese universiteit van Nederland is. 

  Meer lezen: Verhalen & interviews
  Meer weten: Nieuws- & persberichten 
  Meer zien: Video's 
  Meer UM: Dé Europese universiteit van Nederland

Archive

UM Themapagina’s verzamelen relevante content rondom één belangrijk of actueel thema binnen de UM; van verhalen tot nieuws en van video’s tot achtergrondinformatie.

Europe calling

Meer lezen?

Verhalen & interviews

Hieronder vind je een verzameling van interessante verhalen en interviews. 

2023

 Grensoverschrijdende inter-organisationele samenwerking in misdaadbestrijding
 Solidariteit vormgeven
 Globalization & Law Network Seminar 'Here be Dragons: Legal geography and EU law’ with Floris de Witte (In English)
 Globalization & Law Network seminar ‘Legal Options to Make the EU’s Foreign and Security Policy More Effective’ with Ramses Wessel (In English)
 Globalization & Law Network Seminar 'Trust in Multi-Tiered Systems: A legal perspective' by Prof. Patricia Popelier (In English)
 Hoe technologie de rol van de EU in het mondiale bestuur kan versterken
 ‘Euregio heeft goud in handen met de Einstein Telescope’

2022

 Europese identiteit - nog steeds een beetje vaag, maar al wel realiteit
 Ambitieuze agora - waar Europa samenkomt
 Nieuw Europees project moet hokjes-denken in geneeskunde tegengaan
 Inhouden EU-subsidies is geen wondermiddel voor Hongaarse rechtsstaat
 Een beetje onafhankelijk bestaat niet: wat moet de Europese Unie met Polen?
  EU-normen onder druk in Polen 
  Een meertalige reis door de Euregio Maas-Rijn 
 Wie heeft het laatste woord in de EU?
 Europa op weg naar een wereldmacht? 
 Succesvolle maidentrip door de wereldwijde storm 
 De EU en Trump lijken op elkaar wat betreft migratie, vindt Melissa Siegel 
 Hoofdrolspeler in het Europese Parlement 
 G30: ontmoet de volgende generatie Europese denkers en creatievelingen

2021

 Grensbewoner centraal en grensbestuurder meer positie
 Lessen uit een grensregio 
 Wie heeft het laatste woord in de EU?

2020

 Europese samenwerking in crisistijd
  We zeiden: ‘Loop naar de hel!
 'Europa is van ons allemaal'
 'Van Europa lig ik eerder wakker dan van mijn werk'
 Europese beschouwingen vanuit Maastricht

Meer weten?

Nieuws- & persberichten

Hieronder vind je eerder gepubliceerde nieuws- en persberichten.

More news items
  • YUFE is verheugd aan te kondigen dat onze aanvraag rond de oproep voor Europese universiteiten Erasmus+ voor 2022 is geselecteerd voor financiering ter waarde van 14,4 miljoen euro. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de YUFE Alliance, die koploper van de Europese universiteiten blijft.

  • Begin deze maand kondigde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in het Europees Parlement aan dat de Commissie een procedure zal starten om EU-subsidies voor Hongarije in te houden vanwege schending van de beginselen van de rechtsstaat.

  • Na meer dan 12 jaar aan de Universiteit Maastricht vervolgt Catalina Goanta haar carrière als universitair hoofddocent Privaatrecht en Technologie in Utrecht. Met de prestigieuze European Research Council (ERC) Starting Grant gaat ze zich nu richten op de juridische vraagstukken die voortkomen uit...

  • Het komt er dan eindelijk van. Hildegard Schneider, hoogleraar Europees Migratierecht en voormalig decaan van de rechtenfaculteit, neemt afscheid. Haar carrière valt samen met de geboorte en pioniersjaren van de rechtenfaculteit en de profilering van Universiteit Maastricht tot Europese universiteit...

  • In haar promotieonderzoek bestudeert Akudo McGee het aanvechten van EU-normen door lidstaten. Als Amerikaans staatsburger van Nigeriaanse afkomst, bekijkt ze de Europese integratie vanuit het perspectief van een buitenstaander met fascinatie en groeiende bezorgdheid.

