Pre-masters

Studeer jij nu aan het hbo? En wil je straks verder studeren aan de universiteit? Voldoet je bachelordiploma niet aan de toelatingseisen? Dan is een pre-master voor jou misschien een goede oplossing; hiermee krijg je de kennis en leer je de skills die je nodig hebt voor het de master van jouw keuze. 

Hier vind je een overzicht van de pre-masters van de Universiteit Maastricht. Ze hebben maximaal de lengte van een academisch jaar (60 ECTS).

Toelating

Wat betreft de toelatingseisen voor een aantal (pre)masteropleidingen zijn regelingen getroffen met instellingen voor hoger onderwijs, zoals Hogeschool Zuyd. Deze toelatingseisen kunnen bestaan uit het volgen van een bepaalde minor tijdens de hbo-bachelor of het volgen van specifieke vakken, zoals statistiek, academisch schrijven of methodiek.
 

Toelatingsvereisten in verband met de COVID-19-pandemie

Is het niet mogelijk om ons een kopie van je bachelordiploma te sturen, omdat je je bachelor niet zult afronden voor eind augustus 2020? Dan is de UM, vanwege de COVID-19 pandemie, coulant voor pre-master kandidaten die voorwaardelijk zijn toegelaten tot een UM pre-master, maar die niet in staat zijn ons een gecertificeerde papieren versie van het diploma hun vooropleiding te sturen vóór eind augustus 2020, omdat ze hun vooropleiding nog niet hebben kunnen afronden. Dit betekent dat je, ook als je je bacheloropleiding niet hebt afgerond, toch kunt worden ingeschreven voor je pre-master. Klik hier voor meer informatie.  

De deadline voor het indienen van een dergelijk verzoek is 1 september 2020. 
 Let op:
studiepunten die tot 31 augustus 2020 zijn behaald, worden in aanmerking genomen bij de inschrijving, zonder dat je je vooropleiding hebt afgerond ('zachte knip-regeling').

Wanneer kan een aanvraag worden ingediend?

Meer informatie over de regels die gelden voor de door jou gekozen pre-master vind je op de pagina Toelatingsvoorwaarden van de door jouw gekozen opleiding. In het algemeen gelden de volgende eisen (zachte knip-regeling) bij een inschrijving zonder dat je je vooropleiding hebt afgerond:

  • Studenten kunnen in september 2020 starten met een pre-master als ze in het laatste jaar van hun bacheloropleiding ten minste 80% van het ECTS hebben behaald (voor een 3-jarige bacheloropleiding mogen er maximaal 12 ECTS van jaar 3 ontbreken; alle ECTS van jaar 1 en 2 moeten al zijn behaald).
  • De algemeen geldende toelatingsvoorwaarden blijven van kracht, zoals taalvereisten of dat de inhoud van de vooropleiding van de student aangepast moet zijn aan de gekozen pre-master.

Hoe dien je een aanvraag in?

Als je de voorwaarden hebt gelezen en je denkt in aanmerking te komen voor deze regeling, volg dan onderstaande stappen:

Heb je vragen over je aanmelding?

Stuur dan een e-mail met je vragen naar admission-ssc[at]maastrichtuniversity[dot]nl.

 Let op: er kan sprake zijn van een overlap, als je je bachelor nog moet afmaken of examens moet doen, in combinatie met je pre-master en eventuele examens van je pre-master. Bureau Onderwijs kan bij het inplannen van het onderwijs geen rekening houden met de lessen en examens die je nog moet doen voor je bachelor.

Een goeie match

Voor het geval je nog geen beslissing hebt genomen over wat en waar je wilt gaan verder studeren: de UM is een geweldige plek voor studenten die afkomstig zijn van een hbo. Vooral omdat de focus niet ligt op colleges, maar op samenwerking tussen studenten.

Onder begeleiding van een tutor ga je samen met tien tot vijftien studenten de echte uitdagingen aan. Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) is een actieve manier van leren waardoor je je kennis beter vasthoudt en je motivatie verhoogt. Het stimuleert je stimuleert om vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn voor de arbeidsmarkt in de 21e eeuw. Kortom: PBL draait om jou! De docenten zijn zeer toegankelijk en je leert samen op een dynamische manier, waardoor jij je zult ontwikkelen tot een assertieve professional. 

  Lees meer over Probleemgestuurd Onderwijs