Europese beschouwingen vanuit Maastricht

Vinger aan de Europese pols

Voor iemand die werkzaam is voor ProHealth65+, een door de EU gefinancierd programma rond gezondheidsbevordering en preventie van gezondheidsklachten bij senioren, is Milena Pavlova tamelijk positief gestemd over onze demografische crisis. De universitair hoofddocent Health Economics aan de Universiteit Maastricht geeft toe dat de vergrijzing een uitdaging is, maar voegt eraan toe dat “het absoluut geen probleem is. Integendeel: we zouden trots moeten zijn. Het is een enorme prestatie! We worden ouder omdat onze gezondheidszorg beter is dan ooit.”

Zeven Maastrichtse wetenschappers laten hun licht schijnen over de Europese stand van zaken in de serie Europese beschouwingen vanuit Maastricht.

Hoewel de levensverwachting bij rijke en arme mensen uiteenloopt, heeft het merendeel van de Europese bevolking toegang tot gezondheidszorg. De Europese Commissie mag dan niets te zeggen hebben over hoe de lidstaten hun gezondheidszorg inrichten, maar Pavlova denkt dat de commissie een belangrijke rol speelt: “Dat we in alle Europese landen, rijk of arm, uitgebreide voorzieningen hebben op het gebied van gezondheidszorg, is een kwestie van waarden. En de EU promoot waarden als sociale gelijkheid en solidariteit.”

Gezonde Europeanen

Het probleem is het gat tussen de levensverwachting en het aantal jaren dat je gezondheid nog goed is. Pavlova denkt dat de gezondheidszorg in Europa nooit overal gelijk zal zijn en dat gezondheidsbevordering de oplossing is. “Om ervoor te zorgen dat oudere werknemers gezond blijven en maatschappelijk participeren, moeten we de gezonde keuze het makkelijkst en het goedkoopst maken – het Europese tabaksbeleid is daar een goed voorbeeld van.” Europese landen kunnen de manieren waarop ze issues aanpakken en de resultaten daarvan met elkaar vergelijken.

Gezondheid is ook een van de kernpunten binnen het Europese onderzoeksbudget, met speciale aandacht voor medisch onderzoek. “Ik begrijp dat men zich richt op direct resultaat: hier is een medicijn dat mensen geneest. Tegelijkertijd maakte het vorige onderzoeksprogramma FP7 onderzoek als dat van mij mogelijk.” Gezondheidseconomen als Pavlova onderzoeken of medicijnen en diensten kosteneffectief zijn, in hoeverre ze voor iedereen toegankelijk zijn, en hoe tevreden patiënten zijn.

Florian Raith (text), Philip Driessen (photography)
milena pavlova europa 2 landscape

Ongezond Europa

Tevredenheid is een kwestie van perceptie, ook als het om het Europese project gaat. “Burgers voelen zich buitengesloten. Dat is volgens mij een van de grootste problemen van de EU.” Maatschappijwetenschappelijk onderzoek kan gegevens opleveren voor het maken van beleid en instrumenten om de publieke opinie te monitoren en antwoorden te formuleren. Pavlova heeft onofficiële ‘out-of-pocket-betalingen’ in de Oost-Europese gezondheidszorg onderzocht – en of mensen vanwege die betalingen afzien van behandeling. De resultaten van haar onderzoek werden in de verschillende landen op beleidsniveau bediscussieerd.

Uiteraard is Pavlova voorstander van het maken van beleid op basis van onderzoek, maar ze benadrukt ook dat efficiëntie en rentabiliteit niet als enige van belang zijn. “De EU moet zonder twijfel hervormd worden om de burger een stem te geven. Als mensen zich niet gehoord voelen, zullen ze hun heil blijven zoeken bij demagogen.” Ze vindt dat de EU zich meer moet inspannen om zichzelf te verkopen, door de voordelen van het lidmaatschap uit te leggen en de zorgen van de burger serieus te nemen.

Dat betekent dat er betere kanalen voor interactie moeten komen, van forums tot enquêtes, maar ook kanalen om direct met de burger te communiceren. “Dat is erg belangrijk. Brussel wordt gebruikt als excuus om op nationaal niveau impopulaire maatregelen door te drukken. Kiezers hebben geen direct contact en voelen zich buitengesloten van het proces van beleidsmaking.” Als Bulgaars-Nederlandse burger met familie in heel Europa, is Pavlova uiteraard positief gestemd over de EU en vindt ze dat dat de unie moet blijven bestaan.

EU is niet het antwoord op alles

 “In Bulgarije zijn mensen teleurgesteld in de EU, omdat de beloften niet van de ene op de andere dag zijn nagekomen.” Pavlova denkt dat Bulgarije te snel lid is geworden; het land was er economisch gezien niet klaar voor en kreeg niet de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. “Tegelijkertijd waren er zichtbare verbeteringen, vooral in het openbaar bestuur. Maar het was vooral maatschappelijk gezien heel goed: het maakte mensen trots – ze waren oprecht blij.”

De EU is natuurlijk niet het antwoord op alles, maar Pavlova denkt dat Europese landen moeten blijven samenwerken om in de wereld een rol van betekenis te kunnen spelen, en om economische groei en innovatie te bewerkstelligen. “Het is geweldig om te zien hoeveel aandacht de Europese verkiezingen kregen.” Met iets meer dan 50 procent was de kiezersopkomst de hoogste in 20 jaar. “Mensen beseffen dat hun stem belangrijk is. De diversiteit in het Europees Parlement wordt steeds groter, dus debat en compromissen worden van cruciaal belang.”

Pavlova denkt dat Europa’s gedeelde waarden en geschiedenis voldoende zouden kunnen zijn om het Europese project te redden. Het maakt het in ieder geval de moeite van het proberen waard. Maar ze hecht het meeste waarde aan de diversiteit. “Ik herinner me autovakanties in Europa, eerst als kind met mijn familie, later als tiener: het maakte echt indruk op me om te zien hoe landschappen, architectuur en talen veranderden – dat doet het trouwens nog steeds.”

Lees ook

  • Hoogleraar Machteld Marcelis kan haar werk aan de Universiteit Maastricht voortzetten. Onafhankelijk onderzoek door bureau BING in opdracht van het universiteitsbestuur laat zien dat er geen aanwijzingen zijn van sociale onveiligheid binnen sectie Psychiatrie van de vakgroep Psychiatrie &...

  • Jérôme Lock-Wah-Hoon, een alumnus uit 2018 van het masterprogramma Global Health (GH), begon het programma als bachelor Biomedical Sciences met hands-on ervaring in mondiale gezondheid. Tussen zijn bachelor- en masteropleiding was Jérôme actief als medisch laboratoriumtechnicus in Sierra Leone, waar...

  • De masteropleiding Work, Health and Career (WHC) sloeg de handen ineen met het Nederlandse initiatief 'NL werkt aan werk' om een mini-hackathon te organiseren. Het doel van de hackathon was om studenten, werkgevers, werklozen en arbeidsmarktprofessionals samen te brengen om te brainstormen over...