UnliMited-Staff
UnliMited-Staff is de stroming van het UnliMited Netwerk toegewijd aan medewerkers en PhD kandidaten van Universiteit Maastricht die leven met een functiebeperking, chronische ziekte of neurodivergentie – ongeacht of het vermeld, niet vermeld, gediagnosticeerd of zelf-gediagnosticeerd is.
We bieden een omgeving aan waar contact gelegd kan worden, ervaringen gedeeld kunnen worden, beleid beïnvloed kan worden en we elkaar ondersteunen. Ongeacht of je betrokken wil worden of allen geïnformeerd wilt blijven – we heten je van harte welkom.
De meeste van onze informatie is beschikbaar op de UnliMited-Staff groep op de UMployee intranet. De intranetgroep is ook voor collega’s die meer willen leren over onderwerpen gerelateerd aan functiebeperkingen en voor mensen die een actieve rol in het promoten van inclusie van functiebeperking binnen UM willen aannemen.
Een omgeving voor jou
- Je hoeft geen persoonlijke informatie te vermelden om lid te worden van UnliMited-Staff, tenzij je dit wilt.
- We verwelkomen academisch en ondersteunend personeel, evenals PhD kandidaten
- Je kunt ons ook volgen via UMployee, lid worden of actief worden in organisatie of beleidsinvoer. UMployee, lid worden of actief worden in organisatie of beleidsinvoer.
Onze activiteiten
Het UnliMited-Staff netwerk ondersteunt Universiteit Maastricht werknemers en PhD kandidaten met een functiebeperking, chronische ziekte of neurodivergentie. Ons werk is geworteld in het geloof dat de geleegde ervaringen van onze leden essentieel zijn om zinvolle, structurele verandering teweeg te brengen.
We organiseren een breed scala aan activiteiten om verbinding, zichtbaarheid en rechtvaardigheid te bevorderen binnen de universiteit:
- Bouwen van gemeenschap: We faciliteren evenementen waar medewerkers met gedeelde ervaringen elkaar kunnen ontmoeten, ideeën uit kunnen wisselen en ondersteuningsnetwerken kunnen bouwen.
- Inclusieve thema evenementen: We organiseren evenementen en lezingen toegankelijk voor de bredere UM-gemeenschap om bewustzijn te creëren en de dialoog over functiebeperkingen en inclusie te bevorderen.
- Toegang tot hulpbronnen: We bieden informatie en gereedschappen aan over relevante onderwerpen, inclusief werkplek accommodaties, werknemersrechten en toegankelijkheid.
- Beleidsbeïnvloeding en samenwerking: We werken samen met besluitvormers en participeren in werkgroepen en consultaties om te helpen met het vormen van inclusievere universiteitsbeleid en praktijken.
In de kern van ons werk zit het principe: ‘Niks over ons, zonder ons’. Ons doel is om een universiteit te creëren waar alle werknemers worden opgenomen, ondersteund en gesterkt.
Problemen waar we aan werken
In ons werk voor belangenbehartiging richten we ons op de volgende problemen binnen de universiteit:
- Digitale en fysieke toegankelijkheid binnen UM
- Gelijke mogelijkheden in aannemen, promotie en retentie
- Geestelijke gezondheid en welzijn op de werkvloer
- Inclusief HR-beleid en flexibele werkomstandigheden
- Representatie in leiderschap en adviesraden
Disability Inclusion Group
Om de inclusiviteitsinspanningen van het UnliMited-Staff netwerk te versterken, heeft Universiteit Maastricht recentelijk de Disability Inclusion Group (DIG) opgericht – een formele werkgroep gericht op het ervoor zorgen de stemmen en behoeften van medewerkers met functiebeperkingen, chronische ziekten of neurodivergentie worden ingebed in de beleidsvormingsprocessen van de universiteit.
DIG bestaat uit UM-werknemers en PhD kandidaten met geleefde ervaringen, net zoals werknemers nauw verwant aan iemand met een functiebeperking. Om het werk van de groep te ondersteunen en te zorgen voor een blijvende impact, heeft UM Professor Lisa Waddington aangewezen als gefinancierde coördinator.
Wat DIG doet:
- Het adviseren van universiteitsbreed beleid en strategieën die een invloed hebben op medewerkers met functiebeperkingen
- Het ondersteunen van de implementatie van UM’s Beleid ten aanzien van Personeel met een Functiebeperking.
- Het organiseren van kwartaalvergaderingen om het bredere UnliMited-Staff netwerk te betrekken
- Het promoten van bewustwording en inclusieve praktijken binnen de universiteit.
DIG wordt door het gedeelde UnliMited-Staff principe: ‘Niks over ons, zonder ons’ en is toegewijd aan het verbeteren van inclusiviteit, toegankelijkheid en rechtvaardigheid op elk level van de universiteit. Voor meer informatie, bezoek de DIG webpagina.