UMagazine

Het UMagazine biedt van oudsher een inkijk in de belangrijkste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Maastricht, aan de hand van interviews, portretten en achtergrondartikelen.  

Deze artikelen worden ook online gepubliceerd in de UM-website.
Drie keer per jaar, in februari, juni en oktober, verschijnt er ook een gedrukt UMagazine. U kunt hier de laatste uitgave downloaden. 

In de juni editie aandacht voor duurzaamheid, een van de speerpunten van de UM. Afgelopen september startte de nieuwe bachelor Circular Engineering, dat opereert op het snijvlak van duurzaamheid en techniek. Kersverse programmadirecteur Gavin Phillips en eerstejaars Maria en Lea vertellen waarom deze studie studenten helpt om bestaande én toekomstige duurzaamheidsuitdagingen aan te kunnen gaan. En de nieuwe en oude directeur van het Maastricht Sustainable Institute: een wegbereider in de duurzaamheidswetenschap.

Verder aandacht voor het huisartsentekort. Mathhijs Limpens, hoofd huisartsopleiding en Moniek Wouda huisarts in opleiding vertrouwen erop dat het tij zal keren. Verder een portret van Mariëlle Wijermars, Universitair hoofddocente Cyber-Security and Politics. Als geen ander weet zij hoe de Russische propagandamachine werkt en selectief gebruik maakt van de geschiedenis. Jarenlang doet ze hier al onderzoek naar. Een gesprek over het duiden van de actualiteit, het belang van vrije media, haar eerste kennismaking met Rusland en Britney Spears. En een gesprek met de aftredende en aantredende curatoren van UM's Kunst- en Erfgoedcommissie Mieke Derickx en Barbara Strating.    
De rubriek Soulkitchen biedt ditmaal een kijkje in de keuken van Melline Somers, postdoc onderzoeker bij ROA. Ze is enig kind van een Thaise moeder en een Nederlandse vader en via haar studie sloot ze ook de Italiaanse keuken in haar hart. Een gesprek over het leven tussen twee, of zelfs drie culturen.

Dit en meer vindt u in het juninummer van het UMagazine.

De volgende editie van het UMagazine verschijnt op 11 oktober 2022.

UMagazine verhalen

 • MSI: voorloper in het verduurzamen

  maandag, mei 30, 2022

  Schiet het wel op met de duurzame transitie? Eén ding is zeker: aan de duurzaamheidswetenschap zal het niet liggen.

  Lees verder
 • Milene Giada

  Over dyslexie, vooroordelen en vriendschap

  dinsdag, mei 24, 2022

  Eén mogelijke misvatting willen Milene Bonte en Giada Guerra al meteen aan het begin van het gesprek rechtzetten en dat is dat mensen met dyslexie minder intelligent zouden zijn. De cijfers liegen er niet om: maar liefst vijf tot tien procent van de kinderen op de basisschool heeft dyslexie. Een serieus probleem dus.

  Lees verder
 • Kim Ragaert

  Een tweede kans voor plastic

  woensdag, april 6, 2022

  Zou het milieu erbij gebaat zijn als we plastic vervangen door papier of glas? Nee, is het verrassende antwoord van Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics. Zij pleit voor een alternatieve aanpak, gericht op meer bewustwording en kennis op het gebied van recycling.

  Lees verder
 • strooigoed

  TrainTool: levensechte video-rollenspellen

  donderdag, maart 31, 2022

  Reinier Kreutzkamp, docent bij de vakgroep Clinical Psychological Science binnen de Faculty of Psychology and Neuroscience traint studenten met name in klinische vaardigheden. Daarnaast ontwikkelt hij ondersteunend audiovisueel materiaal voor verschillende trainingen.

  Lees verder
 • Frans Verhey

  De laatste zenuwarts van Nederland

  woensdag, maart 23, 2022

  Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie en Neuropsychiatrie is trots op wat er met het Alzheimer Centrum Limburg is bereikt en op het team dat werkt vanuit één visie: mensen met Alzheimer perspectief op kwaliteit van leven bieden. “Te vaak wordt Alzheimer gezien als een afschuwelijke, dodelijke hersenziekte waar niet mee te leven valt. Maar met de juiste ondersteuning en zorg kun je vaak nog een zinvol en plezierig leven hebben.” 

  Lees verder
 • moniek mestrom

  Leven en dood en gletsjers

  zaterdag, maart 19, 2022

  Vanuit een kleine kamer in een quarantainehotel in Nieuw-Zeeland laat UM-alumna Moniek Mestrom haar licht schijnen over het belang van spoedeisende geneeskunde en haar ervaringen als scheepsdokter. Ze voelde zich nog nooit zo vrij als tijdens expedities naar Antarctica en Groenland.

  Lees verder
 • Bonetti, Bauer, Broeders

  Het kuddegedrag van pensioenfondsen

  woensdag, maart 9, 2022

  De in Italië geboren en opgegroeide Matteo Bonetti promoveerde eind vorig jaar met een analyse op factoren die de beleggingsstrategie beïnvloeden.

