Rankings & accreditaties

De Universiteit Maastricht (UM) heeft een solide reputatie opgebouwd en wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend. De UM behaalt hoge posities in verschillende nationale en internationale rankings.

De universiteit voert (onder andere) twee belangrijke keurmerken van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO): de 'Instellingstoets Kwaliteitszorg' en het 'Bijzonder (kwaliteits)kenmerk internationalisering'.

Nationale Rankings

Keuzegids 2018 - Quality Seal - Top study

Keuzegids Universiteiten 2018*

 • In de Keuzegids Bachelors 2018 kregen de drie UM colleges een kwaliteitszegel, wat betekent dat zij als topopleiding zijn beoordeeld. Opvallend is dat University College Venlo voor het eerst meedoet en meteen de 1ste plaats behaalt en de scores van University College Maastricht en het Maastricht Science Programma een stabiele toppositie laten zien.
 • 15 van de 18 UM-bacheloropleidingen bezetten een top drie positie in de Keuzegids (twee meer dan vorig jaar).
 • 7 opleidingen zijn gestegen in de rankings en3  daarvan behalen een 1ste positie.
 • 4 opleidingen, waaronder Kennistechnologie, behielden hun 1ste plaats. Opvallend is dat Psychologie, komend van een 9de positie in 2014, nu een 1ste positie heeft weten te behalen. Rechtsgeleerdheid stond in 2017 op plaats 8 en is nu gestegen naar 3de plaats. Geneeskunde bezette in 2015 nog 6de plaats, maar deze opleiding staat nu op de 2de plaats.

UCM behoort tot de kleine groep van twintig Nederlandse bacheloropleidingen die al vijf jaar op rij ‘topkwaliteit’ leveren.

De meeste UM-opleidingen die hoog eindigen in de Keuzegids Universiteiten, scoren goed op Inhoud, Faciliteiten en Algemene Vaardigheden. Het algehele oordeel over Informatievoorziening is minder positief; een bekend issue bij de universiteit. Met de recente lancering van het nieuwe Student Portal, waar een student met zijn/haar device altijd en overal gepersonaliseerde en afgeschermde studie-informatie kan benaderen, is reeds een grote stap genomen in verbetering van de (online) informatievoorziening.

Keuzegids Masters 2017**

 • De Universiteit Maastricht scoort als 3de beste universiteit in  deze ranglijst waarin 13 universiteiten worden beoordeeld (met een score van 63).
 • Vijf opleidingen hebben een kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ ontvangen: Management of Learning (SBE), de onderzoeksmaster Cultures of Arts, Science and Technology (FASoS), de onderzoeksmaster Cognitive and Clinical Neuroscience (FPN), Financial Economics (SBE) en de master International & European Tax Law (FdR). Dit zegel wordt verleend wanneer in de systematiek van de Keuzegids een score van 76 of meer gehaald wordt.
 •  In deze ranking staan 12 UM-opleidingen  - van de 44 beoordeelde opleidingen -, binnen hun categorie, op de eerste plaats: Management of Learning, Forensic Psychology, Information and Network Economics, Financial Economics, Health Sciences Research Master, Global Health, Human Movement / Biology of human performance & health, de onderzoeksmasters Kunst- en Cultuurwetenschappen en Cognitive and Clinical Neuroscience.
 • Een gedeelde eerste plaats is voor: International Laws, Econometrics and Operations Research en Arts-Klinisch Onderzoeker. 
   

Elsevier 2017***
Het jaarlijks onderzoek 'De beste studies' van het weekblad Elsevier bericht over de kwaliteit en het aanbod van het onderwijs, de contacturen, de faciliteiten, de inrichting van de opleiding, de docenten, de toetsing en organisatie & communicatie. In 2017 scoort de UM met de volgende opleidingen:

 • Vijf opleidingen eindigen op de eerste plek: Cultuurwetenschappen, European Law School, European Studies, Fiscaal Recht en University College Venlo.
 • Bij de colleges staat University College Venlo op de 1ste plaats en University College Maastricht op de 2de plaats (ze zijn dit jaar van plek gewisseld). Beide colleges worden in dezelfde categorie beoordeeld. De Maastrichtse colleges worden bijzonder goed beoordeeld door de studenten.
 • Bij vrijwel alle bacheloropleidingen is een stijging de studenttevredenheid te zien.
 • ​Naar het studentenoordeel eindigt UM op de derde plek (van de vier) in de categorie ‘specialistische universiteiten’.

Elsevier publiceert ook resultaten voor de masteropleidingen.  Van de 12 opleidingen waarvoor een landelijke vergelijking werd gemaakt, scoren twee Maastrichtse masteropleidingen een eerste plaats: Economics en Psychologie. Opvallend is dat de masteropleiding Kunst- en Cultuurwetenschappen van de 9e naar de 4e plek klimt en ook een flinke verbetering in tevredenheid laat zien. Ondanks het feit dat in 2017 minder opleidingen op de eerste plek eindigen, is toch ook hier te zien dat de tevredenheid van de studenten over de opleiding bij veel programma’s stijgt. Ook raden zeer veel studenten de studie aan andere studenten aan.

