Kwaliteit van onderzoek

De kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) wordt elke zes jaar geëvalueerd door externe, onafhankelijke experts. In Nederlandse universiteiten volgen onderzoeksevaluaties het nationale Strategy Evaluation Protocol (SEP). Bij FHML worden de evaluaties uitgevoerd op het niveau van het onderzoeksinstituut. Om een efficiënte workflow te waarborgen, heeft FHML een gestructureerde kwaliteitsborgingscyclus opgezet voor een effectieve onderzoeksevaluatie. Deze cyclus bestaat uit twee hoofdonderdelen: het SEP en de Planning & Control (P&C).

FHML Research Office externe visitatie

Onderzoekskwaliteit volgens het SEP-protocol

Overeenkomstig het Strategy Evaluation Protocol (SEP) 2021-2027 met betrekking tot de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek in Nederland, is de universiteit verplicht om elke zes jaar een zelfevaluatierapport op te stellen. Het SEP heeft als doel een onderzoeksinstituut te evalueren in het licht van zijn eigen doelen en strategie. Hierbij worden de kwaliteit van het onderzoek, maatschappelijke relevantie van het onderzoek en de toekomstbestendigheid van het onderzoeksinstituut geëvalueerd om feedback te geven ter verbetering van de strategie en prestaties van de onderzoekseenheid.

Daarnaast moet het onderzoeksinstituut worden geëvalueerd door een externe evaluatiecommissie, wat een externe visitatie in de vorm van een bezoek aan het onderzoeksinstituut (site visit) inhoudt. Na de site visit stelt de evaluatiecommissie een evaluatierapport op met aanbevelingen, op basis waarvan het onderzoeksinstituut een Plan van Aanpak (PvA) opstelt.

Halverwege de zesjarige periode wordt een Midterm review uitgevoerd om doelstellingen aan te scherpen en beleid waar nodig aan te passen. De Midterm review is een compacte versie van het zelfevaluatierapport over de eerste drie jaar. Hierbij ligt de focus op de reactie op - en opvolging van - de aanbevelingen van de vorige evaluatiecommissie, evenals eventuele veranderingen in missie, ambities en strategische doelen in vergelijking met de vorige evaluatie en de strategie voor de komende drie jaar.

Na afronding van de SEP-evaluatie wordt een samenvatting van het zelfevaluatierapport van de eenheid – inclusief de casestudy's, het evaluatierapport van de commissie en het positiedocument van het Bestuur – openbaar gemaakt als onderdeel van de kwaliteitsborgingscyclus. Hieronder zijn deze documenten per onderzoeksinstituut te vinden:

 

FHML Research Office SEP
CAPHRI - Care and Public Health Research Institute
CARIM - Cardiovascular Research Institute Maastricht
GROW - Research Institute for Oncology and Reproduction
MERLN - Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine
MHeNs - Mental Health and Neuroscience Research Institute
NUTRIM - Institute for Nutrition and Translational Research in Metabolism
SHE - School of Health Professions Education

Interne Planning & Control procedures

De Planning & Control (P&C)-procedure van FHML vormt een belangrijk onderdeel van de interne kwaliteitsborgingscyclus. Eenmaal per jaar hebben alle FHML onderzoeksinstituten P&C-sessies met het FHML-bestuur.

Een belangrijk aspect van deze bijeenkomsten is het afstemmen van strategische keuzes en mogelijke beleidswijzigingen voor de komende jaren, zodat continue verbetering en effectieve monitoring worden gewaarborgd.

Dit doorlopende proces helpt onderzoeksinstituten om actief betrokken te blijven bij kwaliteitsborging, waardoor het een natuurlijk en gestructureerd onderdeel van hun werk wordt. Door jaarlijks informatie te verzamelen en te evalueren, behouden de onderzoeksinstituten een actueel overzicht van hun voortgang, wat tevens dient als voorbereiding op de externe visitatie.