Opening Academic Year

Nieuws & agenda

In de schijnwerpers

Wie bepaalt wat online zichtbaar blijft? Valentina Golunova over vrijheid van meningsuiting en algoritmen

Hoe beïnvloedt het gebruik van algoritmen voor het detecteren van illegale of schadelijke content op online platforms de vrijheid van meningsuiting van EU-burgers? Dit hield Valentina Golunova bezig. In 2024 promoveerde ze aan de Faculty of Law.
Valentina Golunova

Landelijk project voor proefdiervrij biomedisch onderzoek naar artrose van start

Universiteit Maastricht (UM) is medeoprichter van Ombion Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie, dat op 7 juli opende. Eén van de vier transitieprojecten binnen Ombion is ‘Artrose en Reuma’, waar Tim Welting (CAPHRI) projectleider van is.
Ombion CPBT CAPHRI

Universiteitsbibliotheek Randwyck en de rivier van kennis

De universiteitsbibliotheek groeit. En die groei leidde een jaar geleden op Randwyck tot een totale renovatie van de Universiteitsbibliotheek. Monique Notermans en Meike Kerkhofs-Welkenhuizen zagen de visie achter een moderne bibliotheek tot leven komen.
Monique Notermans en Meike Kerkhofs-Welkenhuizen

Virtuele werelden, echte impact

We spraken met Jerry Spanakis, universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Hij doet onderzoek naar spraakherkenning door AI en het verbeteren van Augmented en Virtual Reality (AR en VR) technologie met AI.
Portrait Jerry Spanakis

Maastricht University erkend als topinstelling in CEO Magazine’s 2025 Green MBA Rankings

Wij zijn er trots op te kunnen delen dat Maastricht University School of Business and Economics is erkend als een topinstelling in de CEO Magazine 2025 Green MBA Rankings.
MBA UMIO

Schrijver Frank Nellen en onderzoeker Suzanne Kooloos op onderzoek in bijzondere boekencollecties

Schrijver Frank Nellen en onderzoeker Suzanne Kooloos gaan zich samen verdiepen in de bijzondere boekencollecties van de universiteiten van Maastricht en Nijmegen.
Suzanne Kooloos en Frank Nellen

Rise with Pride: UM hijst de vlag voor inclusiviteit


Maandag kwamen medewerkers en studenten bijeen op het grasveld bij UNS40 om de start van Pride Month te vieren met een moment van bezinning en solidariteit. Vicevoorzitter Jan-Tjitte Meindersma hees namens de universiteit de Progress Pride Flag, als zichtbaar teken van steun voor LGBTQIA+-leden binnen de UM-gemeenschap en voor LGBTQIA+-mensen overal ter wereld.

 Kijk de foto's van dit bijzondere moment hier.

Staff and students talking about Pride month at Pride Month flag raising event

Video: Onzichtbare beschermers: hoe bacteriën uit de natuur allergieën kunnen voorkomen


In Nederland hebben steeds meer kinderen last van allergieën, zoals astma of eczeem. Opvallend genoeg lijkt dit te komen door onze moderne 'binnenlevensstijl', waardoor we minder in contact komen met bacteriën uit de natuur.

Tijdens het buitenspelen krijgen baby’s tot wel 60 milligram aarde binnen, vol met nuttige bacteriën. Bij NUTRIM onderzoekt Niels van Best hoe deze natuurlijke bacteriën het immuunsysteem van jonge baby’s kunnen versterken en helpen om allergieën te voorkomen. In deze video legt hij uit hoe hij babypoep en bodemmonsters gebruikt om deze 'onzichtbare beschermers' te bestuderen.

Kom sfeer proeven!

Ontdek onze voorlichtingsevenementen voor studiekiezers.

voorlichting
22 aug
15 sep
19 sep
Law and Cinema Conversations on Alternative Legal Education

16 sep

Uitgelichte evenementen

Dies Natalis

Dies Natalis, wat 'verjaardag' betekent in het Latijn, is een jaarlijkse viering van de Universiteit Maastricht. Een toonaangevende academicus houdt de ‘dies address’, en er worden prestigieuze prijzen uitgereikt.
Maastricht University - Dies Natalis ceremony 2025

Opening Academisch Jaar

De officiële opening van het academisch jaar aan de Universiteit Maastricht is een feestelijke ceremonie die eind augustus of begin september plaatsvindt. Elk jaar staat in het teken van een ander thema.
Opening Academic Year 2024

UM Star Lectures 2025

Op bezoek bij onze alumni. Op deze bijzondere avond sturen we 12 van onze professoren naar 12 verschillende steden in Europa.
UM Star Lecture Maastricht University