*de volgende Keuzegids Universiteiten verschijnt op in november 2018
**de volgende Keuzegids Masters verschijnt in februari 2018
***de volgende Elsevier verschijnt in september 2018

Internationale rankings

Times Higher Education (THE) World University Ranking*
De Universiteit Maastricht staat op de 103e plaats in de nieuwste editie van de Times Higher Education (THE) World University Rankings  , ten opzichte van plek 94 vorig jaar. De UM scoort voornamelijk hoog op internationale uitstraling (o.a. percentage buitenlandse staf en studenten; score 96.7) en kennistransfer (opdrachten uit het bedrijfsleven; score 87.6). Minder hoog, maar nog steeds bovengemiddeld, zijn de scores op onderzoekcitaties (79.9), onderzoek (49.7) en onderwijs (40.2).

De THE World University Rankings is gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatie-indicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering.

Als een afgeleide van deze ranking publiceert de THE jaarlijks meer gespecificeerde rankings, zoals:

 • Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject
  In de THE Subject Rankings 2016 heeft de UM plek 65 bemachtigd voor Social Sciences. Hiermee is de UM 3 plaatsen gezakt in vergelijking met vorig jaar. Voor Clinical, Pre-clinical and Health staat de UM op plek 59, na een 45e plaats vorig jaar. Business & Economics is een nieuwe categorie dit jaar; de UM scoort hier met plaats 45 een plek in de top 50.
  De THE Subject Rankings zijn een afgeleide van de THE World University Rankings, waarin instellingen worden beoordeeld op dertien indicatoren op het gebied van onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering. Voor het complete overzicht van de resultaten, klik hier.
 • THE Best universities of Europe
  De Universiteit Maastricht bezet de 36ste plaats in de dit jaar voor het eerst verschenen ranking Best universities in Europa 2016. In deze ranking wordt de top 200 van de Europa’s beste universiteiten weergegeven. Voor meer informatie klik hier .  
 • THE 200 under 50.
  In deze lijst staat de Universiteit Maastricht op de 6de plaats.

 

QS World University Rankings**
In 2017 behaalt de UM de 200ste plek in de QS World University Rankings. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2016, toen de universiteit nog op plek 173 stond.

 De UM scoort goed op de indicatoren international faculty en international students; in de laatste categorie het beste van de Nederlandse universiteiten. Ook is de citation per faculteit sterk gestegen, voornamelijk vanwege de uitbreiding van het aantal jaren waarin citaties zijn opgenomen (6 in plaats van 5 jaar).

Als een afgeleide van deze ranking publiceert de QS jaarlijks meer gespecificeerde rankings, zoals:

 • QS ‘top 50 under 50’
  In de QS 'top 50 under 50' van 2016 is de Universiteit Maastricht de beste jonge universiteit van Europa, met een zevende plaats.
 • QS Employablity
  De universiteit is dit jaar voor de eerste maal opgenomen in de QS Employability ranking en eindigt op plek 171-180 (van de 500 beoordeelde universiteiten). De UM is op basis van publieke gegevens beoordeeld, er zijn door de universiteit geen gegevens aangeleverd die door QS zijn meegenomen in de beoordeling.  In deze ranking wordt onder andere gekeken naar de reputatie van de UM als werkgever, de plek die UM alumni bezetten in een ‘high achievers list’, de samenwerking met internationale bedrijven en ook  naar het percentage afgestudeerden dat binnen 12 maanden na afstuderen een parttime of fulltime baan heeft.
   

Shanghai Ranking***
In de jaarlijkse 'Academic Ranking of World Universities', beter bekend als de Shanghai Ranking, behoudt de UM haar positie in de top 300. De Shanghai Ranking (de oudste ranking) beoordeelt universiteiten op kwaliteit van onderwijs en wetenschappelijke staf, onderzoeksoutput en academische performance per wetenschapper.

 

CWTS Leiden ranking
De UM staat op de 221e plaats in de ranking van het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden en stijgt daarmee 11 plaatsen ten opzichte van de 232e positie in 2016 (op basis van de publicaties van de universiteit vergeleken met andere publicaties uit dezelfde discipline in hetzelfde jaar). Deze ranking meet de wetenschappelijke prestaties van de ruim negenhonderd invloedrijke universiteiten in 54 landen, op basis van ‘Web of Science indexed publications from 2012-2015’. In de subcategorie Biomedical & Health Sciences scoort de UM de 101e plek (net als vorig jaar) en in de categorie Social Sciences & Humanities is UM gestegen van plek 88 naar plek 73.