  Lees verder
 • hildegard schneider

  "Ik wil grensoverschrijding makkelijker maken"

  woensdag, maart 2, 2022

  Het komt er dan eindelijk van. Hildegard Schneider, hoogleraar Europees Migratierecht en voormalig decaan van de rechtenfaculteit, neemt afscheid. Haar carrière valt samen met de geboorte en pioniersjaren van de rechtenfaculteit en de profilering van Universiteit Maastricht tot Europese universiteit, waaraan zij zelf bijdroeg. "De universiteit moet zich nu gaan opmaken voor mondiale uitdagingen."

  Lees verder
 • Akudo McGee

  EU-normen onder druk in Polen

  woensdag, februari 16, 2022

  In haar promotieonderzoek bestudeert Akudo McGee het aanvechten van EU-normen door lidstaten. Als Amerikaans staatsburger van Nigeriaanse afkomst, bekijkt ze de Europese integratie vanuit het perspectief van een buitenstaander met fascinatie en groeiende bezorgdheid.

  Lees verder
 • lenaers

  Hoofdrolspeler in het Europese Parlement

  vrijdag, januari 28, 2022

  Alumnus Jeroen Lenaers had als beginnend student geen idee wat je met Europese Studies zou kunnen en rolde zogezegd de internationale politiek in. Afgelopen jaar werd hij door VoteWatch Europe verkozen tot de op politiek gebied invloedrijkste Nederlandse Europarlementariër.

  Lees verder
 • europa

  Europa op weg naar een wereldmacht?

  woensdag, januari 19, 2022

  De wereldorde is aan het verschuiven. Poetin tergt aanhoudend Europa. De mondiale expansiedrang van China kent geen grenzen. En wat te doen met de oproep tot herstelde samenwerking van bondgenoot Amerika? Meer strategische autonomie. Dat moet het antwoord zijn van de Europese Unie, vindt Sophie Vanhoonacker, hoogleraar Administrative Governance en Jean Monnet professor.

  Lees verder
 • Meulders Glogan

  De paradox van pijnvermijding

  woensdag, januari 5, 2022

  In het Vidi-project van Ann Meulders, hoofddocent Experimental Health Psychology, ligt de focus op een bewezen voorspeller van chronische pijn: pijnvermijding. Een belangrijk mechanisme achter de generalisering hiervan is onzekerheid over toekomstige pijn. Dit toont haar promovenda Eveliina Glogan in haar proefschrift aan.

  Lees verder
 • Fred Schaper

  “Boston is een epicentrum voor de wetenschap”

  woensdag, december 22, 2021

  Frederic Schaper heeft als arts-klinisch onderzoeker één brandende ambitie: een soort landkaart maken van de netwerkverbindingen in de hersenen om uiteindelijk hersenziekten als epilepsie, depressie en Parkinson beter te behandelen. Dit najaar verwacht de UM-alumnus met zijn collega’s van de Amerikaanse Harvard Medical School de eerste, veelbelovende resultaten te publiceren.

  Lees verder
 • milena pavlova

  Gezondheidszorg voor ongedocumenteerde migranten

  woensdag, december 15, 2021

  Samen met haar masterstudenten onderzoekt Milena Pavlova de toegang tot gezondheidszorg voor ongedocumenteerde migranten. Haar bevindingen geven reden tot zorg: in veel landen heeft deze groep geen of weinig toegang tot gezondheidszorg, terwijl dat juist essentieel is.

  Lees verder
 • Yvonne van der Meer

  “Hoe duurzaam is het? Dat is de vraag.”

  vrijdag, december 3, 2021

  Hoogleraar Yvonne van der Meer zoekt uit hoe bedrijven de duurzaamheid van hun product kunnen verbeteren. Ze pluist daarbij elk materiaal uit en legt de hele levenscyclus bloot.

  Lees verder
 • Suzan van der Aa

  Kwetsbare slachtoffers kunnen alle steun gebruiken

  woensdag, november 24, 2021

  Seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar als overtreding. Een goed idee, vindt hoogleraar straf(proces)recht Suzan van der Aa, maar niet genoeg. “Seksuele intimidatie op de werkvloer komt ook vaak voor en heeft voor de slachtoffers meestal meer impact.”

  Lees verder
 • graciella van vliet

  “Begin tijdens je studie met ondernemen”

  vrijdag, november 12, 2021

  Graciëlla van Vliet studeerde Econometrie in Maastricht, gevolgd door een master in Rotterdam. Een welhaast waterdichte garantie voor een topbaan bij een toporganisatie, maar ze koos voor het zelfstandig ondernemerschap.

  Lees verder
 • hilde verbeek

  “Ouderen hebben graag de controle over hun eigen omgeving”

  woensdag, november 3, 2021

  De zevendertig jarige Hilde Verbeek, die op 9 juli tot hoogleraar in de Long-Term Care Environments (Living Lab Ageing and Long-Term Care Limburg) werd benoemd, mag relatief jong zijn, haar onderzoek, wetenschappelijke palmares en kijk op ouderenzorg getuigen van rijpheid, eruditie en empathie. “Ouderen willen thuis zijn en niet in een tehuis. Thuis is een gevoel, een gevoel van geborgenheid, een plek die herinneringen oproept. Daar moeten we ons voor inzetten. Ik wil iets veranderen.”

