G30: ontmoet de volgende generatie Europese denkers en creatievelingen

In 2022 bestaat het Verdrag van Maastricht 30 jaar. Ook vindt van 11 tot en met 13 februari 2022 de Conferentie over de Toekomst van Europa plaats in Maastricht. Deze bijzondere gebeurtenissen zijn de aanleiding voor diverse evenementen en initiatieven, waaronder de G30 (onderdeel van Re:Generation Maastricht).

Bij de G30 gaan dertig studenten van de Universiteit Maastricht samen aan de slag met een creatief werkstuk rondom de toekomst van Europa. In dat kader volgen ze onder meer workshops en ontmoeten ze verschillende vooraanstaande Europese politici, beleidsmakers en opinieleiders.


Ben je benieuwd naar wat er zoal gebeurt rondom de G30? Lees hieronder een interview met twee studenten, Lotte de Lint en Olsi Sokolli. Of klik door voor een G30-video en meer informatie over de G30 en de Conferentie over de Toekomst van Europa.

G30

Fotocredits:
Reference: EP-121036A
Photographer: Mathieu CUGNOT
Copyright© European Union 2021 – Source: EP

De volgende generatie Europese denkers

Studio Europa Maastricht, een expertisecentrum voor academisch onderzoek, Europees erfgoed en publiek debat, zal het middelpunt vormen van het gesprek over de toekomst van Europa. Het centrum organiseert Re-Generation Maastricht, een reeks evenementen die in het teken staan van de Conferentie over de toekomst van Europa en de 30ste verjaardag van het Verdrag van Maastricht. Een van de drijvende krachten achter Re-Generation Maastricht is de G30, een groep van 30 studenten van de Universiteit Maastricht, die samen met politici, beleidsmakers en denkers deel zullen nemen aan workshops over storytelling, het bedenken van alternatieve toekomsten en creatieve expressie. Lotte de Lint en Olsi Sokolli zijn enthousiaste leden van de G30.

Wat betekent Europa voor jullie?

Lotte: “Voor mij is Europa het bewijs dat we echt grensoverschrijdend kunnen samenwerken en op die manier veel voordelen voor mensen kunnen realiseren. Wij jongeren nemen die voordelen bijna voor lief; we kunnen grenzen passeren zonder dat we er ons überhaupt van bewust zijn. Het is zo makkelijk geworden dat we soms vergeten dat er landen zijn die die voordelen niet kennen.”

Olsi: “De bewegingsvrijheid in Europa is een enorm privilege. Maar laten we niet vergeten dat er verschillende culturen en talen in Europa zijn, en dat sommige daarvan misschien wel meer macht zouden willen hebben dan andere. Europa zorgt ervoor dat we elkaar niet bevechten, maar met elkaar samenwerken.”

Lotte de Lint
Fotograaf: Philip Driessen

Lotte de Lint (21) is eerstejaars masterstudent Human Decision Science bij de School of Business and Economics.

Waarom hebben jullie je aangemeld voor de G30?

Olsi: “Ik doe Europese Studies en ben zeer geïnteresseerd in overheidsbeleid, hoe democratie werkt en hoe we de verbinding kunnen maken tussen politiek en burger. Via de G30 kan ik in direct contact komen met relevante mensen en leren hoe je democratische mogelijkheden kunt realiseren. Het zal me helpen om zaken vanuit een andere invalshoek te benaderen, namelijk door de ogen van invloedrijke beleidsmakers zelf.”

Lotte: “Als student Human Decision Science wil ik graag weten hoe we samen betere beslissingen kunnen nemen over complexe kwesties. Op Europees niveau is het vooral interessant om te zien hoe we de institutionele besluitvorming kunnen verbeteren; en om een idee te krijgen van de structuren in Europa en de strubbelingen binnen de besluitvormingsprocessen. Ook het creatieve aspect van de G30 sprak me aan. Voordat ik aan mijn master Human Decision Science begon, deed ik een bachelor Industrial Design. Een van de doelen van G30 is hoe je met behulp van creatieve media kunt laten zien waar Europa om draait. Vanuit mijn designachtergrond vond ik dat een interessant idee. Ik denk dat storytelling een krachtige manier is om het belang en het imago van Europa over het voetlicht te brengen. En dat is absoluut noodzakelijk.”

