Rankings & accreditaties

De Universiteit Maastricht (UM) heeft een solide reputatie opgebouwd en wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend. De UM behaalt hoge posities in verschillende nationale en internationale rankings.

De universiteit voert (onder andere) twee belangrijke keurmerken van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO): de 'Instellingstoets Kwaliteitszorg' en het 'Bijzonder (kwaliteits)kenmerk internationalisering'.

Keuzegids Masters
De Universiteit Maastricht is, in de ranglijst van 13 universiteiten, de derde beste universiteit (met een score van 63). Vijf opleidingen hebben een kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ ontvangen: Management of Learning (SBE), de onderzoeksmaster Cultures of Arts, Science and Technology (FASoS), de onderzoeksmaster Cognitive and Clinical Neuroscience (FPN), Financial Economics (SBE) en de master International & European Tax Law (FdR). Dit zegel wordt verleend wanneer in de systematiek van de Keuzegids een score van 76 of meer gehaald wordt.

Volgens de Keuzegids Masters 2016 staan 12 van de 44 beoordeelde opleidingen van Universiteit Maastricht binnen hun categorie op de eerste plaats: Management of Learning, Forensic Psychology, Information and Network Economics, Financial Economics, Health Sciences Research Master, Global Health, Human Movement / Biology of human performance & health, de onderzoeksmasters Kunst- en Cultuurwetenschappen en Cognitive and Clinical Neuroscience. Een gedeelde eerste plaats is voor: International Laws, Econometrics and Operations Research en Arts-Klinisch Onderzoeker. 

Elsevier
Het jaarlijks onderzoek 'De beste studies' van het weekblad Elsevier bericht over de kwaliteit en het aanbod van het onderwijs, de contacturen, de faciliteiten, de inrichting van de opleiding, de docenten, de toetsing en organisatie & communicatie. In 2017 scoort de UM met de volgende opleidingen:

  • Vijf opleidingen eindigen op de eerste plek: Cultuurwetenschappen, European Law School, European Studies, Fiscaal Recht en University College Venlo.
  • Bij de colleges staat University College Venlo op de 1ste plaats en University College Maastricht op de 2de plaats (ze zijn dit jaar van plek gewisseld). Beide colleges worden in dezelfde categorie beoordeeld. De Maastrichtse colleges worden bijzonder goed beoordeeld door de studenten.
  • Bij vrijwel alle bacheloropleidingen is een stijging de studenttevredenheid te zien.
  • ​Naar het studentenoordeel eindigt UM op de derde plek (van de vier) in de categorie ‘specialistische universiteiten’.

Elsevier publiceert ook resultaten voor de masteropleidingen. Van de 12 opleidingen waarvoor een landelijke vergelijking werd gemaakt, scoren twee Maastrichtse masteropleidingen een eerste plaats: Economics en Psychology. Opvallend is dat de masteropleiding Kunst- en Cultuurwetenschappen van de 9e naar de 4e plek klimt en ook een flinke verbetering in tevredenheid laat zien. Ondanks het feit dat in 2017 minder opleidingen op de eerste plek eindigen, is toch ook hier te zien dat de tevredenheid van de studenten over de opleiding bij veel programma’s stijgt. Ook raden zeer veel studenten de studie aan andere studenten aan.

Internationale rankings

Times Higher Education (THE) ranking
De Universiteit Maastricht staat op de 103e plaats in de nieuwste editie van de Times Higher Education (THE) World University Rankings  , ten opzichte van plek 94 vorig jaar. De UM scoort voornamelijk hoog op internationale uitstraling (o.a. percentage buitenlandse staf en studenten; score 96.7) en kennistransfer (opdrachten uit het bedrijfsleven; score 87.6). Minder hoog, maar nog steeds bovengemiddeld, zijn de scores op onderzoekcitaties (79.9), onderzoek (49.7) en onderwijs (40.2).

De THE World University Rankings is gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatie-indicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering.

Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject
In de THE Subject Rankings 2016 heeft de UM plek 65 bemachtigd voor Social Sciences. Hiermee is de UM 3 plaatsen gezakt in vergelijking met vorig jaar. Voor Clinical, Pre-clinical and Health staat de UM op plek 59, na een 45e plaats vorig jaar. Business & Economics is een nieuwe categorie dit jaar; de UM scoort hier met plaats 45 een plek in de top 50.
De THE Subject Rankings zijn een afgeleide van de THE World University Rankings, waarin instellingen worden beoordeeld op dertien indicatoren op het gebied van onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering. Voor het complete overzicht van de resultaten, klik hier  .

THE Best universities in Europe
De Universiteit Maastricht bezet de 36ste plaats in de dit jaar voor het eerst verschenen ranking Best universities in Europa 2016. In deze ranking wordt de top 200 van de Europa’s beste universiteiten weergegeven. Voor meer informatie klik hier  .  