 

Financial Times
De masteropleiding International Business staat in 2016 op de 33e plaats van de Master in Management Programmes  ter wereld, aldus Financial Times.
In de Financial Times European Business Schools  ranking van 2016 staat de School of Business and Economics op plaats 62.

*de volgende THE ranking verschijnt in september 2018
**de volgende QS Ranking verschijnt in juni 2018
***
de volgende Shanghai Ranking verschijnt in augustus 2018

Hoge scores in 'under 50' rankings
In twee belangrijke rankings die een overzicht bieden van de beste universiteiten jonger dan vijftig jaar scoort de Universiteit Maastricht zeer hoog. In de QS 'top 50 under 50' van 2016 is de Universiteit Maastricht de beste jonge universiteit van Europa, met een zevende plaats. In de Times Higher Education 200 under 50   staat de UM in 2017 op de 6de plek.

Accreditaties

Universitaire opleidingen worden regelmatig op kwaliteit getoetst door nationale en internationale accreditatieorganisaties.

Kwaliteitskeurmerken NVAO
De Universiteit Maastricht voert twee belangrijke keurmerken van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO):

 • de ‘Instellingstoets Kwaliteitszorg’
 • ‘Bijzonder (kwaliteits)kenmerk internationalisering’
   

De toegekende zesjarige universiteitsbrede accreditatie betekent dat de UM niet alleen kwalitatief goede opleidingen heeft, maar feitelijk ook alle voorwaarden voor een continu hoogstaand onderwijsaanbod als systeem daaromheen op orde heeft.

Voor de toekenning onderzocht de NVAO onder meer het kwaliteitszorgsysteem, de planning-en-control-cyclus, de manier waarop opleidingen verbeterd worden, de governance en organisatiestructuur en hoe het proces van universitaire besluitvorming de onderwijskwaliteit bevordert.
 

Kwaliteitskeurmerk internationalisering van de NVAO
In 2013 kende de NVAO het ‘bijzonder kwaliteitskenmerk internationalisering’ toe aan de UM. Deze accreditatie voor zes jaar geldt universiteitsbreed en is een externe erkenning voor de internationaliseringsinspanningen van de UM. Volgens de NVAO is internationalisering ‘verankerd in het DNA van de UM.

Vijf opleidingen van de Maastricht University School of Business and Economics (SBE) voeren het kwaliteitskeurmerk internationalisering van de NVAO:

 • de Bachelor International Business
 • de Master International Business,
 • de Master Information and Network Economics,
 • de Master Management of Learning
 • Master Global Supply Management & Change
   

De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) heeft vier opleidingen in deze categorie:

 • de bachelor European Public Health
 • de master European Public Health
 • de master Global Health
 • de master Health Professions Education.
   

NVAO keurmerk 'kleinschalig en intensief'
De bacheloropleiding University College Maastricht (UCM) en de masteropleiding Forensic Psychology ontvingen het bijzondere NVAO keurmerk 'kleinschalig en intensief'.
 

NVAO-kwaliteitskenmerk voor het excellente niveau van de afgestudeerde studenten
UCM ontving in 2008 als eerste een bijzonder NVAO-kwaliteitskenmerk voor het excellente niveau van de afgestudeerde studenten. Het is een uitzonderlijk extra certificaat bovenop de reguliere accreditatie, voor opleidingen die uitblinken op een bepaald gebied. In het wetenschappelijk onderwijs kregen slechts twee opleidingen zo'n uitzonderlijk kenmerk.
 

'Triple crown'
SBE is internationaal geaccrediteerd door zowel de gerenommeerde AACSB  en EQUIS  als AMBA . Daarmee behoort SBE tot een internationaal selecte groep van ‘triple crown’-geaccrediteerde instellingen.

News

 • Colege Tour met Tom Dumoulin

  UM ontvangt TV-programma College Tour met Tom Dumoulin

  woensdag, november 29, 2017

  Op 28 november was het TV-programma College Tour te gast bij de Universiteit Maastricht. In ons eigen universitair sportcentrum UM SPORT vonden opnames plaats voor een uitzending met topwielrenner Tom Dumoulin.

  Lees verder
 • Europese Commissie classificeert ITEM als 'good practice'

  donderdag, september 21, 2017

  In een officieel document van de Commissie's Regionaal Beleid getiteld Communication “Boosting Growth and Cohesion in EU Border Regions”, werd de Grenseffectenrapportage van het ITEM Expertisecentrum naar voren gebracht door de Europese Commissie als praktijkvoorbeeld om the verbetering van het wetgevingsprocedure binnen de Europese Unie te faciliteren.

  Lees verder
 • Interview met Voorzitter CvB Martin Paul op BNR

  donderdag, februari 23, 2017

  Voorzitter CvB Martin Paul spreekt op BNR radio over stijging aantal aanmeldingen van Britse studenten aan UM.

  Lees verder