  Lees verder
 • Fouarge

  Meer Sergio Herman dan Gordon Ramsay

  vrijdag, oktober 29, 2021

  Didier Fouarge heeft opvallend veel eetherinneringen. Opgegroeid in het Belgische Namur is hij als enig kind van jongs af aan gewend aan vers en lekker eten. “Wanneer mijn moeder een keer minder tijd had en er doperwtjes uit blik op tafel kwamen, was ik teleurgesteld.” Niet verwonderlijk dat koken voor de hoogleraar economie meer dan een hobby is.

  Lees verder
 • zintuigen

  Voorbij de eerste blik

  woensdag, oktober 20, 2021

  Emilie Sitzia ontving de prestigieuze Comenius Leadership Fellowship voor een drie jaar durend project over het leren gebruiken van alle zintuiglijke vaardigheden, niet alleen kijken maar ook horen, voelen en ruiken. Lik dit artikel en de kans is groter dat je het onthoudt.

  Lees verder
 • forensica

  Forensica aan de UM: breed, vernieuwend en multidisciplinair

  donderdag, september 9, 2021

  De Universiteit Maastricht neemt met drie leerstoelen forensica in Nederland een unieke plek in. Bela Kubat, hoogleraar forensische pathologie, Paul Hofman, hoogleraar forensische en postmortale radiologie en Wilma Duijst, hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht over de ontwikkelingen in hun vakgebied.

  Lees verder
 • poetin

  Een niet Verenigd Rusland

  woensdag, september 1, 2021

  De hele wereld maakt zich zorgen over cyberveiligheid en de Russische politiek. Maar digitale technologie speelt ook een intrigerende rol bij de komende verkiezingen in Rusland zelf, zegt Ruslandexpert Mariëlle Wijermars.

  Lees verder
 • Unfried Schoenmaekers

  Lessen uit een grensregio

  woensdag, augustus 18, 2021

  De pandemie heeft vragen opgeroepen over het idee van een Europa zonder grenzen. Sarah Schoenmaekers en Martin Unfried – specialisten op het gebied van respectievelijk Europees recht en Euregionale samenwerking – zoeken naar antwoorden.

  Lees verder
 • ronit shiri-sverdlov

  Eten is familie

  woensdag, augustus 4, 2021

  Wát er op tafel komt doet er voor haar minder toe dan met wíe ze aan tafel zit. Ronit Shiri-Sverdlov, hoogleraar Inflammation and Metabolic Health, eet het liefst thuis met haar familie. Gewoon gemakkelijk, behalve in vakanties en op de Joodse feestdagen. Dan wordt alles uit de kast gehaald en zorgvuldig voorbereid. “De Joodse traditie betekent veel voor me. De gedachte dat mijn familie in Israël op hetzelfde moment en op dezelfde manier met  bijvoorbeeld Pesach aan tafel zit, vind ik zo bijzonder.”

  Lees verder
 • Inge Hooijen en Prof.dr. F. Cörvers

  In Maastricht blijven na een studie of niet

  vrijdag, juli 16, 2021 Lees verder
 • Marieke van den Beuken

  Vastberaden laatbloeier

  woensdag, juli 7, 2021

  Marieke van den Beuken-van Everdingen was 49 toen ze promoveerde en 56 toen ze hoogleraar Palliatieve Geneeskunde werd. “Het heeft even geduurd voor ik mijn plek gevonden had. En de interne geneeskunde was in mijn tijd nog vooral een mannenzaak, dat heeft ook niet geholpen.” Een gesprek over kwaliteit van leven, een vliegreis van Eindhoven naar Maastricht en haar ontmoeting met Els Borst.

  Lees verder
 • diversity

  “UM hecht veel waarde aan diversiteit”

  woensdag, juni 23, 2021

  Constance Sommerey bekleedt samen met haar drie collega’s een centrale rol in het bevorderen, monitoren en constant agenderen van vraagstukken op gebied van inclusiviteit en diversiteit. "Diversiteit en inclusiviteit raken de kern van de samenleving en daarmee ook het hart van de academische wereld." Vierdejaars student Geneeskunde Hillmann Batuo uit Kameroen vertelt zijn verhaal.

  Lees verder
 • depressie en economie

  “Depressies lijken op de economie”

  woensdag, juni 9, 2021

  Een depressie kan zich net zo gedragen als de economie, vermoedt arts-onderzoeker Suzanne van Bronswijk. Een model gebaseerd op econometrische modellen, kan daarom helpen bij de keuze voor een behandeling.

  Lees verder
 • Chang Liu

  Een nieuw leven voor eierschalen

  vrijdag, juni 4, 2021

  Twee afvalproducten uit eieren krijgen bij startup EGGXPERT een nieuwe bestemming bij de productie van gezichtsmaskers en wondpleisters. Chang Liu is een van de oprichters van het bedrijf. Ze hoorde bij de eerste afgestudeerden van de master Biobased Materials van de Faculteit of Science and Engineering

  Lees verder
 • Heeren en Van Rooij

  Van instrumentatiefysicus naar geëngageerd wetenschapper

  woensdag, april 28, 2021

  Gerard van Rooij, hoogleraar Plasmachemie, was de eerste promovendus van Ron Heeren, universiteitshoogleraar en directeur van het instituut M4i. Ze kijken samen terug op een pionierstijd, waarin zij de eerste wankele stappen naar de beeldvormend massaspectrometrie zetten.

