Faculty of Science and Engineering
De 'Faculty of Science and Engineering (FSE) bestaat uit verscheidene vooruitstrevende onderwijs- en onderzoeksdepartementen. Studenten en wetenschappers dragen bij aan onderwijsprogramma's op bachelor-, master- en PhD-niveau en nemen deel aan innovatief onderzoek op het gebied van béta-wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.
- Meer dan 2800 studenten
- 6 bachelor programma's
- 5 master programma's
- 3 Liberal arts and sciences programma's
- 1 pre-bachelor's programma
- Locaties in Maastricht en alle Brightlands campussen (Sittard-Geleen, Heerlen en Venlo)
Nieuws
-
Universiteit Maastricht bouwt high-tech onderzoekskas
-
De mens staat niet bovenaan de evolutie, aldus Jose Joordens
-
Op de Brightlands Campus Greenport Venlo openen binnenkort drie nieuwe onderzoeks- en demonstratiefaciliteiten: het Food Concept Center, het Experience Center for Future Food en een fysieke landingsplaats en werkplaats voor startups en spin-offs.
-
Is duurzaamheid alleen zinvol als het financieel ook iets oplevert? Een gesprek tussen Nils Kok, hoogleraar Real Estate Finance en Pim Martens, hoogleraar Planetary Health.
-
Reuzenslaapmuis niet alleen groot door dieet
-
Ondermijnende criminaliteit door middel van unieke goederen van grote waarde
-
Vice-voorzitter Europese Commissie bezoekt ET Pathfinder
-
Realistische uitdagingen voor goed presterende studenten. Knappe koppen voor bedrijven Synergie tussen de UM en het bedrijfsleven. En internationaal toptalent dat voor de regio behouden blijft. Het KE@Work-programma van de FSE-bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence is win-win-win-win.
-
Een team Business Engineering-studenten van de UM heeft recent drie prijzen gewonnen bij de gerenommeerde ENGCOMM, de Engineering and Commerce Case Competition, die werd gehouden door de University of Concordia in Montreal (Canada).
-
Kunstmatige intelligentie (AI): is het een fantastische technologie die we overal bij moeten inzetten, of een schrikbeeld dat het einde van de mensheid kan betekenen?
-
Bijzonder hoogleraar Text-Mining Jan Scholtes over hoe ChatGPT eigenlijk werkt, waarom het een geweldig prestatie is en waar we er misschien een beetje voorzichtig mee moeten zijn.
-
Vanaf volgend academisch jaar biedt de Universiteit Maastricht een specialisatie Quantum Computing aan. De specialisatie is te volgen binnen de masteropleidingen Data Science for Decision Making en Artificial Intelligence. Daarmee is UM de eerste in Nederland.
-
Van 19-20 januari 2023 vond in Maastricht de eerste bijeenkomst plaats van het interdisciplinaire consortium van het Europese onderzoeksproject REALM.
-
Het programma, dat via publiek-private samenwerkingen een impuls geeft aan fundamenteel onderzoek in kunstmatige intelligentie, heeft een totaalbudget van ruim 87 miljoen euro. ROBUST omvat 17 nieuwe labs door heel Nederland en zal 170 nieuwe promovendi aantrekken.
-
Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs dat een gepersonaliseerd voedingspatroon, gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel, tot een betere gezondheid leidt. Dit is een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en voorkomen van chronische ziekten.
-
Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft prof. dr. Thomas Cleij herbenoemd als decaan van de Faculty of Science and Engineering. Cleij zal tot maart 2027 leiding blijven geven aan de snelgroeiende faculteit.
-
Waarom je aankomt na een dieet? Edwin Mariman is hoogleraar aan de universiteit van Maastricht (MaCSBio) en deed onderzoek naar het jojo-effect.
-
De Science Communication Incubator wil een groep onderzoekers ondersteunen die wetenschapscommunicatievaardigheden en -kennis in hun teams inbrengen.
-
Zelfstandig besluiten nemen bij vergelijkbare situaties doen computers al volop. Maar kunnen zij ook kennis toepassen op nieuwe feiten? Mark Winands, de kersverse hoogleraar Machine Reasoning bij het Department of Advanced Computing Sciences (DACS), ontwikkelt rationeel handelende computerprogramma's, die zelfstandig kunnen doordenken wat de consequenties van een besluit zijn.
-
Hoe leer je kinderen empathie aan? Het nieuwe onderzoeksconsortium JOINclusion, dat op 1 mei van start is gegaan, wil bijdragen aan het verhogen van de sociale inclusie onder kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud, met name in multiculturele klassen.
-
Acht van de in totaal 23 beoordeelde bacheloropleidingen van de Universiteit Maastricht (UM) zijn uitgeroepen tot de beste van het land. Zes Maastrichtse opleidingen zijn bovendien beloond met het kwaliteitszegel Topopleiding. Een en ander blijkt uit de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023.
