UM & Europa
Binnen de Universiteit Maastricht is Europa een belangrijk thema. Niet voor niets heeft het Strategisch Programma 2022-2026 de naam ‘The European university of the Netherlands’. Daarnaast bestaat het Verdrag van Maastricht in 2022 30 jaar. Een goed moment om weer eens stil te staan bij de Europese eenwording. Van 11 tot en met 13 februari 2022 vindt daarom de bijzondere Conferentie over de Toekomst van Europa plaats in Maastricht.
Kortom, redenen genoeg voor dé Europese universiteit van Nederland om uit te pakken met een nieuwe serie verhalen, en om al onze informatie rondom ‘de UM en Europa’ nog eens op een rij te zetten. Lees hier nieuws, verhalen, persberichten, video’s en achtergrondinformatie, of lees direct waarom de Universiteit Maastricht dé Europese universiteit van Nederland is.
Meer lezen: Verhalen & interviews
Meer weten: Nieuws- & persberichten
Meer zien: Video's
Meer UM: Dé Europese universiteit van Nederland
UM Themapagina’s verzamelen relevante content rondom één belangrijk of actueel thema binnen de UM; van verhalen tot nieuws en van video’s tot achtergrondinformatie.
Meer lezen?
Solidariteit vormgeven
Lilian Tsourdi, universitair hoofddocent Internationaal en Europees Recht, onderzoekt hoe zowel de opzet als de uitvoering van de EU-immigratie- en asielwetgeving kan worden verbeterd. Hoe zijn we tot deze disfunctionele status quo gekomen? Wat zou een betere aanpak zijn? En welke rol kan solidariteit spelen?
Bruno de Witte en het Europees Recht dat niet stilzit
Professor Bruno de Witte neemt afscheid van de Universiteit Maastricht (UM), maar niet van het Europees recht. Hij gaat aan het Europese Universiteitsinstituut (EUI) in Florence door met zijn messcherpe juridische analyses. Terugblikkend op zijn uitgebreide academische carrière, is hij nog steeds gefascineerd door het Europese juridische landschap dat altijd in ontwikkeling is. Zijn unieke kijk op recht – en het leven in het algemeen – wordt zeer gewaardeerd, maar is ook nodig.
'Onze Europese positionering past als een jas’
Rianne Letschert, de nieuwe collegevoorzitter van de UM, laat er geen twijfel over bestaan. Ze is verguld met de keuze de universiteit te presenteren als de Europese universiteit van Nederland. De UM vormt een internationale en dominant Europese gemeenschap in een regio die is ingeklemd tussen drie grenzen. Daarmee is de regio in zichzelf al sinds jaar en dag eigenlijk een Europees economisch, sociaal en cultureel living lab.
2023
Grensoverschrijdende inter-organisationele samenwerking in misdaadbestrijding
Solidariteit vormgeven
Globalization & Law Network Seminar 'Here be Dragons: Legal geography and EU law’ with Floris de Witte (In English)
Globalization & Law Network seminar ‘Legal Options to Make the EU’s Foreign and Security Policy More Effective’ with Ramses Wessel (In English)
Globalization & Law Network Seminar 'Trust in Multi-Tiered Systems: A legal perspective' by Prof. Patricia Popelier (In English)
Hoe technologie de rol van de EU in het mondiale bestuur kan versterken
‘Euregio heeft goud in handen met de Einstein Telescope’
2022
Europese identiteit - nog steeds een beetje vaag, maar al wel realiteit
Ambitieuze agora - waar Europa samenkomt
Nieuw Europees project moet hokjes-denken in geneeskunde tegengaan
Inhouden EU-subsidies is geen wondermiddel voor Hongaarse rechtsstaat
Een beetje onafhankelijk bestaat niet: wat moet de Europese Unie met Polen?
EU-normen onder druk in Polen
Een meertalige reis door de Euregio Maas-Rijn
Wie heeft het laatste woord in de EU?
Europa op weg naar een wereldmacht?
Succesvolle maidentrip door de wereldwijde storm
De EU en Trump lijken op elkaar wat betreft migratie, vindt Melissa Siegel
Hoofdrolspeler in het Europese Parlement
G30: ontmoet de volgende generatie Europese denkers en creatievelingen
2021
Grensbewoner centraal en grensbestuurder meer positie
Lessen uit een grensregio
Wie heeft het laatste woord in de EU?
2020
Europese samenwerking in crisistijd
We zeiden: ‘Loop naar de hel!
'Europa is van ons allemaal'
'Van Europa lig ik eerder wakker dan van mijn werk'
Europese beschouwingen vanuit Maastricht
Meer weten?
Democratie vergt onderhoud
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het tij gekeerd. De belangrijkste les die we van Polen kunnen leren? Democratie wordt niet gemaakt in het stemhokje, maar op straat.
