Faculty of Science and Engineering

De 'Faculty of Science and Engineering (FSE) bestaat uit verscheidene vooruitstrevende onderwijs- en onderzoeksdepartementen. Studenten en wetenschappers dragen bij aan onderwijsprogramma's op bachelor-, master- en PhD-niveau en nemen deel aan innovatief onderzoek op het gebied van béta-wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Nieuws

 • Madhura Rao

  Zorgen om het dagelijkse brood

  dinsdag, juni 28, 2022

  In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Voor hen is het niet vanzelfsprekend dat zij voldoende gezond en betaalbaar eten kunnen kopen.

  Lees verder
 • Yvonne van der Meer nieuwe voorzitter KNCV

  maandag, juni 27, 2022
  Lees verder
 • De grootste dierenliefhebbers hebben zelf geen huisdieren

  dinsdag, juni 21, 2022
  Lees verder
 • Michel Dumontier, Ellen Narinx-Schrauwen en Mark Winands

  Nieuwe ‘supergroep’: DKE and IDS vormen samen het Department of Advanced Computing Sciences

  vrijdag, juni 17, 2022

  De nieuwe afdeling beslaat onderzoek en onderwijs op de gebieden van kunstmatige intelligentie, informatica, data science, wiskunde en robotica. Meer dan 100 stafleden hebben hun thuisbasis bij de nieuwe groep, die is ingebed binnen de Faculty of Science and Engineering.

  Lees verder
 • Veganistische kaas wint Nederlandse voorronde Ecotrophelia

  woensdag, juni 15, 2022 Lees verder
 • Studenten Global Supply Chain Management and Change winnen ISM Global Case Competition

  woensdag, juni 15, 2022 Lees verder
 • Het nieuwe oude plastic komt straks uit Geleen

  vrijdag, juni 3, 2022 Lees verder
 • Hoe schrijf je een toneelstuk? UM-studenten ontdekten het

  woensdag, juni 1, 2022

  Eind april bood de bekende Toneelgroep Maastricht UM-studenten de gelegenheid deel te nemen aan een workshop toneelschrijven, een Meet & Greet met acteurs en een bezoek aan het stuk Een meeuw, een bewerking van het beroemde stuk van Anton Tsjechov.

  Lees verder
 • Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf bezoekt Maastricht

  dinsdag, mei 24, 2022

  “Om een goed idee te krijgen, moet je heel veel goede ideeën horen.” Dat zei minister Robbert Dijkgraaf tegen het eind van zijn werkbezoek aan Maastricht op 23 mei. De onderwijsminister bezocht Vista College, Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht, waar hij veel ideeën en innovaties voorbij zag komen.

  Lees verder
 • Was de dodo echt zo dom?

  vrijdag, mei 20, 2022 Lees verder
 • Megatelescoop onder Limburgse heuvels komt dichterbij

  maandag, mei 16, 2022

  Ruim 900 miljoen maakte het kabinet onlangs vrij voor de bouw van een unieke megatelescoop onder de heuvelige grond van Limburg. In Maastricht treffen fysici al de eerste voorbereidingen.

  Lees verder
 • Het geheim om kinderen groenten te laten eten

  maandag, mei 9, 2022

  Heeft u een kind dat weigert om iets groens te eten? Door ze te belonen als ze nieuwe groenten uitproberen, zijn ze misschien eerder bereid om ze te eten, zo beweert een nieuwe studie.

  Lees verder
 • Professor David Groep

  David Groep benoemd als bijzonder hoogleraar e-Infrastructure

  dinsdag, mei 3, 2022

  David Groep is per 1 april 2022 benoemd als bijzonder hoogleraar bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering. Zijn werk draait om de complexe, grootschalige ICT-infrastructuren die de basis vormen voor al even baanbrekend onderzoek.

  Lees verder
 • Liberal Arts onderwijs even goede basis voor specialisatie in masteronderwijs als reguliere bachelor

  dinsdag, mei 3, 2022

  Te breed, te vaag, te weinig disciplinaire diepgang – deze argumenten worden vaak gebruikt door critici wanneer het gaat over Liberal Arts Education (LAE). Onderzoek door PhD-kandidaat Milan Kovačević van University College Maastricht (UCM) toont aan dat er geen bewijs is voor dergelijke academische tekortkomingen onder LAE-studenten.

  Lees verder
 • Poverty

  Wetenschappers UM zoeken mee naar oplossingen voor armoede en schulden

  donderdag, april 21, 2022

  Wetenschappers van het Brightlands Institute for Smart Society (BISS) van Universiteit Maastricht zoeken mee naar oplossingen voor armoede en schulden.

  Lees verder
 • Yvonne van der Meer

  Prof. Yvonne van der Meer benoemd tot lid van het wetenschappelijk comité van de CBE JU

  woensdag, april 20, 2022

  Prof. Yvonne van der Meer onlangs benoemd tot een van de 15 leden van het wetenschappelijk comité van de gemeenschappelijke onderneming Circular Bio-based Europe (CBE JU).