-
Toen de oorlog uitbrak in mijn vaderland Oekraïne, besefte ik dat deze plek - deze vriendelijke stad in het zuiden van Nederland - misschien wel mijn nieuwe thuis is voor de verdere toekomst.
-
Op industriecomplex Chemelot in Geleen ontmoeten onderwijs, kennisinstellingen, bedrijfsleven en industrie elkaar.
-
Deze zomer ontving Dr. Paola Diomede (Circular Chemical Engineering) de William Crookes-prijs, die wordt toegekend voor belangrijke bijdragen in de plasmafysica.
-
Maastrichtse wetenschappers werken aan een apparaat dat kan meten hoeveel vitamines er in groenten zitten.
-
'Over tien jaar zijn in Venlo meer dan duizend studenten aan de slag met maatschappelijke thema’s rondom landbouw, duurzaamheid en voeding', voorspelt decaan Thomas Cleij van de Maastrichtse Faculty of Science and Engineering.
-
Een Europees consortium van 14 partners, met de Universiteit Maastricht in de rol van coördinator, heeft 7,7 miljoen euro subsidie ontvangen om de curatie en publicatie van persoonlijke gezondheidsgegevens te stroomlijnen met behulp van kunstmatige intelligentie.
-
Wist u dat zelfs onze viervoeters invloed hebben op het klimaat? Professor Pim Martens: Het zit 'm in de producten die we voor hen kopen. Hoe kun je de ecologische pootprint minimaliseren?
-
Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen wetenschappelijke instellingen hun deuren voor bezoekers van (ongeveer) 8 tot 88 jaar oud. De Universiteit Maastricht nodigt jou en je familie van harte uit om op zaterdag 1 oktober de Faculty of Science and Engineering te bezoeken.
-
Maastricht University is about to add a new bachelor’s programme to its portfolio: Computer Science. The programme kicks off in September 2023.
-
In het werkzame leven van voedseldeskundige en universitair docent Alie de Boer draait alles om het verkrijgen van eerlijke informatie over gezonde en duurzame voeding.
-
Datawetenschapper Marijn ten Thij bestudeert menselijk gedrag aan de hand van berichten die worden gepost op sociale media. De analyse van dit soort data is niet alleen maatschappelijk relevant, het kan ook individuele personen helpen die in psychische nood verkeren.
-
De LHCb-samenwerking rapporteerde onlangs haar eerste werk op het gebied van quantumrekenen. In een publicatie in het Journal of High Energy Physics beschrijven ze de toepassing van Quantum Machine Learning voor het identificeren van eigenschappen van jets: stromen van deeltjes die het resultaat zijn van hoog-energetische deeltjesbotsingen.
-
De nieuwe ingenieur zoekt de balans tussen grondstoffen, milieu en publieke opinie.
-
Deskundigen uit Heerlen en Maastricht verschillen met elkaar van mening. Is deze steen in het Thermenmuseum Heerlen het oudste bordspel van Nederland?
-
Een team van UM-studenten afkomstig van de bacheloropleiding Business Engineering en het Maastricht Science Programme, plus studenten van de master Biobased Materials heeft de 2e plaats behaald in de Nederlandse voorronde van Biobased Innovation Student Challenge Europe (BISC-E) Competition 2022.
-
Sinds dit academisch jaar is de Universiteit Maastricht een opleiding rijker: de bachelor Circular Engineering. Kersverse programmadirecteur Gavin Phillips en eerstejaars Maria en Lea vertellen over het hoe en waarom van deze studie, die studenten helpt om bestaande én toekomstige duurzaamheidsuitdagingen aan te kunnen gaan.
-
De Menno Knetsch Award 2022 is toegekend aan Marco Serafini, van de Master Biobased Materials, voor zijn afstudeerscriptie 'Sustainability assessment of biobased colourants for packaging applications'.
-
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 4 ervaren onderzoekers van de Universiteit Maastricht een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend.
-
In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Voor hen is het niet vanzelfsprekend dat zij voldoende gezond en betaalbaar eten kunnen kopen.
-
De nieuwe afdeling beslaat onderzoek en onderwijs op de gebieden van kunstmatige intelligentie, informatica, data science, wiskunde en robotica. Meer dan 100 stafleden hebben hun thuisbasis bij de nieuwe groep, die is ingebed binnen de Faculty of Science and Engineering.
Agenda
-
28 jun 14 jul12:00 - 16:00
IMAGINARY - Kracht en Pracht van Wiskunde
De rondreizende tentoonstelling omvat talrijke topkwaliteit-posters, een reeks 3D-objecten, puzzelopstellingen en meerdere interactieve apps waar je als bezoeker mee aan de slag kunt gaan via grote touchscreens.
-
07 okt09:30 - 16:30
Bachelor Open Dag
Tijdens de Bachelor Open Dag kun je écht sfeer proeven en een goed beeld krijgen van onze bacheloropleidingen, de unieke manier van onderwijs, de universiteit en het leven in onze studentenstad Maastricht.