Hoge scores in 'under 50' rankings
In twee belangrijke rankings die een overzicht bieden van de beste universiteiten jonger dan vijftig jaar scoort de Universiteit Maastricht zeer hoog. In de QS 'top 50 under 50'   van 2016 is de Universiteit Maastricht de beste jonge universiteit van Europa, met een zevende plaats.In de Times Higher Education 200 under 50   staat de UM in 2017 op de 6de plek.

QS World University Rankings
In 2017 behaalt de UM de 200ste plek in de QS World University Rankings. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2016, toen de universiteit nog op plek 173 stond. De UM scoort goed op de indicatoren international faculty en international students; in de laatste categorie het beste van de Nederlandse universiteiten. Ook is de citation per faculty sterk gestegen, voornamelijk vanwege de uitbreiding van het aantal jaren waarin citaties zijn opgenomen (6 in plaats van 5 jaar). De universiteit daalt echter sterk op employer reputation. Een reden hiervoor is een verandering in de methodologie: vanaf dit jaar telt de mening van de nationale respondenten even zwaar als die van buitenlandse werkgevers, terwijl dat voorheen 70% internationaal en 30% nationaal was. Gelet op het internationale karakter van de UM en het feit dat veel alumni werkzaam zijn bij internationale bedrijven, is het waarschijnlijk dat deze verschuiving de score negatief heeft beïnvloed. Website van QS   

Shanghai Ranking
In de jaarlijkse 'Academic Ranking of World Universities', beter bekend als de Shanghai Ranking , behoudt de UM haar positie in de top 300. De Shanghai Ranking beoordeelt universiteiten op kwaliteit van onderwijs en wetenschappelijke staf, onderzoeksoutput en academische performance per wetenschapper.

CWTS Leiden ranking
De UM staat op de 221e plaats in de ranking van het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden en stijgt daarmee 11 plaatsen ten opzichte van de 232e positie in 2016 (op basis van de publicaties van de universiteit vergeleken met andere publicaties uit dezelfde discipline in hetzelfde jaar). Deze ranking meet de wetenschappelijke prestaties van de ruim negenhonderd invloedrijke universiteiten in 54 landen, op basis van ‘Web of Science indexed publications from 2012-2015’. In de subcategorie Biomedical & Health Sciences scoort de UM de 101e plek (net als vorig jaar) en in de categorie Social Sciences & Humanities is UM gestegen van plek 88 naar plek 73.

Financial Times
De masteropleiding International Business staat in 2016 op de 25e plaats van de Master in Management Programmes  ter wereld, aldus Financial Times.
In de Financial Times European Business Schools  ranking van 2016 staat onze School of Business and Economics op plaats 60.

Accreditaties

Kwaliteitskeurmerken NVAO
De Universiteit Maastricht voert twee belangrijke keurmerken van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO): de ‘Instellingstoets Kwaliteitszorg’ en het ‘Bijzonder (kwaliteits)kenmerk internationalisering’.

Voor de toekenning onderzocht de NVAO onder meer het kwaliteitszorgsysteem, de planning-en-control-cyclus, de manier waarop opleidingen verbeterd worden, de governance en organisatiestructuur en hoe het proces van universitaire besluitvorming de onderwijskwaliteit bevordert. De toegekende zesjarige universiteitsbrede accreditatie betekent dat de UM niet alleen kwalitatief goede opleidingen heeft, maar feitelijk ook alle voorwaarden voor een continu hoogstaand onderwijsaanbod als systeem daaromheen op orde heeft.

Vijf opleidingen van de Maastricht University School of Business and Economics (SBE) voeren het kwaliteitskeurmerk internationalisering van de NVAO: de Bachelor en Master International Business, de Master Information and Network Economics, de Master Management of Learning en de Master Global Supply Management & Change.
De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) heeft vier opleidingen in deze categorie: de bachelor en master European Public Health, de master Global Health en de master Health Professions Education.
De bacheloropleiding University College Maastricht (UCM) en de masteropleiding Forensic Psychology ontvingen het bijzondere NVAO keurmerk 'kleinschalig en intensief'.

UCM ontving in 2008 als eerste een bijzonder NVAO-kwaliteitskenmerk voor het excellente niveau van de afgestudeerde studenten. Het is een uitzonderlijk extra certificaat bovenop de reguliere accreditatie, voor opleidingen die uitblinken op een bepaald gebied. In het wetenschappelijk onderwijs kregen slechts twee opleidingen zo'n uitzonderlijk kenmerk.

'Triple crown'
SBE is internationaal geaccrediteerd door zowel de gerenommeerde AACSB  en EQUIS  als AMBA . Daarmee behoort SBE tot een internationaal selecte groep van ‘triple crown’-geaccrediteerde instellingen.