  Lees verder
 • Eugène Dubois

  Verloren in de archieven

  maandag, april 11, 2022

  In november 2021 zijn vier studenten van de Universiteit Maastricht geselecteerd om deel te nemen aan een exclusieve masterclass van het Maastricht Science Programme. Onder leiding van Goldschmidt kregen de studenten de kans om de brieven van Dubois te bestuderen: een lokale wetenschapper die het eerste bewijs leverde voor de evolutionaire overgang van apen naar mensen.

  Lees verder
 • Kim Ragaert

  Een tweede kans voor plastic

  woensdag, april 6, 2022

  Zou het milieu erbij gebaat zijn als we plastic vervangen door papier of glas? Nee, is het verrassende antwoord van Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics. Zij pleit voor een alternatieve aanpak, gericht op meer bewustwording en kennis op het gebied van recycling.

  Lees verder
 • Circular Plastics

  Het Europese plastic systeem moet binnen 5 jaar veranderen

  woensdag, april 6, 2022

  In april verschijnt ReShaping Plastics, een nieuw baanbrekend rapport dat ons op weg helpt naar een circulair, klimaatneutraal kunststofsysteem in Europa.

  Lees verder
 • groente

  Teler kan straks vitamines meten in de kas

  dinsdag, april 5, 2022

  Als groente- of fruitteler zelf meten hoeveel vitamines er in je producten zitten? Dat is nu nog toekomstmuziek, maar in het project Food Screening EMR werken bedrijven en kennisinstituten aan een apparaatje dat dit mogelijk maakt

  Lees verder
 • LHCB CERN

  SURF bundelt krachten met Universiteit Maastricht en partners op het gebied van quantum computing

  dinsdag, april 5, 2022

  In dit project zullen de Universiteit Maastricht, Nikhef, CERN en SURF een aantal specifieke uitdagingen voor het LHCb-experiment aanpakken om te bepalen welke elementen van de data-analyseketens het meest geschikt zijn voor een quantumcomputingaanpak. 

  Lees verder
 • Judith Kamalski

  Academisch hart, commercieel hoofd

  maandag, april 4, 2022

  Uitgebreid artikel in de Brightlands nieuwsbrief

  Lees verder
 • Op naar een gezonder platteland

  donderdag, maart 24, 2022

  Wetenschappers van de Universiteit Maastricht gaan een groot onderzoeksprogramma leiden naar de gezondheidseffecten van klimaatadaptatie op het platteland. In dit programma, MANTRA, slaan onderzoekers van onder meer Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit, Wageningen University & Research, Hogeschool Leiden het RIVM, het Planbureau voor de Leefomgeving en Naturalis de handen ineen.

  Lees verder
 • Studententeam MSP wint KIVI Engineering Student Team Award

  maandag, maart 14, 2022

  Het studententeam van Maastricht University wint eerste KIVI Engineering Student Team Award met hun innovatie Methagone. Hun innovatie, een door bacteriën gemaakt voedingssupplement die koeien minder methaan (broeikasgas) uit doet stoten, is door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), tot winnaar uitgeroepen. 

  Lees verder
 • Het oudste spel van Nederland komt uit Limburg

  maandag, maart 7, 2022

  In het thermenmuseum in Heerlen, met als topstuk de restanten van een Romeins badhuis, zijn de resten gevonden van iets dat lijkt op een spel. Dit zou weleens het oudste bordspel van Nederland kunnen zijn!

  Lees verder

Agenda

Faculty of Science and Engineering in de media

 • De R zit in de maand, maar welke vitaminen moet je nu wel of niet nemen?

  vrijdag, februari 18, 2022

  De R zit in de maand, je bent moe, bleekjes en voelt dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Bij de drogist staart een hele wand vitaminen je aan, maar welke moet je nu nemen?

  Lees verder
 • Limburgs aims to become the Mecca of physics (Dutch)

  Limburg wil het Mekka van de natuurkunde worden

  vrijdag, maart 12, 2021

  De Einstein Telescoop, een geavanceerd apparaat om zwaartekrachtsgolven te meten, komt wellicht naar Nederland. Zuid-Limburg wordt gezien als één van de geschikte Europese regio’s waar het apparaat kan worden opgebouwd. Als de Einstein Telescoop naar Limburg komt, biedt dit zowel wetenschappelijke als sociaaleconomische voordelen voor de regio.

  Lees verder
 • Jacco de Vries bij 'Makkelijk Praten' podcast

  Jacco de Vries in 'Makkelijk Praten' podcast

  maandag, oktober 14, 2019

  Het tegenovergestelde van materie, anti-materie, is eigenlijk ook gewoon materie. Maar dan omgedraaid in tijd, ruimte en lading. Ingewikkeld? Niet voor Jacco de Vries.

  Lees verder