Publicaties & bronnen
Female Empowerment Maastricht University (FEM) zet zich in voor het verbeteren van inclusie en diversiteit aan de Universiteit Maastricht. Meer specifiek willen we de al lang bestaande systemische vooroordelen tegen vrouwen (zowel academisch als administratief personeel) tegengaan.
UM Citatiegids
FEM heeft hard gewerkt aan een gloednieuwe publicatie om de discussie rond citatiepraktijken op gang te brengen: onze eigen FEM Citation Guide!
Ontdek via deze gids citatierichtlijnen voor studenten en docenten en krijg toegang tot verschillende bronnen die vaak worden overschaduwd in de referentielijsten van onze academische onderzoeksprojecten: die van vrouwen en/of mensen van kleur.
Download de Citatiegids (Engels)
FEM Jaarrapport 2021
FEM heeft ondanks de omstandigheden constant gewerkt aan haar doelen. Met trots publiceren we dit jaarrapport met daarin al onze activiteiten en evenementen van 2021. Van onze lunches, onze webinars, gastcolleges, trainingen tot onze publicaties: het was een druk maar vruchtbaar jaar!
We hopen dat 2022 volop nieuwe kansen biedt voor FEM om uit te breiden, en ons in staat stelt om onze toewijding aan een gendergelijke UM-omgeving voort te zetten.
We willen ook de universiteit en de faculteiten bedanken voor hun voortdurende steun, evenals alle deelnemers die actief hebben bijgedragen aan onze evenementen.
Tot slot: Een Gelukkig Nieuwjaar van het FEM-bestuur!
Gender dimensies - Position paper
In dit nieuwe position paper gaat FEM in op het onderwerp Recognition & Rewards (R&R) binnen de UM. We benadrukken dat R&R met een doordachte implementatie het potentieel heeft om te leiden tot meer eerlijkheid, diversiteit en een betere academische werkcultuur. FEM zet zich dan ook in om bij te dragen aan de discussie en het beleid en het debat mede vorm te geven.
Het document richt zich uitsluitend op de aspecten die een genderdimensie hebben. Het aspect van gender speelt een belangrijke rol in carrièreontwikkeling en -promotie en is diep ingebed in de academische wereld. Via deze discussie willen we overwegen of en in hoeverre de bestaande R&R-visie dit aspect van de academische cultuur aanpakt (en verbetert).
Download Position Paper (Engels)
FEM Statement Grenswerkers - najaar 2021
In dit open statement (Engels) wil het FEM-bestuur zowel de taskforce Future of Working @UM als het College van Bestuur wijzen op de bijzondere behoeften van grenswerkers bij het opstellen van hun post-pandemische visie. De verklaring heeft betrekking op twee specifieke probleemsituaties die over het hoofd zijn gezien: de richtlijn om twee dagen thuis te werken die als problematisch wordt beschouwd voor grenswerkers, en het bewijs dat nodig is en wordt gevraagd door het land van verblijf. Tot slot hopen we dat de universiteit actie onderneemt om een oplossing te vinden die geen ongelijkheid tussen medewerkers veroorzaakt.
Border Workers Statement (Engels)
Overzicht beurzen, prijzen en subsidies voor vrouwen in wetenschap
Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de academische wereld. Ondanks talrijke inspanningen om genderongelijkheid tegen te gaan, hebben vrouwelijke wetenschappers minder kans op een vaste aanstelling, krijgen ze minder betalingen en onderzoeksfaciliteiten, en worden ze geconfronteerd met ongelijke toewijzing van onderzoeksbeurzen in vergelijking met mannelijke wetenschappers (Van Der Lee & Ellemers, 2021). Toch zijn er veel EU- en nationale beurzen, prijzen en subsidies die deze ongelijkheid proberen aan te pakken door programma's uitsluitend aan te bieden aan vrouwen in de academische wereld.
Met deze nieuwe informatiefolder wil FEM UM-medewerkers informeren over deze mogelijkheden. We willen de genderongelijkheid in toegekende onderzoeksbeurzen aanpakken, en de ongelijke verdeling van prijzen die cruciaal zijn voor het vormgeven van wetenschappelijke loopbaantrajecten. De gids is gemaakt in samenwerking met verschillende financieringsadviseurs van de UM en biedt een overzicht van een verscheidenheid aan financieringsregelingen die beschikbaar zijn voor vrouwen, van alle studierichtingen tot STEM- of andere disciplinespecifieke velden.
We hopen dat deze folder kan dienen als een kaart om UM-medewerkers door het doolhof van potentiële beurzen te loodsen en minder bekende - maar nog steeds waardevolle - opties voor het vormgeven en bevorderen van je carrière te belichten.
Rest ons nog één ding te zeggen: veel succes met alle toekomstige subsidie- en prijsaanvragen!
Verspreid deze folder gerust in je netwerk. Mocht je fouten ontdekken of nieuwe suggesties hebben, neem dan contact met ons op via fem@maastrichtuniversity.nl.
Overzicht 'Grants, Awards and Fellowships' voor vrouwen in de wetenschap:
Download de gids over grants (Engels)
Het verzachten van de negatieve effecten van de Covid-19-crisis op medewerkers met zorgtaken aan de UM
In dit whitepaper (in het Engels) willen we het bewustzijn vergroten en maatregelen voorstellen om de negatieve effecten van de COVID-19-crisis op UM-medewerkers aan te pakken. We erkennen volledig dat deze pandemie negatieve, mogelijk ernstige, gevolgen heeft voor alle leden van de UM-gemeenschap, ongeacht hun familieomstandigheden (bijv. alleenstaand of samenwonend, met of zonder kinderen, met of zonder andere zorgverplichtingen, academisch of administratief personeel, mannen of vrouwen). Het gebrek aan sociaal contact, de verstoring van de normale activiteiten aan de UM, de snelle introductie van e-learning en e-work meer in het algemeen, en simpel gezegd, de impact van zo'n wereldwijd ontmoedigende gebeurtenis op het leven en de toekomst heeft enorm veel energie en tijd gekost.
Het belangrijkste doel van dit whitepaper is om op basis van de uitgebreide literatuur die over dit onderwerp beschikbaar is, specifieke beleidsmaatregelen voor te stellen om de effecten van de Covid-19-pandemie aan te pakken, voor alle UM-medewerkers met zorgtaken (mannen of vrouwen, academisch of administratief personeel). Waar onze aanbevelingen betrekking hebben op werknemers met zorgtaken, benadrukken wij dat onder deze groep vooral vrouwelijke onderzoekers zijn benadeeld. Vrouwelijke onderzoekers met jonge kinderen verdienen speciale aandacht.
Download white paper (Engels)