Rankings & accreditaties

De Universiteit Maastricht (UM) heeft een solide reputatie opgebouwd en wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend. De UM behaalt hoge posities in verschillende nationale en internationale rankings.

De universiteit voert (onder andere) twee belangrijke keurmerken: de 'Instellingstoets Kwaliteitszorg' (van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en het ‘Certificate for Quality in Internationalisation’ (CeQuint) (European Consortium for Accreditation in higher education (ECA).

Rankings & Accrediiaties

Nationale Rankings

Topopleiding 2021

Keuzegids Universiteiten 2021

 • Uit de Keuzegids Bachelors 2021 blijkt dat de drie Liberal Arts colleges opnieuw tot de top behoren. Het Maastricht Science Programme en het University College Venlo behouden hun kwaliteitszegel ‘topopleiding’.
 • Vijf UM bacheloropleidingen zijn eerste gerankt in hun categorie: Data Science and Artificial Intelligence, European Studies, Fiscaal Recht, Fiscale Economie en het Maastricht Science Programme. 

Kwaliteitsoordelen
In de Keuzegids worden verschillende aspecten van het onderwijs beoordeeld. Maastricht is nog steeds de meest internationale universiteit van Nederland. Daarnaast wordt het Engels van de docenten in Maastricht het hoogst beoordeeld. Ook scoren de meeste UM opleidingen vooral goed op praktijkgerichtheid, programma en faciliteiten.

Keuzegids Masters 2021

De Keuzegids baseert zich op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) uit 2019 en geeft  geen ranglijst meer weer, omdat er geen totaalscores meer worden berekend. Alleen de informatie over de instroom en het percentage internationale studenten is bijgewerkt.
Op basis van de verkregen informatie kan wel worden gesteld dat de volgende masterdopleidingen het beste worden gewaardeerd: Data Science for Decision Making, Fiscale Economie, Global Supply Management and Change, Health Professions Education, Human Decision Science, Learning and Develoment in Organisations, Mental Health, Recht en Arbeid, Systems Biology en de Research Masters European Studies, Kunst en Cultuurwetenschappen en Economic and Financial Research. Ook wordt de UM zeer goed beoordeeld op het gebied van internationalisering en facilteiten.

Elsevier 2019*
Het jaarlijks onderzoek 'De beste studies' van het weekblad Elsevier bericht over de kwaliteit en het aanbod van het onderwijs, de contacturen, de faciliteiten, de inrichting van de opleiding, de docenten, de toetsing en organisatie & communicatie. In 2019 scoort de UM met de volgende opleidingen:

 • Drie opleidingen eindigen op de eerste plek: Arts and Culture, European Studies en University College Maastricht.
 • Bij de colleges staat University College Maastricht op de 1ste plaats en University College Venlo op de 2de plaats. Beide colleges worden in dezelfde categorie beoordeeld. Alle UM colleges ontvangen een uitzonderlijk hoge beoordeling van de studenten.. 
 • ​Fiscale Economie is de snelste stijger wat betreft het studentenoordeel. 

Elsevier publiceert ook resultaten voor de masteropleidingen. Van de 14 opleidingen waarvoor een landelijke vergelijking kan worden gemaakt, scoren drie UM masteropleidingen een eerste plaats: Artificial Intelligence, Health Sciences (Research) en Cultures of Art, Science and Technology (Research).

Opvallend is dat de masteropleiding Econometrics and Operations Research een flinke verbetering in studententevredenheid laat zien, ook bij de opleiding Learing and Development in Organisations zijn de studenten erg tevreden.

* De resultaten van de Elsevier 2019 editie zijn identiek aan de resultaten van 2018, omdat beide edities zijn gebaseerd op uitslagen van de Nationale Studentenenquête van 2018.

Internationale rankings

Times Higher Education (THE) World University Ranking*
De Universiteit Maastricht staat op de 121ste plaats in de nieuwste editie van de Times Higher Education (THE) World University Rankings.

De THE World University Rankings is gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatie-indicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering. De UM scoort erg hoog op internationale uitstraling (o.a. percentage buitenlandse staf en studenten; score 98). Minder hoog zijn de scores op onderzoekcitaties (79.7), onderzoek (49.1), onderwijs (39.9) en inkomen uit bedrijfsleven (82,1).

