Pre-masters

Studeer jij nu aan het hbo? En wil je straks verder studeren aan de universiteit? Voldoet je bachelordiploma niet aan de toelatingseisen? Dan is een pre-master voor jou misschien een goede oplossing; hiermee krijg je de kennis en leer je de skills die je nodig hebt voor het de master van jouw keuze. 

Hier vind je een overzicht van de pre-masters van de Universiteit Maastricht. Ze hebben maximaal de lengte van een academisch jaar (60 ECTS).

Toelating

Wat betreft de toelatingseisen voor een aantal masteropleidingen zijn regelingen getroffen met een instellingen voor hoger onderwijs, zoals de Hogeschool Zuyd. Deze toelatingseisen kunnen bestaan uit het volgen van een bepaalde minor tijdens de hbo-bachelor of het volgen van specifieke vakken, zoals statistiek, academisch schrijven of methodiek.

  LET OP: besluit over instroom pre-masters september 2020

De UM heeft alle begrip voor de effecten die de coronacrisis op eenieder heeft. Vanuit dit begrip, maar vooral ook het vertrouwen dat we hebben in studenten, heeft de UM beleid vastgesteld voor de instroom van pre-masterstudenten in september. Deze 'zachte knip-regeling' geldt voor alle studenten, of ze nu een UM-bachelor volgen of een opleiding aan een andere universiteit (in binnen- of buitenland), net als voor studenten van UM-premasters en schakelprogramma’s.

Zachte knip-regeling​:

  • Studenten kunnen in september 2020 beginnen aan een premaster als ze minimaal 80% van de te behalen ECTS van het laatste jaar van de bachelor hebben behaald (in geval van een 3-jarige bachelor mogen dus maximaal 12 ECTS uit jaar 3 ontbreken, jaar 1 en jaar 2 zijn volledig behaald).
  • De algemeen geldende toelatingseisen blijven gewoon van kracht, zoals taaleisen of het feit dat de vooropleiding inhoudelijk moet passen bij de gekozen master.

Zachte knip-regeling

In het kader van de COVID-19 pandemie, zal de Universiteit Maastricht (UM) soepeler omgaan met (pre-)master kandidaten die hun bachelordiploma niet kunnen aanleveren vóór eind augustus 2020 omdat ze hun bachelor nog niet hebben kunnen afronden. Dit betekent dat jouw inschrijving voor je pre-master kan plaatsvinden terwijl je je bachelor nog niet hebt behaald. Om een verzoek te doen om ingeschreven te worden via de zachte knip-regeling, moet je een aanvraag indienen.

Wanneer kun je een aanvraag indienen

Je vindt meer informatie over de voor jou relevante regels voor inschrijving op de Admission requirements-pagina (of Toelatingseisen-pagina) van de betreffende pre-master opleiding. 

Hoe dien je een aanvraag in

Als je de voorwaarden hebt gelezen en je denkt in aanmerking te komen voor deze regeling, volg dan onderstaande stappen:

Heb je vragen?

Over de zachte knip-regeling?
Je vindt de juiste contactgegevens op de ‘Admission requirements’-pagina (zie onder ‘Wanneer kun je een aanvraag indienen?’).

Over het doen van een aanvraag?
Stuur een e-mail naar admissions-ssc[at]maastrichtuniversity[dot]nl.

Een goeie match

Voor het geval je nog geen beslissing hebt genomen over wat en waar je wilt gaan verder studeren: de UM is een geweldige plek voor studenten die afkomstig zijn van een hbo. Vooral omdat de focus niet ligt op colleges, maar op samenwerking tussen studenten.

Onder begeleiding van een tutor ga je samen met tien tot vijftien studenten de echte uitdagingen aan. Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) is een actieve manier van leren waardoor je je kennis beter vasthoudt en je motivatie verhoogt. Het stimuleert je stimuleert om vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn voor de arbeidsmarkt in de 21e eeuw. Kortom: PBL draait om jou! De docenten zijn zeer toegankelijk en je leert samen op een dynamische manier, waardoor jij je zult ontwikkelen tot een assertieve professional. 

  Lees meer over Probleemgestuurd Onderwijs