  Lees verder
 • horselenberg

  Hoe los je een moord op?

  woensdag, april 21, 2021

  Robert Horselenberg heeft het Maastrichtse coldcaseteam sinds de oprichting, nu zo’n tien jaar geleden, onder zijn hoede. Tien studenten, veelal afkomstig uit de master Forensica, Criminologie en Rechtspleging, krijgen zo’n half jaar de tijd om een bestaande cold case te bestuderen en met aanbevelingen te komen voor het Openbaar Ministerie en het coldcaseteam van de Politie Limburg.

  Lees verder
 • Zakia Dimassi op haar balkon in Beiroet

  ‘Een paar’ (of eigenlijk veel) mensen van goede wil in Libanon

  woensdag, april 14, 2021

  Nadat ze haar master aan de School of Health Professions Education (SHE) van de UM afrondde, keerde Zakia Dimassi terug naar de Libanese hoofdstad Beiroet. Ze is er universitair docent bij het Saint George Hospital University Medical Center. Dimassi hoopt dat zij met haar kennis kan bijdragen aan betere gezondheidszorg en onderwijs. “Ik wil de wereld laten zien dat er hier ook mensen van goede wil zijn – net als in de film A Few Good Men – die moeite hebben om rond te komen en proberen te voorkomen dat het land ten prooi valt aan corruptie.”

  Lees verder
 • trudie schils

  Goed onderwijs door Educatieve Agenda Limburg

  woensdag, april 7, 2021

  Trudie Schils, hoogleraar Onderwijseconomie, was in 2014 een van de drijvende krachten achter de start van de Educatieve Agenda Limburg. Een langlopend project gericht op goed onderwijs in de provincie en betere aansluiting op de arbeidsmarkt. De eerste concrete resultaten liggen inmiddels op tafel, onder meer in de vorm van een objectieve monitor.

  Lees verder
 • Mark Kawakami in zijn keuken

  Pittige tradities

  woensdag, maart 31, 2021

  Een kijkje in de keuken van Mark Kawakami

  Lees verder
 • gijs goossens

  Obesitas en corona: een gevaarlijk duo

  woensdag, maart 24, 2021

  Mensen met obesitas hebben een grotere kans op een ernstiger ziekteverloop en overlijden na infectie met het coronavirus. Gijs Goossens, universitair hoofddocent Humane Biologie, onderzoekt of bepaalde bloeddrukverlagers het risico kunnen verkleinen.  

  Lees verder
 • tate modern

  Leven in het museum

  woensdag, maart 10, 2021

  In augustus van het coronajaar 2020 vertrok Vivian van Saaze, universitair hoofddocent aan FASoS, met man en dochter naar Londen voor een fellowship aan het befaamde Tate museum.

  Lees verder
 • van den hurk

  Nerd met een roeping

  woensdag, maart 3, 2021

  Alumnus Cognitieve Neurowetenschappen Job van den Hurk werkt als datascientist en wetenschappelijk manager bij het MRI-centrum Scannexus. En hij is 'de prof' in het jeugdprogramma Brainstorm op NPO Zapp. Zijn passie is de hersenwetenschap toegankelijk te maken.

  Lees verder
 • vd walle

  Reaching for the stars

  woensdag, februari 24, 2021

  Portret van Bartel Van de Walle die sinds september 2020 directeur van UNU-MERIT is.

  Lees verder
 • global studies

  Meer dan één enkel verhaal

  woensdag, februari 10, 2021

  Global Studies – de naam van de nieuwe bacheloropleiding van de Universiteit Maastricht (UM) klinkt volkomen prometheïsch. Maar het concept is heel logisch; sterker, het zou wel eens de meest pragmatische methode kunnen zijn om studenten voor te bereiden op de 21e eeuw.

  Lees verder
 • Illegale praktijken in het adoptiesysteem

  maandag, februari 8, 2021

  Criminologe Elvira Loibl promoveerde begin 2019 op een onderzoek naar misstanden in de wereld van interlandelijke adoptie. “Als criminologe weet ik dat iedere transactie een donkere kant heeft. En die wilde ik aan het licht brengen.” André Klip, hoogleraar straf(proces)recht en grensoverschrijdende aspecten van het strafrecht, begeleidde samen met twee andere promotoren het onderzoek, al was dat nauwelijks nodig: “Een razendsnelle promotie die een cum laude oplevert. Dat zie je zelden.”

  Lees verder
 • roef goldberg

  Verslaving: tussen eigen schuld en hersenziekte in

  woensdag, december 2, 2020

  De promovenda is opgeleid als psycholoog, de promotor is jurist. Anna Goldberg schrijft onder supervisie van bijzonder hoogleraar strafrecht David Roef haar proefschrift over de rol van verslaving in het strafrecht vanuit een neurowetenschappelijk perspectief.

