Onderzoeksfaciliteiten
De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) biedt state-of-the-art onderzoeksfacilititeiten, van de opslag van biomateriaal tot goed uitgeruste laboratoria en apparatuur van hoge kwaliteit.
Voor informatie over toegang tot en gebruik van specifieke onderzoeksfaciliteiten, klik op 'lees meer' of stuur een e-mail naar de contactpersoon. Deze pagina wordt bijgewerkt en aangevuld met de onderzoeksdiensten van FHML. Mis je een onderzoeksfaciliteit van FHML op deze webpagina? Neem dan contact op met Marketing and Communications FHML.
Breathomics
Uitgeademde lucht bevat duizenden vluchtige organische stoffen (VOC's) met een variërende samenstelling afhankelijk van de gezondheidstoestand. De geavanceerde methode met gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-TOF-MS) kan de totale hoeveelheid VOC's in uitgeademde lucht analyseren en bepaalde profielen relateren aan ziekte.
CAPHRI's Cohortstudies
De Care and Public Health Research Institute heeft een lange traditie van cohortstudies met deelnemers in cohorts op het gebied van kanker, diabetes, griep, astma/COPD, fysiotherapie, andoeningen van het bewegingsapparaat, leefstijl en genetische constitutie, diabetes mellitus, kwaliteit van zorg. Klik op 'lees meer' voor een overzicht.
Centrale Proefdiervoorzieningen (CPV)
De Centrale Proefdiervoorzieningen (CPV) is de centrale voorziening en partner voor proefdieronderzoek aan de UM. Het gebruik van proefdieren voor onderzoek is alleen toegestaan als het echt niet anders kan. Het CPV houdt zich bezig met alle relevante zaken rondom huisvesting, verzorging en welzijn van proefdieren.
Central BioBank MUMC+
De Central BioBank MUMC+ (Biobank) is gespecialiseerd in het verwerken, registreren en opslaan van biomateriaal voor wetenschappelijk onderzoek. De Biobank faciliteert langdurige opslag van grote verzamelingen onderzoeksmateriaal binnen het MUMC+. De gegevens van de opgeslagen biomaterialen zijn verzameld in het Biobank Informatiesysteem.
Chemical Protein Synthesis
Het platform voor chemische eiwitsynthese richt zich op de synthese van complexe peptiden en eiwitten. Die worden gesynthetiseerd via solid-phase peptide synthesis, gezuiverd met high pressure liquid chromatography (HPLC) en geanalyseerd met een combinatie van HPLC en massaspectrometrie voor totale controle over de doelmolecule.
Computer Assisted Rehabilitation Environment (CAREN)
Cytometrie
Cytometrie wordt gebruikt om de fysieke, chemische en functionele kenmerken van cellen te bepalen onder high throughput. Het maakt de identificatie en kwantificering van celpopulaties en statische en dynamische functionele metingen mogelijk. Flowcytometrie wordt gebruikt voor cellen in suspensie, high-content cytometrie voor cellen in kweek.
Gezondheid en voeding
De UM Campus in Venlo maakt voedselinnovaties en studies naar gezondheidseffecten mogelijk in gestandaardiseerde en realistische omgevingen. Biologische beschikbaarheid en bioactiviteit van ingrediënten worden bestudeerd met in vitro verterings-systemen, mechanismen met in vitro celkweeksystemen (2D, 3D, organoïden).
Microscopy CORE Lab
Het Microscopy CORE Lab (MCL) biedt geavanceerde licht- en elektronen-microscopische beeldvorming en voert scan- en transmissie-elektronen-microscopie, elektronen-tomografie en correlatieve licht- en elektronenmicroscopie uit. Het maakt studies mogelijk bij kamertemperatuur en onder cryogene omstandigheden.
NUTRIM Clinical Research Unit
De NUTRIM CRU faciliteert patiëntgebonden onderzoek op het gebied van voeding en metabolisme en beschikt over moderne apparatuur die onderzoekers kunnen huren om o.a. metabolisme, lichaamssamenstelling en lichamelijke activiteit te meten. De NUTRIM CRU is ook beschikbaar buiten het MUMC+.
Radionuclidenlab
De COV Radionuclidenlaboratoria (RNL) is ingericht op het veilig werken met ioniserende straling. De afdeling bestaat uit meerdere laboratoria en gespecialiseerde apparatuur, waarin gewerkt wordt met verspreidbare radioactieve stoffen. Röntgentoestellen worden in het kader van wetenschappelijk onderzoek, al dan niet in combinatie met proefdieren toegepast.
Stem Cell Research University Maastricht (SCRUM)
SCRUM levert diensten en training voor het genereren van geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC). In deze kernfaciliteit bieden iPSC-cellen een oplossing voor onderzoek met cellen uit moeilijk bereikbare weefsels zoals hart-, vaat- of hersenweefsel. Deze iPSC hebben de potentie om uit te groeien tot verschillende soorten somatische cellen.
Structurele bio-informatica
Structurele bio-informatica stelt onderzoekers in staat om 3D-structuren van moleculen te analyseren en te simuleren, wat interpretatie en extrapolatie naar functionele eigenschappen van deze moleculen mogelijk maakt. Het omvat onder andere structuuranalyse, docking, moleculaire dynamica simulatie, virtuele ligand screening en ligand optimalisatie.