Welke rol spelen jongeren in Europa?

Olsi: “We moeten Europa nieuw leven inblazen. We moeten streven naar betere integratie en voortbouwen op wat onze voorgangers al hebben bereikt. Ik verwacht dat Europa duurzaam en gastvrij zal worden en ben zeer hoopvol gestemd dat jongeren daarvoor kunnen zorgen.”

Lotte: “Jongeren deel laten nemen aan het debat is interessant, omdat het huidige beleid vaak op de korte termijn gericht is. Wij bieden uitzicht op de lange termijn, wat ook in ons eigen belang is. We willen over 30 jaar in een leefbare wereld leven in termen van klimaatverandering, vervuiling, maatschappelijke kwesties… Wij kijken verder vooruit en hebben nog niet het bekrompen wereldbeeld van beleidsmakers, wellicht omdat we nog niet zo veel teleurstellingen hebben meegemaakt en tegen beperkingen zijn aangelopen.”

Olsi Sokolli
Fotograaf: Philip Driessen

Olsi Sokolli (21) is derdejaars bachelorstudent European Studies aan de Faculty of Arts and Social Sciences.

Bij welke activiteiten van de G30 zijn jullie tot nu toe betrokken geweest?

Olsi: “Helaas werden sommige evenementen uitgesteld in verband met de coronamaatregelen. Maar ik was aanwezig bij de kick-off en werd daar prettig verrast. Er waren veel mensen uit verschillende landen en achtergronden, met uiteenlopende ideeën. Ik heb echt genoten van de discussies, vooral omdat veel van hen iets studeren dat niets met mijn studieprogramma te maken heeft. Dat leidde direct tot interessante invalshoeken.”

Lotte: “De kick-off van de 30ste verjaardag van het Verdrag van Maastricht en de opening van de permanente tentoonstelling over dat verdrag waren een echt een openbaring voor mij. Er werd een mooie introductie gegeven over de geschiedenis van Europa, waar ik maar weinig van afweet. Het belangrijkste inzicht was dat ik nooit in een wereld zonder euro heb geleefd; daardoor had ik tot dat moment nooit echt het belang van de gemeenschappelijke munt begrepen. Het deed me ook beseffen dat er een gebrek aan Europese identiteit is – en dat is nodig willen we Europa sterker maken. Ik heb ook deelgenomen aan de storytelling-workshop. Ik werd tijdens de workshop bevestigd in het idee dat een verhaal een uitstekend middel is om feiten en ideeën over te brengen. Het is hoe de maatschappij altijd al ideeën heeft overgedragen: met verhalen.”

Tekst: Margot Krijnen
Foto’s: Philip Driessen

Studio Europa

Het European Institute of Public Administration (EIPA) en Studio Europa zijn door de Europese instellingen gevraagd om in Maastricht een pan-Europese burgertop te organiseren, als onderdeel van de Conference on the Future of Europe. Er zullen ook burgerpanels georganiseerd worden in Dublin, Florence en Warschau.

europa

Ontmoet de G30!

19 nationaliteiten en 17 opleidingen, dit is de G30! Deze diverse groep van 30 Maastricht University studenten zullen samen aan hun visie op de toekomst van Europa werken. Ze worden nauw betrokken bij de activiteiten rond 30 jaar Verdrag van Maastricht. Leer de studenten en hun ideeën kennen in deze video.

Meer lezen?

Wil je meer weten over de G30 en haar deelnemers? Hier vind je links naar meer informatie.

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.