  Lees verder
 • blokje hildering

  “Jong muziektalent op een eerlijke, transparante, en duurzame manier helpen”

  woensdag, november 11, 2020 Lees verder
 • lambin

  “Creativiteit houdt van een crisis”

  maandag, november 2, 2020

  Philippe Lambin is opgeleid als radiotherapeut-oncoloog, maar beperkt zich in zijn onderzoek niet tot één ziekte. Zijn laatste wapenfeit: drie Europese subsidies voor zijn onderzoek naar covid-19.

   

  Lees verder
 • marta

  Een surfster dol op algoritmen

  woensdag, oktober 21, 2020

  Marta Dávila Mateu, alumna Data Science and Knowledge Engineering, reisde in 2016 af naar Maastricht, een voor haar volslagen onbekende Nederlandse stad. Het werd een kennismaking met twee kanten. De afwezigheid van een skatecultuur maakte haar regelmatig depressief. Van de andere kant genoot zij van haar studie, waarin veel aandacht was voor de mathematica achter data.

  Lees verder
 • illustratie

  Online onderwijs in sneltreinvaart

  woensdag, oktober 14, 2020

  Midden maart werd vanwege COVID-19 plotseling duidelijk dat het UM-onderwijs volledig online moest worden aangeboden. Programmamanager Online Onderwijs Nicolai Manie en Simon Beausaert, universitair hoofddocent Workplace Learning, stonden samen met een team voor de nagenoeg onmogelijke taak dat binnen enkele dagen te realiseren.

  Lees verder
 • Japanse sake set

  Van prei tot sashimi

  donderdag, oktober 8, 2020

  Een kijkje in de keuken van Annemie Schols

  Lees verder
 • Hoebe

  “Waarom carnaval niet naar de zomer verplaatsen”

  donderdag, september 24, 2020

  Christian Hoebe, hoogleraar Sociale Geneeskunde en hoofd van de afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD Zuid-Limburg over zijn liefde voor de sociale geneeskunde, zijn jeugd in Alkmaar en natuurlijk de bestrijding van het Covid-19 virus.

  Lees verder
 • sips

  "Ik probeer de wereld beter te maken"

  woensdag, augustus 26, 2020 Lees verder
 • mahler am tisch

  Etudes voor een nieuwe klassieke muziekpraktijk

  maandag, juli 13, 2020

  Het MCICM ontving geld van de NWO/SIA voor onderzoek naar manieren waarop symfonieorkesten hun publiek actiever kunnen betrekken bij concerten. En toen brak de coronacrisis uit. Peter Peters, directeur van het MCICM legt uit wat dit betekent voor het onderzoek en vertelt over de inzichten tot zover.

  Lees verder
 • Hoe maak je ethisch verantwoord coronabeleid?

  donderdag, juni 25, 2020

  Universitair hoofddocent Peter Schröder-Bäck onderzocht de gevolgen van de Europese schuldencrisis op onze gezondheid en geeft Europese beleidsmakers nu advies over ethisch handelen in onzekere tijden. 

  Lees verder
 • illustratie IP

  Intellectueel eigendomsrecht: alles wat immaterieel is beschermen

  vrijdag, april 24, 2020

  Professor Anselm Kamperman Sanders en doktor Anke Moerland, beiden verbonden aan de rechtenfaculteit, ontvingen in 2017 voor hun project EIPIN Innovation Society een bijdrage uit het Europese Marie Skłodowska-Curie programma Horizon 2020 om te onderzoeken wat de invloed is van intellectueel eigendom op innovatiecycli.

  Lees verder
 • sanne e en mirjam

  Selectie voorspelt betere prestaties

  vrijdag, maart 27, 2020

  Sanne Schreurs dacht voordat zij kennismaakte met haar promotor, hoogleraar Mirjam oude Egbrink, dat 'belangrijke personen' afstandelijk waren. "Ik verbaasde me erover hoe lief en ondersteunend Mirjam was." Uit hun onderzoek blijkt dat de selectieprocedure bij Geneeskunde studiesucces en betere artsen voorspelt.  

  Lees verder
 • Professors of Youth, Food and Health

  Laat staan die frikandel

  donderdag, maart 12, 2020

  Op de Brightlands Campus Greenport in Venlo delen kinderarts Edgar van Mil en psycholoog Remco Havermans sinds kort de leerstoel Jeugd, Voedsel en Gezondheid bij de Faculteit Science and Engineering.

  Lees verder
 • rainer goebel

  Rainer Goebel: Een carrière op stevige bodem

  woensdag, maart 4, 2020

  Portret van Rainer Goebel, hoogleraar Cognitive Neuroscience: een topwetenschapper, Nederlands eerste Tesla-rijder en hacker van de eerst iPhone, maar ook boerenzoon en familieman.

  Lees verder
 • energise

  Kleine verandering, grote gevolgen

  donderdag, februari 20, 2020

  Een lagere kamertemperatuur en minder wekelijkse wasbeurten en je er toch - blijvend - comfortabel bij voelen. Het kán. Het project ENERGISE waaraan het Maastricht Sustainability Institute (MSI), het wetenschappelijke instituut voor duurzame ontwikkeling, deelnam, toont dit aan.

