Bètawetenschappen

Wat krijg je als je een jonge, ondernemende universiteit koppelt aan een provincie met lef, een innovatief ziekenhuis en een krachtige chemische industrie? Het antwoord bevindt zich in Maastricht en omgeving. Hier investeren diverse partners sinds een aantal jaren in onderzoek en onderwijs in de bètawetenschappen. Niet, zoals aan andere universiteiten, vanuit een bètafaculteit, maar vanuit de inhoud. De vraag die aan de UM centraal staat is: welke hedendaagse uitdagingen kunnen slimmer worden aangepakt met behulp van een bètacomponent?

Onderwijs

Zo hebben we sinds 2011 het Maastricht Science Programme: nergens anders in Nederland kun je je eigen bèta-opleiding samenstellen in de liberal arts & sciences-traditie. De bachelor Data Science and Artificial Intelligence biedt een unieke combinatie van informatica, kunstmatige intelligentie en wiskunde, met goede baankansen na afloop. In het tweede en derde jaar van deze opleiding kun je waardevolle werkervaring opdoen via het honours programma KE@Work. Je volgt dan 50% onderwijs en 50% van je tijd werk je bij bedrijven (zoals Vodafone en Medtronic) aan academische vraagstukken en complexe bedrijfscasussen.   

Om echt te begrijpen hoe de hersenen werken, moet je veel dingen tegelijk begrijpen. De bachelor Brain Science is een uniek programma dat de fascinerende gebieden van psychologie, biologie, wiskunde en computationele wetenschap combineert. Beheersing van deze gebieden is nodig, omdat processen op al deze niveaus tegelijkertijd plaatsvinden wanneer we denken, voelen, handelen, herinneren of waarnemen. De bachelor Brain Science leidt studenten op tot een veelzijdige wetenschapper met een transdisciplinair perspectief op het menselijk brein.

Masteropleidingen

En voor degenen die gaan voor innovatie, zijn er uitdagende tweejarige masteropleidingen: Artifical Intelligence, Data Science for Decision Making, Systems BiologyBiobased Materials en Cognitive and Clinical Neuroscience.

Best mogelijke voorbereiding

“In 2011 begon de eerste student in het Maastricht Science Programme; een unieke bèta-opleiding in Nederland, waar bachelorstudenten hun eigen curriculum samenstellen. Vijf jaar later hadden we 250 MSP-studenten en wordt de kwaliteit internationaal erkend. Onze alumni gaan naar onder meer Oxford en Cambridge. Voor ons bèta-onderwijsaanbod kijken we met name naar de behoeften van de professionals van de toekomst.”

Hoe bereiden we hen het beste voor op de vragen die de maatschappij hen gaat stellen?  

Prof. dr. Thomas Cleij, Decaan - Faculty of Science and Engineering

Onderzoek

Aan de UM werkt een aantal onderzoeksgroepen en –instituten aan bètagerelateerde onderwerpen. Onderzoekers uit verschillende faculteiten bundelen hier hun krachten om de maatschappelijke uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Denk aan duurzame grondstoffen die de traditionele plastics ooit moeten vervangen, of het immense vraagstuk van antibioticaresistentie dat op ons af komt.

De puzzel van innovatie

“Over twintig jaar monitoren we onze eigen gezondheid met onze smartphone. Zo zijn er meer gebieden waarop de komende decennia grote innovatieve stappen gezet gaan worden. Aan de UM zoeken we naar kansen om het verschil te maken in de toekomst. Die bevinden zich volgens ons op de snijvlakken van disciplines, zoals in de combinatie van technologie, chemie en geneeskunde. We hebben hier het universitair medisch centrum, we hebben een sterke chemische sector én de provincie Limburg die nu durft te investeren in een infrastructuur die misschien pas over tien jaar de vruchten afwerpt. Dat alles is uniek in Nederland."

Wij hebben de puzzelstukjes in handen; als het hier niet lukt om innovatief te zijn, lukt het niemand. 

Prof. dr. Thomas Cleij, Decaan - Faculty of Science and Engineering