header take the green seat

Take the green seat

Om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, moeten we allemaal onze verantwoordelijk nemen en minder CO₂ uitstoten. Het nieuwste klimaatrapport van IPCC, gepubliceerd in februari 2022, maakte ons dit nogmaals duidelijk. UM wil een bijdrage leveren aan vermindering van de CO₂-voetafdruk door minder te vliegen voor zakelijk reizen en meer gebruik te maken van online mogelijkheden en reizen per trein. 

Tijdens de Covid-19 crisis hebben we geleerd dat reizen voor UM niet altijd noodzakelijk is. Elkaar online ontmoeten is de eerste optie die in overweging genomen zou moeten worden. Als reizen toch noodzakelijk blijkt, is de trein binnen Europa vaak een betere keuze. Met de campagne 'Take the green seat' moedigen we onze medewerkers aan om duurzame reiskeuzes te maken. 

Minder vliegen is beter voor ons klimaat. Daarom vragen wij onze medewerkers meer gebruik te maken van online mogelijkheden. Dit levert ook veel voordeel op: medewerkers hoeven niet meer te reizen en dit draagt bij aan een betere werk-privé balans. Voor reizen binnen Europa wordt aangeraden de trein te nemen. Dit bespaard enorm veel CO₂ uitstoot. Vliegen van Maastricht naar London stoot 252 kg CO₂ uit, met de trein is dit slechts 24 kg*! Dat is een besparing van 90%! (*zie interactieve travel check onderaan deze pagina)

Een duurzame reiskeuze maken

beslisboom take green seat

UM heeft zeer goede internationale relaties die we in stand willen houden. Toch zorgt deze complexe situatie ervoor dat we moeten bekijken hoe we minder kunnen vliegen. 

Als onze medewerkers moeten reizen voor UM raden wij daarom aan om de volgende stappen de doorlopen:

1. Ten eerste, overweeg of de afspraak online kan plaatsvinden. Binnen UM zijn er online veel mogelijkheden.

2. Ligt de reisduur binnen 8 uur? Wij moedigen je ten zeerste aan om de trein te nemen. 

3. Is vliegen voor dienstreizen echt noodzakelijk? 

4. Compenseer je vlucht door een Greening Contribution te betalen aan het UM Mitigation Fund. Deze Greening Contribution zal ingezet worden voor duurzame doelen. Medewerkers die bijdragen aan dit fonds mogen meebeslissen over deze doelen. 

Interactieve travel check

europakaart take green seat new

Wij hebben een interactieve treinreiskaart ontwikkeld om het maken van een keuze te vereenvoudigen.  Hier zie je direct welke CO₂ impact je reiskeuze heeft. Ook worden de reisafstand en mogelijke treinbestemmingen binnen 8 tot 13 uur van Maastricht weergegeven. Het is gemakkelijk om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Doe de travel check en 'take the green seat'! 

Klik hier om de interactieve travel check te openen. 

Bereken de CO₂-uitstoot van je reis

button co2 calculator

Wil je liever zelf de directe CO₂-impact van je reis berekenen? De volgende tools zijn daarvoor erg handig. Vul de gevraagde informatie in en de resultaten zijn direct zichtbaar!