Zijn dagen in Nederland lijken geteld, maar in Europa is Rutte juist machtig

De positie van premier Rutte in Europa is best wel sterk", ziet EU-expert Mathieu Segers, hoogleraar Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht. "In Europa wordt heel veel waarde gehecht aan dienstjaren. En Rutte zit er al er lang. Vanwege die duur speelt hij een centrale rol in Europese Raad en in de Europese politiek. Zo fungeert hij soms als oliemannetje tussen Frankrijk en Duitsland"

"Hij voelt zich goed thuis op het Europese toneel, kan goed manoeuvreren", zegt Segers. "Als hij ooit van gedachten verandert, dan zijn er meerdere opties in het Brusselse."

Lees meer via MSM

Lees ook

  • Klimaat, oorlog en oplevend nationalisme: mondiale samenwerking rammelt aan alle kanten. Toch pleit hoogleraar Mathieu Segers nog voor Europees leiderschap: ‘Als dood en verderf om zich heen grijpen, en er eigenlijk geen licht meer lijkt te zijn, ontstaan vaak de meest briljante plannen.’

  • In een korte podcast van BNR Nieuwsradio gaat UM-historicus Raf de Bont in op de vraag of met alle bemoeienis van de mens een 'echt wild dier' nog wel bestaat.  En of we nog wel kunnen spreken van wilde natuur als er nergens op aarde meer een plekje is dat niet door ons is beïnvloed.

  • Voor wetenschap gebeurt niet alleen via de universiteit, betoogde Marjolein van Asselt, vertrekkend hoogleraar Risk Governance bij de Universiteit Maastricht, tijdens haar afscheidscollege.