  Lees verder
 • bollen en mook

  Orgaandonatie na euthanasie nog zeldzaam

  vrijdag, februari 7, 2020

  Nog altijd is er een groot tekort aan orgaandonoren waardoor jaarlijks alleen al in Nederland en België honderden mensen overlijden. Schrijnend, zeker met de wetenschap dat één grote groep potentiële donoren wellicht niet eens weet dat ze hun organen kunnen afstaan: mensen die kiezen voor euthanasie. In zijn promotieonderzoek bracht Jan Bollen in kaart hoe het zit met orgaandonatie na euthanasie.

  Lees verder
 • formisano

  Professor Formisanos ideale kerstdiner

  donderdag, december 19, 2019 Lees verder
 • cranach

  Een unieke roofkunstzaak

  maandag, november 11, 2019

  Het begon met een overzees telefoontje, afkomstig van de advocaten van het Californische Norton Simon Museum. Niet veel later was universitair docent Lars van Vliet als getuige-deskundige betrokken bij een geruchtmakende rechtszaak. De inzet: een tweeluik van Lucas Cranach de Oudere, als roofkunst terug- geclaimd door de erfgename van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Mede door het onderzoek van Van Vliet ving zij na een proces van twaalf jaar bot. 

  Lees verder
 • kleinjans

  BReIN wil alzheimer aanpakken via Big Data

  maandag, november 4, 2019

  Eerder dit jaar ontving Jos Kleinjans, hoogleraar Milieugezondheidkunde aan de Universiteit Maastricht (UM), uitsluitsel over een jarenlange miljoenenbijdrage voor zijn geesteskind, de Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth (kortweg BReIN). Dit nieuwe onderzoeksinstituut moet op het gebied van toepassing van Big Data in de gezondheidszorg de medisch-wetenschappelijke bakens structureel gaan verzetten. 

  Lees verder
 • joordens en claessens

  Is time on our side?

  woensdag, oktober 30, 2019

  Paleontologie en evolutiebiologie waren tot nu toe geen grote wetenschapsgebieden aan de UM. Dat gaat de komende jaren veranderen, zeggen de recent begonnen hoogleraren José Joordens en Leon Claessens.

  Lees verder
 • apeldoorn

  Bevrijd van de insulinespuit!

  donderdag, oktober 24, 2019

  Bijna 150.000 mensen in Nederland lijden aan diabetes type 1. Aart van Apeldoorn, diabeteswetenschapper van het Institute for Technology Inspired Regenerative Medicine (MERLN), ontwikkelt een implantaat dat de insulinespuit overbodig maakt: het 'theezakje'.

  Lees verder
 • mollgaard

  Van Viking tot decaan

  donderdag, oktober 17, 2019

  Een gesprek met de Deense Peter Møllgaard, hoogleraar Industrial Organisation en decaan van de Maastricht School of Business and Economics (SBE) over rolmodellen, sport, familie, duurzame energie en de beste risotto. 1 November a.s. houdt hij zijn inaugurele rede.

  Lees verder
 • law tech lab

  Maastricht Law and Tech Lab: waar alfa en bèta samenkomt

  donderdag, oktober 17, 2019

  De meeste universiteiten doen onderzoek naar hoe juridisch om te gaan met deze nieuwe technologieën. Maar hoe KI zelf gebruikt kan worden in het juridisch vakgebied, daar wordt nauwelijks onderzoek naar gedaan. Het Maastricht Law and Tech Lab springt in dat gat.

  Lees verder
 • pot ruiter

  Wel of niet inenten tegen baarmoederhalskanker?

  donderdag, oktober 3, 2019

  Door de ‘Keuzehulp inenten tegen baarmoederhalskanker’ zijn moeders beter geïnformeerd en zijn zij sneller bereid hun dochter te laten vaccineren tegen HPV. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek van Mirjam Pot die onlangs op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit Maastricht.

  Lees verder
 • beaujean Jemen

  Innovatief onderwijs in conflictgebieden

  woensdag, september 18, 2019

  Ook in brandhaarden als Jemen en Zuid-Soedan is er behoefte aan onderwijsvernieuwing. In deze landen is SHE Collaborates een drietal projecten gestart.

  Lees verder
 • Vermeulen

  Met een gezonde business mentaliteit werken aan dat wat er werkelijk toe doet

  woensdag, september 18, 2019

  Een globetrotter met een sterke wil en een rotsvast geloof in de kracht van samenwerking. Met de gave om mogelijkheden te ontdekken waar anderen hindernissen zien. Dit is Patricia Vermeulen, directeur van Amref Flying Doctors te Leiden, ten voeten uit. Opgeleid aan de Universiteit Maastricht volgens de aanpak van het probleemgestuurd onderwijs.

  Lees verder
 • patel

  Kiran Patel zegt FASoS vaarwel

  donderdag, september 5, 2019

  Kiran Patel verruilt de Universiteit Maastricht voor de Ludwig-Maximilians-Universiteit in München, waar hij de leerstoel European History gaat bekleden en een interdisciplinair onderzoekscentrum over Europa en Europese geschiedenis zal oprichten. Een terugblik op zijn tijd in Maastricht.