  • Daniela Trani

    YUFE – the making of

    In 2019 werd Young Universities for the Future of Europe (YUFE), een door de UM geleide alliantie, uitgeroepen als het meest belovende antwoord op de oproep van de Europese Commissie tot het ontwikkelen en implementeren van een eerste model voor een Europese universiteit. Daniela Trani, directeur...

  • Bij de G30 gaan dertig studenten van de Universiteit Maastricht samen aan de slag met een creatief werkstuk rondom de toekomst van Europa. In dat kader volgen ze onder meer workshops en ontmoeten ze verschillende vooraanstaande Europese politici, beleidsmakers en opinieleiders.

  • Dit verhaal begint in 2016, als Aaron Martin nog International Business studeert in Maastricht. Hij verbaast zich over het toenemende anti-Europese sentiment in die tijd. Samen met een aantal medestudenten wil hij een positief tegengeluid laten horen. En waarmee kan dat beter dan met een Europees...

  • Studio Europa Maastricht daagt hoogleraar migratiestudies Melissa Siegel uit om antwoord te geven op vier migratievraagstukken die Europese burgers werden voorgelegd tijdens de Conferentie over de Toekomst van Europa.

  • In de nieuwe aflevering van Café Europa is schrijver en cultuurhistoricus David van Reybrouck te gast. Journalist Annette van Soest en hoogleraar Europese geschiedenis Mathieu Segers spreken met hem, over burgerparticipatie en de Conferentie over de Toekomst van Europa. Café Europa is een podcast...

  • De wereldorde is aan het verschuiven. Poetin tergt aanhoudend Europa. De mondiale expansiedrang van China kent geen grenzen. En wat te doen met de oproep tot herstelde samenwerking van bondgenoot Amerika? Meer strategische autonomie. Dat moet het antwoord zijn van de Europese Unie, vindt Sophie...

  • De Conferentie over de Toekomst van Europa moet de EU richting wijzen voor de komende jaren. Studio Europa Maastricht sprak met universitair docent Europese politieke geschiedenis Karin van Leeuwen. 

  • De pandemie heeft vragen opgeroepen over het idee van een Europa zonder grenzen. Sarah Schoenmaekers en Martin Unfried – specialisten op het gebied van respectievelijk Europees recht en Euregionale samenwerking – zoeken naar antwoorden.

  • Universitair hoofddocent Peter Schröder-Bäck onderzocht de gevolgen van de Europese schuldencrisis op onze gezondheid en geeft Europese beleidsmakers nu advies over ethisch handelen in onzekere tijden. 

  • “Wat heeft de EU te bieden?” Die vraag moet de EU nu echt beantwoorden, stelt Mathieu Segers, hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie.

  • “De uitbraak van COVID-19 bewijst hoe belangrijk het vakgebied Europese Volksgezondheid is.” Als hoogleraar European Public Health en hoofd van de onderzoeksafdeling International Health aan de Universiteit Maastricht is Helmut Brand nauw verbonden met de unieke bachelor- en masterprogramma's in...

  • Nepnieuws is geen nepnieuws – het is echt een reëel probleem. Maar je moet ook niets geloven van wat je op internet leest, dus ook dit niet. Rechtswetenschapper Maja Brkan onderzoekt de impact van politieke advertenties en misleidende informatie op de democratie.

  • Van 6 tot 8 december is er weer van alles te doen in Maastricht rondom het thema Europa.

  • Kiran Patel verruilt de Universiteit Maastricht voor de Ludwig-Maximilians-Universiteit in München, waar hij de leerstoel European History gaat bekleden en een interdisciplinair onderzoekscentrum over Europa en Europese geschiedenis zal oprichten. Een terugblik op zijn tijd in Maastricht.

  • Als universiteit in een grensregio in het hart van Europa ervaren we dagelijks dat de toekomst ook in Europa ligt. Een brede, nuchtere blik op de werkelijkheid is nodig in de discussie over internationalisering die de afgelopen tijd is verscherpt, met grote woorden en angstbeelden als een ‘tsunami...

  • Portret van Sophie Vanhoonacker, decaan van de Faculty of Arts and Social Sciences: “Als ik ernaar gevraagd word, wil ik best iets vertellen over mezelf. Maar de meeste mensen praten graag.”