Als een afgeleide van deze ranking publiceert de THE jaarlijks meer gespecificeerde rankings, zoals:

 • THE Best universities of Europe
  De UM bezet de 39ste plaats in de ranking Best universities in Europa 2017. In deze ranking worden Europa’s beste universiteiten weergegeven. Voor meer informatie, bezoek de pagina 'Best universities in Europe'.
 • THE Young Universities Ranking
  In deze lijst staat de UM op de 6de plaats.
 • Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject
  De THE Subject Rankings zijn grotendeels gebaseerd op de THE World University Rankings, waarin instellingen worden beoordeeld op dertien indicatoren op het gebied van onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering. Het onderwijs en onderzoek van de UM is onderverdeeld in de volgende subject rankings:
  THE subject 2021  2020
  Business and Economics 62 73

  Social 

  Sciences

  126-150 151-175
  Law 34 40
  Education 27 23
  Life Sciences  --  -- 
  Psychology 73 79
  Clinical, Pre-clinical and Health 70 67
  Computer Science 251-300 251-300

  Bekijk het complete overzicht van de resultaten op de THE website.

 • Times Higher Education (THE) Impact Rankings

  De Impact Rankings zijn gebaseerd op de 17 duurzaamheidsdoelen (SDGs) van de VN. De UM heeft dit jaar voor het eerst deelgenomen aan drie van deze rankings, met de volgende resultaten:
  o    SDG 3: Good Health and Wellbeing: plek 70 van de 871 instellingen wereldwijd
  o    SDG 5: Gender Equality: plek 201-300 van de 776 instellingen
  o    SDG 13: Climate Action: gedeelde 88e plek van de 566 instellingen

QS World University Rankings**
In 2020 behaalt de UM de 234ste plek in de QS World University Rankings. Bekijk de volledige ranking op de QS website.

Als een afgeleide van deze ranking publiceert de QS jaarlijks meer gespecificeerde rankings, zoals:

 • QS ‘top 50 under 50’
  In de QS 'top 50 under 50' van 2019 is de UM de 19de beste jonge universiteit wereldwijd.
 • QS Employablity
  De universiteit is dit jaar voor de eerste maal opgenomen in de QS Employability ranking en eindigt op plek 171-180 (van de 500 beoordeelde universiteiten). De UM is op basis van publieke gegevens beoordeeld, er zijn door de universiteit geen gegevens aangeleverd die door QS zijn meegenomen in de beoordeling. In deze ranking wordt onder andere gekeken naar de reputatie van de UM als werkgever, de plek die UM alumni bezetten in een ‘high achievers list’, de samenwerking met internationale bedrijven en ook  naar het percentage afgestudeerden dat binnen 12 maanden na afstuderen een parttime of fulltime baan heeft.
 • QS by Subject
  De UM scoort binnen de top 100 met 7 vakgebieden: Anatomy, Medicine, Psychology, Education, Law, Social Policy & Administration en Sports-related subjects. 

Shanghai Ranking***
In de jaarlijkse 'Academic Ranking of World Universities', beter bekend als de Shanghai Ranking, behoudt de UM haar positie in de top 300. De Shanghai Ranking (de oudste ranking) beoordeelt universiteiten op kwaliteit van onderwijs en wetenschappelijke staf, onderzoeksoutput en academische performance per wetenschapper.

CWTS Leiden ranking
De UM staat op de 249e plaats in de 2020 ranking van het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden op basis van de publicaties van de universiteit vergeleken met andere publicaties uit dezelfde discipline in hetzelfde jaar. Deze ranking meet de wetenschappelijke prestaties van de ruim negenhonderd invloedrijke universiteiten in 55 landen, op basis van ‘Web of Science indexed publications from 2014-2017’. In de subcategorie Biomedical & Health Sciences staat de UM op de 106e plek en in de categorie Social Sciences & Humanities staat de UM op de 94e plek.

 • Verder kijkt de ranking naar het aantal en aandeel publicaties dat een auteurschap heeft met één of meer andere organisaties. UM komt uit op de 193e plaats (10e in Nederland).
 • Ook is gekeken naar het aantal open access publicaties. Daarmee behaalt de UM de 156e plaats.
 • Op de indicator gender staat de UM als 7e Nederlandse universiteit op de 303e plaats. Deze methode is echter betwistbaar omdat het gebaseerd is op websites die gender classificeren op basis van voornaam.

Financial Times
De masteropleiding International Business staat in 2020 op de 50e plaats van de Master in Management Programmes  ter wereld, aldus Financial Times.
In de Financial Times European Business Schools  ranking van 2019 staat de School of Business and Economics op plaats 61.

De UM School of Buiness and Economic (SBE) wordt door de Financial Times geprezen als een van de beste business school ter wereld als het gaat om duurzaamheid, ethiek en sociale relevantie. De Financial Times heeft een lijst gepubliceerd, waarin díe best practices worden getoond die een aanzienlijke maatschappelijke impact hebben. De best practices van SBE op het gebied van onderwijs en onderzoek behoren tot de top en dragen bij aan een betere wereld, vanwege hun aanpak van maatschappelijke problemen, het co-creëren van kennis en het opleiden van teamspelers en toekomstige leiders.