Boerenprotesten in Brussel zijn misschien wel de ultieme reclame voor de Europese democratie
Het ging er hevig aan toe bij de boerenprotesten die de afgelopen maand door Brussel trokken. Tractoren braken door barricades heen, een standbeeld werd vernield en op verschillende plekken werd brandgesticht. In appgroepen van boeren gingen de fantasieën nog verder, en werden (fictieve) afbeeldingen gedeeld van een afbrandend Europees parlement.
Grootste mankement aan democratie in de EU is gebrek aan politiek debat
De Europese verkiezingen staan voor de deur. Democratie in de EU heeft tekortkomingen, maar het ontbrak de afgelopen decennia in de EU vooral aan politiek debat. Het is goed dat dit aan het veranderen is.
In juni mogen ruim 400 miljoen Europeanen weer naar de stembus voor… ja, wat eigenlijk? Als u niet weet waar Europese verkiezingen toe dienen ligt dat niet aan u. Lange tijd was een stem in Europese verkiezingen vooral een stem vóór de EU. Dat tij is aan het keren, en dat is een goede zaak. Want Europese verkiezingen moeten geen viering zijn van Europese eenheid, maar een strijd tussen politieke visies.
2024
Democratie vergt onderhoud
Boerenprotesten in Brussel zijn misschien wel de ultieme reclame voor de Europese democratie
Grootste mankement aan democratie in de EU is gebrek aan politiek debat
2023
Zijn dagen in Nederland lijken geteld, maar in Europa is Rutte juist machtig
2022
ITEM zet thuiswerkrechten grensarbeiders op de kaart
Maastricht gaststad voor Europese burgertop over de toekomst
Op weg naar een radicale hervorming van het hoger onderwijs in Europa
Café Europa over de Conferentie over de Toekomst van Europa
ITEM Grenseffectenrapportage 2021 gepubliceerd
Mensen verbinden via voetbal
Young Universities for the Future of Europe (YUFE) blijft een van de beste Europese universiteitsinitiatieven
2021
Expositie over 30 jaar Verdrag van Maastricht
Internationaal zwaartekrachtsgolvenlab opent in Maastricht
Maastricht gaststad voor Europese burgertop over de toekomst van Europa
Terugblik ITEM Jaarconferentie 2021: Grensregio's versterken - meer dan ooit?
2020
Een frisse start voor ITEM
‘Hier’ in Europa: wat is de rol van Europa in ons dagelijks leven?
DigiD de grens over: Grensarbeiders nu in staat DigiD aan te vragen
PANDEMRIC onderzoekt het profijt van euregionale samenwerking tijdens (gezondheids)crises
2019
Vinger aan de Europese pols
Samenwerken & verbinden: ITEM Directeur op regionale televisie
Meer zien?
Meer UM
Dé Europese universiteit van Nederland
Gevestigd in het hart van Europa zijn wij een open en toegankelijke gemeenschap waar alle culturen, perspectieven en ideeën welkom zijn en samenkomen. Met veel plezier en vanuit overtuiging verwelkomen we talenten van over de hele wereld. Onze Europese signatuur komt niet alleen tot uiting in onze studieprogramma's en onderzoek. Wij zijn trots op verschillende initiatieven met een Europese focus, zoals onze campus in Brussel, ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility), ‘Maastricht, working on Europe’, en YUFE. Lees hier meer over hoe wij onze internationale rol zien.
In UM's Strategisch Programma 2022-2026 staan de ambities en overkoepelende visie van de UM voor een periode van vijf jaar. Hoe wij invulling geven aan onze ambitie ‘dé Europese universiteit van Nederland’ te zijn en te blijven.
Europees onderwijs
In onze International Classroom brengen we studenten van over de hele wereld samen voor een verrijkende leerervaring. Probleemgestuurd Onderwijs is bij uitstek de methode om verschillende perspectieven te overbruggen en studenten voor te bereiden op hun loopbaan. Veel opleidingen focussen op Europa en de wereld daarbuiten; in alle UM-opleidingen worden internationale kwesties en zienswijzen behandeld. Bekijk een compleet overzicht van onze opleidingen op onze onderwijspagina.
Europees onderzoek
In domeinen variërend van recht tot gezondheidszorg draait ons onderwijs en onderzoek om de vraag: wat betekent Europa voor de wereld en wat betekent de wereld voor Europa? Op basis van onze ervaringen tot nu toe, en gezien onze unieke internationale studenten- en medewerkerspopulatie, kunnen we gekarakteriseerd worden als een 'living lab' en expertisecentrum voor Europa.
Meer themapagina's
We lichten ook allerlei andere thema’s uit. Hieronder vind je een overzicht.