  • In de serie Europese beschouwingen vanuit Maastricht roept Aalt Willem Heringa, hoogleraar (Vergelijkend) Staats- en Bestuursrecht ,op tot meer bevoegdheden voor het Europees Parlement.

  • YUFE (Young Universities for the Future of Europe) is een van de slechts 12 allianties van universiteiten in Europa die door de Europese Commissie zijn geselecteerd om de eerste modellen voor een Europese universiteit te ontwikkelen en te implementeren.

  • Duidelijkheid, visie en vooral een positieve insteek is nodig om de Europese integratie aan de praat te houden, zegt Clemens Kool, hoogleraar Macro-economie en Internationale Monetaire Economie.

  • In de serie Maastricht, reflecting on Europe, geeft Milena Pavlova, universitair hoofddocent Health Economics aan de Universiteit Maastricht, haar visie op gezonde Europeanen en een kwakkelende EU.

  • Europeanen vinden klimaat het belangrijkste thema, dus hoogste tijd voor een nieuw Europees klimaatbeleid. Wat milieufilosoof Marc Davidson betreft kan het allemaal nog een paar tandjes sneller.

  • Teleurgesteld is hij. In Europa. De Europese agenda van commissievoorzitter Juncker is naar zijn smaak mislukt: het vertrouwen van de kiezer is laag en het oude continent wordt als machtsfactor voorbijgestreefd door nieuwe spelers als China. “Vaak zeggen mensen dat het tempo van Europese...

  • Wetenschappelijk directeur Mathieu Segers over hoe cruciaal het is om een beter begrip van onszelf in Europa te bevorderen.

  • Joost van den Akker, alumnus European Studies, is sinds 2018 een van de bestuurders van Limburg, "de meest internationale provincie van Nederland". Hij ziet de universiteit als een 'Europese musketier', waarvan de bewuste keuze voor internationalisering en Europa een winmodel is gebleken.

  • Alberto Alemanno over Europa een 'people's project' wordt.

  • Wat Den Haag is voor recht en vrede, kan Maastricht worden voor de Europese burger. Een stad waar inwoners, beleidsmakers en wetenschappers uit heel Europa werken aan oplossingen voor actuele problemen.

Meer zien?

Hieronder vind je diverse videocontent rondom het thema.

Meer UM

International students

Dé Europese universiteit van Nederland

Gevestigd in het hart van Europa zijn wij een open en toegankelijke gemeenschap waar alle culturen, perspectieven en ideeën welkom zijn en samenkomen. Met veel plezier en vanuit overtuiging verwelkomen we talenten van over de hele wereld. Onze Europese signatuur komt niet alleen tot uiting in onze studieprogramma's en onderzoek. Wij zijn trots op verschillende initiatieven met een Europese focus, zoals onze campus in Brussel, ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility), ‘Maastricht, working on Europe’, en YUFE. Lees hier meer over hoe wij onze internationale rol zien.

In UM's Strategisch Programma 2022-2026 staan de ambities en overkoepelende visie van de UM voor een periode van vijf jaar. Hoe wij invulling geven aan onze ambitie ‘dé Europese universiteit van Nederland’ te zijn en te blijven.

 Bekijk hier het volledige Strategisch Programma 2022-2026.

International students

Europees onderwijs

In onze International Classroom brengen we studenten van over de hele wereld samen voor een verrijkende leerervaring. Probleemgestuurd Onderwijs is bij uitstek de methode om verschillende perspectieven te overbruggen en studenten voor te bereiden op hun loopbaan. Veel opleidingen focussen op Europa en de wereld daarbuiten; in alle UM-opleidingen worden internationale kwesties en zienswijzen behandeld. Bekijk een compleet overzicht van onze opleidingen op onze onderwijspagina.

International students

Europees onderzoek 

In domeinen variërend van recht tot gezondheidszorg draait ons onderwijs en onderzoek om de vraag: wat betekent Europa voor de wereld en wat betekent de wereld voor Europa? Op basis van onze ervaringen tot nu toe, en gezien onze unieke internationale studenten- en medewerkerspopulatie, kunnen we gekarakteriseerd worden als een 'living lab' en expertisecentrum voor Europa. 

Meer themapagina's

We lichten ook allerlei andere thema’s uit. Hieronder vind je een overzicht.