Accreditaties

Universitaire opleidingen worden regelmatig op kwaliteit getoetst door nationale en internationale accreditatieorganisaties.

Kwaliteitskeurmerken NVAO
De Universiteit Maastricht voert twee belangrijke keurmerken van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO):

 • de ‘Instellingstoets Kwaliteitszorg’
 • ‘Bijzonder (kwaliteits)kenmerk internationalisering’
   

De toegekende zesjarige universiteitsbrede accreditatie betekent dat de UM niet alleen kwalitatief goede opleidingen heeft, maar feitelijk ook alle voorwaarden voor een continu hoogstaand onderwijsaanbod als systeem daaromheen op orde heeft.

Voor de toekenning onderzocht de NVAO onder meer het kwaliteitszorgsysteem, de planning-en-control-cyclus, de manier waarop opleidingen verbeterd worden, de governance en organisatiestructuur en hoe het proces van universitaire besluitvorming de onderwijskwaliteit bevordert.
 

Kwaliteitskeurmerk internationalisering van de NVAO
In 2013 kende de NVAO het ‘bijzonder kwaliteitskenmerk internationalisering’ toe aan de UM. Deze accreditatie voor zes jaar geldt universiteitsbreed en is een externe erkenning voor de internationaliseringsinspanningen van de UM. Volgens de NVAO is internationalisering ‘verankerd in het DNA van de UM.

Vijf opleidingen van de Maastricht University School of Business and Economics (SBE) voeren het kwaliteitskeurmerk internationalisering van de NVAO:

 • de Bachelor International Business
 • de Master International Business,
 • de Master Information and Network Economics,
 • de Master Management of Learning
 • Master Global Supply Management & Change
   

De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) heeft vier opleidingen in deze categorie:

 • de bachelor European Public Health
 • de master European Public Health
 • de master Global Health
 • de master Health Professions Education.
   

NVAO keurmerk 'kleinschalig en intensief'
De bacheloropleiding University College Maastricht (UCM) en de masteropleiding Forensic Psychology ontvingen het bijzondere NVAO keurmerk 'kleinschalig en intensief'.
 

NVAO-kwaliteitskenmerk voor het excellente niveau van de afgestudeerde studenten
UCM ontving in 2008 als eerste een bijzonder NVAO-kwaliteitskenmerk voor het excellente niveau van de afgestudeerde studenten. Het is een uitzonderlijk extra certificaat bovenop de reguliere accreditatie, voor opleidingen die uitblinken op een bepaald gebied. In het wetenschappelijk onderwijs kregen slechts twee opleidingen zo'n uitzonderlijk kenmerk.
 

'Triple crown'
SBE is internationaal geaccrediteerd door zowel de gerenommeerde AACSB  en EQUIS  als AMBA . Daarmee behoort SBE tot een internationaal selecte groep van ‘triple crown’-geaccrediteerde instellingen.

News

 • DigiD de grens over: Grensarbeiders nu in staat DigiD aan te vragen

  dinsdag, september 29, 2020

  DigiD staat bekend als het snelle en eenvoudige identificatiesysteem voor digitale toegang tot overheidswebsites. Het is echter gebleken dat grensarbeiders in het verleden, tot veel spijt, uitgesloten werden van deze service. Althans tot nu. Conform de uitspraak van de Raad van State heeft de Nederlandse regering de DigiD-voorziening officieel verruimd, waardoor grensarbeiders vanaf heden in staat zijn een DigiD aan te vragen. ITEM bericht hoe dit besluit tot stand is gekomen en wat het betekent.

  Lees verder
 • pixabay_565879_helicopter_rescue_emergency_medical_verkleind.jpg

  PANDEMRIC onderzoekt het profijt van euregionale samenwerking tijdens (gezondheids)crises

  donderdag, september 10, 2020

  Discoördinatie van nationale overheden aan het begin van de COVID-19-uitbraak veroorzaakte talloze knelpunten in de grensregio’s, welke nadelig bleken voor euregionale samenwerking. Het PANDEMRIC-project (Interreg V-A Euregio Maas-Rijn), gericht op het bevorderen van de Euregionale samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg, biedt mogelijk kansen voor optimale grensoverschrijdende crisismanagement.

  Lees verder
 • anouk_bollen_l1_avondgasten

  Samenwerken & verbinden: ITEM Directeur op regionale televisie

  woensdag, november 21, 2018

  Op 19 november was Prof. dr. Anouk Bollen, te gast bij regionale televisieprogramma L1 AvondGasten. Samen met leden van het Europees Parlement, nam zij deel aan een discussie over verschillende Europese thema's. De discussie werd geleid door Sander Kleikers van L1.

  Lees verder