Bijkomende collegegeld regelingen voor EU/EER studenten die twee opleidingen volgen
Als je een student uit de EU/EER bent en twee opleidingen tegelijkertijd volgt, kom je misschien in aanmerking voor een gereduceerd collegegeld. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.
Een tweede studie na je eerste diploma voor EU/EER -studenten
Volg je na het afronden van een (eerdere) bachelor- of masteropleiding in Nederland een tweede bachelor- of een tweede masteropleiding aan een Nederlandse instelling voor hoger onderwijs, dan kom je niet meer in aanmerking voor het collegegeld dat in het algemeen wordt gevraagd van studenten uit de EU/EER of Zwitserland of Suriname (het wettelijk collegegeld) en moet je voor de tweede bachelor- of tweede masteropleiding het hogere collegegeld betalen (het instellingscollegegeld dat in het algemeen wordt gevraagd van niet-EU/EER-studenten). Dit komt omdat de Nederlandse overheid in principe (alleen) maximaal één bachelor- en één masteropleiding per student uit de EU/EER (of Zwitserland of Suriname) subsidieert.
Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel. Je hebt nog recht op het betalen van het EU/EER-collegegeld (wettelijk collegegeld) voor de tweede opleiding op bachelor- of masterniveau, als:
- je tweede Nederlandse bacheloropleiding valt binnen gezondheidszorg of onderwijs en je hiervoor nog geen bachelordiploma hebt behaald.
- je tweede Nederlandse masteropleiding valt binnen gezondheidszorg of onderwijs en je hiervoor nog geen masterdiploma hebt behaald.
In het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) op de website van DUO vind je een overzicht van alle opleidingen in Nederland. In dit overzicht staat ook aangegeven of elke opleiding in de categorie gezondheidszorg, onderwijs of overig valt.
Twee Nederlandse bachelor- of masteropleidingen tegelijkertijd voor EU/EER- studenten
Als je twee Nederlandse bachelor- of masteropleidingen tegelijk volgt, hoef je het collegegeld dat studenten uit EU/EER-landen (of Zwitserland of Suriname) moeten betalen (wettelijk collegegeld) in principe maar één keer te betalen. Dit geldt alleen als:
- je aan een tweede bacheloropleiding begint terwijl je je eerste bacheloropleiding nog niet hebt afgerond (waarvoor je het wettelijk tarief betaalt) en als je na het afronden van je eerste bacheloropleiding onafgebroken en aaneengesloten (dus zonder onderbreking) ingeschreven blijft voor de andere bacheloropleiding.
- je aan een tweede masteropleiding begint terwijl je je eerste masteropleiding nog niet hebt afgerond (waarvoor je het wettelijk collegegeld betaalt) en je na het afstuderen van je eerste masteropleiding onafgebroken en aansluitend (dus zonder onderbreking) ingeschreven blijft voor de andere masteropleiding.
Als je bent ingeschreven voor twee bachelor- of twee masteropleidingen tegelijk, gelden de volgende regels:
- Zolang je nog niet bent afgestudeerd aan een van beide opleidingen, betaal je eenmalig het wettelijk collegegeld om je in te kunnen schrijven voor je bachelor- of masteropleiding voor het betreffende studiejaar.
- Na het behalen van je diploma voor één van de opleidingen tegen het enkelvoudig wettelijk collegegeldtarief, blijf je recht houden op het betalen van het wettelijk collegegeld voor de andere opleiding (een bachelor als je eerste opleiding een bachelor was, en een master als je eerste opleiding een master was) zolang je ingeschreven blijft staan en je inschrijving voor die andere opleiding in de komende studiejaren ononderbroken blijft.
Let op: de twee uitzonderingen hierboven gelden niet voor jou als je twee specialisaties volgt binnen dezelfde bachelor- of masteropleiding: als je alle examenonderdelen van één specialisatie met goed gevolg hebt afgelegd, ben je automatisch afgestudeerd aan je bachelor- of masteropleiding voor die specifieke specialisatie. Je kunt dan de resterende periode van datzelfde studiejaar gebruiken om de ontbrekende vakken van de tweede specialisatie te halen. Voor deze resterende periode geldt het collegegeld voor EU/EER-studenten die een eerste bachelor of eerste master volgen (het wettelijk collegegeld). Mocht echter een herinschrijving voor het volgende studiejaar nodig zijn om de andere specialisatie af te ronden, dan betaal je voor je herinschrijving het collegegeld voor EU/EER-studenten die al een eerste bachelor of een eerste master hebben afgerond (het instellingscollegegeld). Je hebt immers al een bachelor- of masterdiploma behaald.
Raadpleeg het CROHO-register op de website van DUO om na te gaan of er in jouw situatie sprake is van twee verschillende bachelor- /twee verschillende masteropleidingen of twee verschillende specialisaties binnen één bachelor- of masteropleiding. Hier staan alleen bachelor- en masteropleidingen vermeld, maar geen specialisaties.