Kwaliteitszorg onderwijs

De Universiteit Maastricht staat voor kwalitatief hoogwaardig, innovatief onderwijs. Onze visie: ‘student-gericht, kleinschalig in de international classroom, coherent en academisch onderwijs dat studenten voorbereidt op een dynamische en mondiale samenleving’. De realisatie en voortdurende ontwikkeling ervan wordt bewaakt en ondersteund door een effectief kwaliteitszorgsysteem. In combinatie met de vitale rol die onze docenten, studenten en andere stakeholders in dat proces spelen, creëren we een kwaliteitscultuur waarin ons onderwijs continu verbetert.

Een cyclisch proces vanuit drie principes

Kwaliteitszorg is een cyclisch proces dat op verschillende niveaus in de organisatie systematisch doorlopen wordt. De UM gebruikt een onderling verbonden kwaliteitszorgsysteem dat ingericht is volgende de Plan-Do-Check-Act-cyclus van Deming. Daarbij gelden drie principes die op ieder niveau van de PDCA-cycli (Instelling, Faculteit, Opleiding en Module) vertegenwoordigd zijn:

PDCA
  1. Eigenaarschap bij direct betrokkenen: De verantwoordelijkheid van onderwijs(kwaliteit) wordt zo dicht mogelijk bij de direct betrokkenen/belanghebbenden gelegd, zodat zij gedeeld eigenaarschap ervaren. Het uitgangspunt is dat zij in staat zijn om gezamenlijk te reflecteren op de kwaliteit van het onderwijs, en verbeteringen realiseren.
  2. Vertrouw, maar onderbouw: Betrokkenen worden vertrouwd in hun rol ten aanzien van onderwijs(kwaliteit) en krijgen ruimte daarnaar te handelen. Een reflectieve dialoog zorgt voor een natuurlijke verantwoording en verbinding tussen de verschillende niveaus, waarbij follow-up plaatsvindt (‘closing the loop’) en afspraken worden vastgelegd.
  3. Continu verbeteren: Het continu verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs wordt aangedreven door de PDCA-cycli waarin verschillende aspecten van onderwijskwaliteit belicht worden. Diverse informatiebronnen ondersteunen dit proces. Het betrekken van interne en externe stakeholders biedt verschillende perspectieven voor reflectie en verbetering.

Meer weten?