Universiteit Maastricht - de geschiedenis

In de jaren zestig had Nederland een achtste medische faculteit nodig. Maastricht was een van de steden die geïnteresseerd waren om deze te huisvesten. De sluiting van de mijnen en de daaropvolgende behoefte aan economische herstructurering in Zuid-Limburg beïnvloedde waarschijnlijk deze beslissing, waardoor Maastricht werd gekozen als locatie voor de jongste universiteit van Nederland. Deze nieuwe universiteit moest meer bieden dan alleen maar extra studieplekken in het Nederlandse universitaire landschap.

1976: de officiële opening

Ondertekening Koningin Juliana

Op 9 januari 1976 tekende Koningin Juliana de oprichtingsakte van wat toen nog de Rijksuniversiteit Limburg heette. Met minder dan 50 jaar is Universiteit Maastricht (UM) een van de jongste universiteiten.

Probleemgestuurd Onderwijs 

De oprichters van de universiteit kozen voor een innovatieve onderwijsaanpak: Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). Het medisch onderzoek wilde verder gaan dan klinische studies en zich in plaats daarvan richten op het verwerven van kennis die ten goede zou komen aan de huisartsenpraktijk en andere eerstelijns gezondheidszorg. 

Een snelle groei

UM maakte een snelle groei door dankzij haar op Europa gerichte programma's en innovatieve aanbod op het gebied van Kennistechnologie en Kunst & Cultuur en wordt nu naar Europese maatstaven beschouwd als een middelgrote universiteit.  

Een blik op de toekomst

  • UM stelt kwaliteit en internationalisering voorop en richt zich op maatschappelijk relevante thema's met een Europees perspectief. 
  • UM wil met onderscheidende opleidingen en een gestroomlijnde onderzoeksagenda tot de Europese top gaan behoren. 
  • Samenwerking met internationale, regionale en Euregionale organisaties zal daarbij een belangrijke rol spelen.

Het Universiteitsfonds Limburg (SWOL) is de cruciale ondersteuner van de UM en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de UM tot een excellente instelling.