  Lees verder
 • judith maas

  “Hoe je studeert is belangrijker dan wat je studeert”

  woensdag, september 4, 2019

  Judith Maas, alumna Cultuur- en Wetenschapsstudies, is plaatsvervangend ambassadeur in Mexico. Haar studietijd in Maastricht herinnert zij zich als heel intens.

  Lees verder
 • UM magazine

  Op naar een landmijnvrije wereld

  woensdag, augustus 21, 2019

  De broers Massoud en Mahmud Hassani groeiden op in Kabul, Afghanistan, letterlijk in een mijnenveld. Eenmaal in Nederland, vele jaren later, ontwikkelen ze een dronesysteem om landmijnen op te sporen. De kinderziektes zijn overwonnen, de patenten binnen en nu staan ze met Mine Kafon in Maastricht voor de volgende uitdaging: vermarkting. Masterstudenten van International Business tillen de broers naar een volgend level.

  Lees verder
 • Simulanten ontmaskeren

  dinsdag, juli 30, 2019

  Irena Boskovic schreef onder supervisie van hoogleraar Harald Merckelbach haar dissertatie over ‘malingerers’. Dit zijn simulanten die opzettelijk symptomen verzinnen om hieruit profijt te halen. Ze kijken terug op een uitstekende samenwerking. Merckelbach: "Dit komt omdat Irena erg productief is, succes heeft en een voortreffelijk schrijver is." Boskovic: "Wat ik in Harald respecteer, is dat hij nooit de kaart zal spelen van: ik ben de hoogleraar."

  Lees verder
 • umagazine-june_2019_03.jpg

  Maastricht en Boston: het beste van twee werelden

  woensdag, juli 17, 2019

  Stel dat je erachter zou kunnen komen of je later Alzheimer krijgt: zou je het willen weten? “Nee,” zegt onderzoeker Heidi Jacobs resoluut. “Niet zolang we er niets tegen kunnen beginnen.” Toch heeft ze goede hoop dat een behandeling voor uitstel van de ziekte binnen handbereik ligt. “Veel dementieonderzoekers, waaronder ook ik, zijn uit hun bubbel gestapt.”

  Lees verder
 • Eten verbindt

  woensdag, juli 10, 2019

  Soulkitchen: een kijkje in de keuken van UM-medewerkers
  Catalina Goanta, universitair docent Privat Law, is de ultieme gastvrouw: “Dat vinden we in Roemenië heel normaal. Als je ergens op bezoek gaat en je krijgt niets te eten, dan is dat een reden om nooit meer terug te komen. Het is een teken van respect.”

  Lees verder
 • sophie vanhoonacker

  “Van Europa lig ik eerder wakker dan van mijn werk”

  donderdag, juli 4, 2019

  Portret van Sophie Vanhoonacker, decaan van de Faculty of Arts and Social Sciences: “Als ik ernaar gevraagd word, wil ik best iets vertellen over mezelf. Maar de meeste mensen praten graag.”

  Lees verder
 • EMCL

  De kunst van goed leiderschap

  donderdag, juni 27, 2019

  Het hoogtepunt van de Maastrichtse kunstscène is de TEFAF (The European Fine Art Fair), een jaarlijks evenement in maart dat honderden kunsthandelaars, -verzamelaars en duizenden kunstliefhebbers uit de hele wereld naar de stad trekt. Dit jaar is daar in diezelfde week nog een (klein) groepje internationale bezoekers bijgekomen: de eerste lichting van de Executive Master in Cultural Leadership.

  Lees verder
 • joost van den akker

  "Europa is van ons allemaal"

  donderdag, april 18, 2019

  Joost van den Akker, alumnus European Studies, is sinds 2018 een van de bestuurders van Limburg, "de meest internationale provincie van Nederland". Hij ziet de universiteit als een 'Europese musketier', waarvan de bewuste keuze voor internationalisering en Europa een winmodel is gebleken.

  Lees verder
 • vitrojet

  Technische hoogstandjes bij 180 graden onder nul

  donderdag, april 4, 2019

  Frank Nijpels sleutelt aan de Vitrojet, een fonkelnieuw apparaat dat samples prepareert voor een vorm van elektronenmicroscopie die in 2017 onderscheiden werd met de Nobelprijs voor Scheikunde.

  Lees verder
 • bakir bulic

  “Ik ben een koffiefundamentalist”

  woensdag, maart 27, 2019

  Soulkitchen: een kijkje in de keuken van UM’ers
  Bakir Bulić, directeur bij de Faculty of Science and Engineering, herinnert zich hoe hij als achtjarig jongetje vanuit Duitsland over de grens, naar het asielzoekerscentrum in Zeewolde werd gesmokkeld. Hij en zijn vader, moeder en zusje Sabina waren op de vlucht voor de oorlog in Bosnië Herzegovina. “Het enige waaraan ik op dat moment kon denken was mamma’s puree en kalfsschnitzel, dat gaf me houvast en troost.”

