Header image Faculty in Focus series

Faculty in Focus '24

Onze faculteit bruist altijd van de ideeën, discussies en evenementen! De afgelopen periode zijn onze studenten, onderzoekers en medewerkers betrokken geweest bij uiteenlopende activiteiten, van het helpen oplossen van coldcases tot het organiseren van evenementen over kinderrechten, en van het onderzoeken van juridische vraagstukken in de popcultuur tot het vernieuwen van de manier waarop we rechten doceren.

Deze serie brengt een aantal van de meest inspirerende verhalen samen. Of het nu in de collegezaal of buiten de muren van onze faculteit is – één ding is duidelijk: onze community blijft ontdekken, innoveren en impact maken.

Ga meteen naar onze verhalen over:

Wie bepaalt wat online zichtbaar blijft? Valentina Golunova over vrijheid van meningsuiting en algoritmen

Hoe beïnvloedt het gebruik van algoritmen voor het detecteren van illegale of schadelijke content op online platforms de vrijheid van meningsuiting van EU-burgers? Deze brandende vraag hield Valentina Golunova bezig tijdens haar promotietraject. In 2024 verdedigde ze haar proefschrift met succes en promoveerde ze aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht.

Lees het verhaal

Valentina Golunova

Een hoax – dat is precies wat ze willen dat je denkt

Hoax is het boek van Jan-Willem van Prooijen dat uitkwam in 2024. Hierin onderzoekt hij waarom complottheorieën in opkomst zijn en hoe ze democratie en sociale cohesie ondermijnen.
Jan-Willem van Prooijen

Geen ruimte meer achter de tralies. Hoe lossen we dat op?

Volle gevangenissen, personeelstekorten, en politieke onenigheid over oplossingen – het Nederlandse gevangeniswezen staat onder druk. Jacques Claessen (Bijzonder hoogleraar herstelrecht en universitair hoofddocent straf(proces)recht) legt uit hoe een reeks politieke keuzes en wetswijzigingen de huidige crisis heeft veroorzaakt. Maar hij blijft niet steken in kritiek.
Foto gevangenis en portretfoto Jacques Claessen

Een prestigieuze kans bij het Internationaal Gerechtshof

Als eerste student van de Universiteit Maastricht werd Doudou Huang geselecteerd voor een prestigieuze fellowship bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Sinds september 2024 is ze bezig met haar avontuur bij het Vredespaleis en nu is het einde bijna in zicht. Tijd om wat inzichten te delen!
groupphoto icj

Vernieuwend onderwijs in Personen- en Familierecht

De vernieuwde opleiding Personen- en Familierecht werd vorig jaar geïntroduceerd. Het is het resultaat van een mooie samenwerking tussen de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht en HBO-Rechten van Zuyd Hogeschool. Samen met Claudia Hocks (mede-initiatiefnemer en docent bij Zuyd Hogeschool) blikt Gwen Notenborn (universitair docent personen- en familierecht bij Universiteit Maastricht) terug op het eerste blok van de vernieuwde opleiding.

Lees het verhaal

Gwen Noteborn en Claudia Hock in het klaslokaal

Een rechtenstudie combineren met topsport. Casper en Lisa doen het!

Studeren aan de rechtenfaculteit is al een uitdaging op zich, maar Lisa en Casper voegen daar nog een flinke schep bovenop. Beiden combineren hun rechtenstudie met een topsportcarrière: Lisa als internationaal wushu-atleet en Casper als keeper bij een Eredivisieclub. In dit interview vertellen ze hoe ze balanceren tussen colleges en trainingen, wat hen motiveert, en welke lessen ze meenemen van de sport naar de studie – en omgekeerd.
Header Lisa en Casper

Pleitwedstrijd als leerschool: Maastrichtse rechtenstudenten winnen VAR-pleitwedstrijd

Masterstudenten Nederlands Recht Isabel Bandsma, Ruben Peetam, Youri Quaedvlieg (Staats- en Bestuursrecht) en Steven Debie (inmiddels afgestudeerd aan het Algemeen Programma) vormden vorig jaar het team dat de Faculteit der Rechtsgeleerdheid vertegenwoordigde in de VAR-pleitwedstrijd. En met groot succes: de eerste prijs ging mee naar Maastricht!
VAR pleitwedstrijd 2024 FdR

Een stap dichterbij de oplossing: studenten helpen bij coldcaseonderzoek

Via het International Cold Case Analysis Project (ICCAP) biedt de Universiteit Maastricht studenten de kans om praktijkervaring op te doen met het analyseren van echte onopgeloste zaken. Voor Isis van Cruchten, recent afgestuurd masterstudent Criminology, Forensics and Law, was dit project een perfecte match met haar interesse in cold cases. Door haar deelname aan het ICCAP ontwikkelde ze niet alleen haar onderzoeksvaardigheden, maar leverde ze ook een bijdrage aan politieonderzoeken.
Isis samen met Karsten Bettels

Waar recht en popcultuur samenkomen: een creatieve omgeving om te ontdekken

Van hip-hop tot Victor Hugo, van historische fictie tot klassieke films: wat hebben deze dingen gemeen met het bestuderen van het recht, denk je misschien? Op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht ontdekt een groeiende groep onderzoekers en studenten precies dat vraagstuk en nog meer. Wat begon als losse gesprekken en gedeelde nieuwsgierigheid, is uitgegroeid tot iets veel dynamischer. Het Law and Popular Culture Research Network (LPC-RN) brengt academisch onderzoek en creatieve expressie samen. 

Lees het verhaal

group photo lpc-rn

Children’s Rights Research op Universiteit Maastricht: een dag vol ontdekkingen en inspiratie

Blog door Julieta Marotta --- Sinds de oprichting in september 2023 heeft de Children’s Rights Research group de interfacultaire samenwerking en communicatie tussen collega's van de Universiteit Maastricht (UM) die zich bezighouden met kinderrechten versterkt. Voortbouwend op deze samenwerking en de algemene belangstelling organiseerden ze in 2024 een eendaags evenement: de Children’s Rights Research Day
Groepsfoto children's rights research day

Nieuwsgierigheid, geduld en zelfcompassie

Blog door Konrad Kollnig --- "Tijdens mijn werk in de academische wereld heb ik veel mensen ontmoet die me zelfs tijdens hun bacheloropleiding vertelden dat ze echt een academische carrière wilden nastreven. Ik bewonder dat. En ik vond dat altijd intimiderend. Kan iemand écht zeker weten waar hij of zij terechtkomt, vooral als het nog een paar jaar duurt en een carrière in de academische wereld notoir moeilijk te plannen is? Waarom zou je je niet in plaats daarvan richten op het onderzoek en onderwijs dat je vandaag de dag betekenisvol vindt?"
Zandlopen en portret Konrad Kollnig