  Lees verder
 • Lisa Waddington

  Europees gehandicaptenrecht: het wegruimen van obstakels

  donderdag, maart 14, 2019

  Hoewel er de afgelopen decennia al veel is verbeterd voor mensen met een beperking in Europa, is de klus nog lang niet geklaard. Professor Lisa Waddington coördineert de inbreng van de Universiteit Maastricht in een nieuw project: Disability Advocacy Research in Europe (DARE). Dit nieuwe Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Network (ITN) financiert het promotieonderzoek van vijftien pas begonnen onderzoekers.

  Lees verder
 • Master BISS: voor de data-architecten van de toekomst

  woensdag, februari 20, 2019 Lees verder
 • hart op de tong 2

  Herwaardering van emoties in de politiek

  woensdag, februari 13, 2019

  In de essaybundel Het Hart Op De Tong stellen de redacteuren René Gabriëls, Sjaak Koenis en Tsjalling Swierstra het omgekeerde. Emoties zijn onontbeerlijk, met name voor een democratische politiek.

  Lees verder
 • teun dekker

  "De enige rol die ik kan spelen is mezelf"

  maandag, januari 28, 2019

  Van elk college maakt Teun Dekker, politiek filosoof en eerste Europese hoogleraar Liberal Arts and Sciences Education, een performance, met als enig doel: contact krijgen met zijn studenten. Donderdag 31 januari a.s. houdt hij zijn inaugurele rede.

  Lees verder
 • Ignatieff

  Eredoctor Ignatieff over vrijheid en democratie

  dinsdag, januari 15, 2019

  De Canadese schrijver, journalist, academicus Michael Ignatieff (1947) zal een eredoctoraat ontvangen is van de Universiteit Maastricht tijdens de 43e Dies Natalis op 25 januari.

  Lees verder
 • jan hamers

  Academische Werkplaats Ouderenzorg als Unique Selling Point van de UM

  woensdag, december 12, 2018

  In Zuid-Limburg gaat de verbeterslag van ouderenzorg hand in hand met hoogstaand wetenschappelijk onderzoek onder de noemer ‘Academische Werkplaats Ouderenzorg’ (AWO). Al spreekt initiatiefnemer Jan Hamers zelf liever van een ‘living lab’. De AWO bestaat nu 20 jaar.

  Lees verder
 • europa vredestichter

  De EU als vredestichter

  woensdag, november 28, 2018

  Een misschien onverwachte kerntaak van de Europese Unie is de inzet voor vrede en veiligheid in crisisgebieden overal in de wereld. Waarom doet zij dit eigenlijk en wat wil zij verwezenlijken?

  Lees verder
 • gideon koekoek

  Natuurkunde booming aan de UM

  woensdag, november 14, 2018

  De Universiteit Maastricht gaat zich meer verdiepen in onderzoek naar fundamentele natuurkunde. “Dit met als doel om de UM als natuurkundig instituut op de kaart te zetten bij het grote publiek én bij wetenschappers.” Dat zegt Gideon Koekoek, die sinds 2017 aan de UM is verbonden om bij te dragen aan een onderzoeksgroep naar zwaartekrachtsgolven.

  Lees verder
 • crowdfunding

  Crowdfunding in de wetenschap: uitzondering of toekomstige realiteit?

  woensdag, oktober 31, 2018

  Als officiële geldverstrekkers geen brood zien in je wetenschappelijk onderzoeksvoorstel, is crowdfunding dan een alternatief? Chahinda Ghossein-Doha en Marieke Hopman gingen de uitdaging aan en vertellen over hun ervaringen.

  Lees verder
 • EdView

  Stapsgewijs problemen oplossen

  woensdag, oktober 17, 2018

  Omdat het motto ‘Leading in Learning!’ geen ruimte biedt voor tevreden achteroverleunen, is de universiteit zelf een onderzoek gestart naar de praktijk en problemen van Probeemgestuurd Onderwijs om zo een visie voor de toekomst te kunnen ontwikkelen.

  Lees verder
 • Pilar Martinez

  Relatie tussen lipiden en Alzheimer

  woensdag, september 26, 2018

  Pilar Martinez spreekt als kersverse hoogleraar ‘Neuro-inflammatie en Neuro-psychiatrische aandoeningen’ op vrijdag 5 oktober a.s. haar oratie uit, getiteld ‘Lipids and antibodies in neurological and psychiatric diseases’.  Vier jaar geleden startte Pilar Martinez een onderzoek naar de rol van lipiden, vetten, in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer. Gaandeweg de studie is de van oorsprong Spaanse wetenschapster ervan overtuigd geraakt dat lipiden een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze hersenziekte.

  Lees verder
 • lisa and alex

  Alex en Lisa Brüggen: Een match made in Maastricht

  woensdag, september 12, 2018

  Op 14 september, precies 17 jaar na hun eerste ontmoeting, vieren Lisa en Alex hun promotie tot professor Brüggen en professor Brüggen. Twee economen, die een achternaam en een leven delen, over hun gezamenlijke oratie, toeval en koffie, privé versus werk, en Lufthansa’s speciale aandacht voor klanten met een academische titel.

  Lees verder