Nederlandstalige pleitwedstrijden

VAR Pleitwedstrijd

LAW_var2018.jpg
Subject-area Dutch administrative law
Beschrijving

De VAR-pleitwedstrijd is een pleitwedstrijd voor studenten in de master- en bachelorfase die georganiseerd wordt onder toezicht van de Vereniging voor bestuursrecht (VAR). Ieder jaar strijden teams van verschillende faculteiten in een schriftelijke en mondelinge ronde tegen elkaar. De schriftelijke ronde en de gezamenlijke voorbereiding van de processtukken vinden in de weken voorafgaand aan de mondelinge ronde, de eigenlijke pleitwedstrijd, in mei plaats. Alle teams treden aan de hand van een fictieve casus op als eiser en verweerder in een beroepsprocedure. Dat betekent dat er tweemaal een processtuk vervaardigd dient te worden en ook dat er door twee personen (met ondersteuning van de andere leden van het team) gepleit dient te worden.

Successen

2018
Het was bijna gelukt: driemaal op rij de prestigieuze bestuursrechtelijke VAR-pleitwedstrijd op onze naam schrijven! Het Maastrichtse pleitteam heeft op woensdag 16 mei 2018  in Groningen een prachtige tweede plaats behaald. Klik hier voor het nieuwsbericht (NL).

2017
Het Maastrichtse team heeft in 2017 voor de tweede keer op rij de prestigieuze bestuursrechtelijke VAR-pleitwedstrijd op zijn naam geschreven. Klik hier voor het nieuwsbericht (EN).

Coördinatoren Ellen Hardy en Louise Verboeket
Meer informatie

Het winnende team wordt tijdens de VAR-jaarvergadering gepresenteerd en alle teams ontvangen een jaar lang een gratis VAR-lidmaatschap.
Klik hier voor de officiele website van de VAR en hier voor de compilatievideo van de pleitwedstrijd 2017.

Studentenparlement

stupa
Foto credits: Peter van der Meer 'Fotografie Speer'
Subject-area Dutch constitutional law, Parliament & Government
Beschrijving Het studentenparlement staat open voor bachelor- en masterstudenten met kennis van en belangstelling voor Nederlands staatsrecht en politiek. Studententeams worden van alle Nederlandse rechtenfaculteiten afgevaardigd; de teams vormen Tweede Kamerfracties met via loting bepaalde politieke kleur. De teams nemen deel aan de schriftelijke en mondelinge behandeling van een wetsvoorstel in de Tweede Kamer in Den Haag. De regering wordt vertegenwoordigd door hoogleraren staatsrecht, de jury bestaat uit een wetenschapper, een politicus en een parlementair journalist. Het Studentenparlement wordt om de twee jaar (ieder oneven jaar) georganiseerd.
Successen

Het Maastrichtse team won deze wedstrijd in de rondes van 2005 en 2013.

Coördinatoren

Sofie Wolf en/of Aalt Willem Heringa

Meer informatie Selectie van deelnemers vindt plaats in september/oktober van het voorafgaande kalenderjaar (het even jaar). Klik hier om naar de officiële website te gaan.

Nationale Pleitmarathon

Law_pleitmarathon.png
Subject area Civielrecht
Beschrijving

De Nationale Pleitmarathon (NPM) is een jaarlijkse landelijke pleitwedstrijd die sinds 1991 wordt georganiseerd . Deelname aan deze wedstrijd staat open voor civielrechtelijke pleitverenigingen van de negen rechtenfaculteiten. Elke vereniging levert een of meerdere teams, waarbij een team wordt onderverdeeld in een pleitteam van twee personen en een rechtbankteam van drie personen. De pleitteams en de rechtbankteams kunnen zich via twee voorrondes plaatsen voor de finale. In de finale strijden twee pleitteams en twee rechtbankteams tegen elkaar om de titel “beste pleitteam” en “beste rechtbankteam”.

Successen

2019
Op 25 mei was het weer zover, de jaarlijkse Nationale Pleitmarathon. Het rechtbankteam dat bestond uit Erwin Giesen, Celestine Kroon en Nadieh Severens, mochten de prachtige tweede plek mee naar Maastricht nemen. Het pleitteam bestond dit jaar uit Sanne Dolstra en Lidia Lobak, ook zij hebben een top prestatie neergezet.

2018
Na enkele weken voorbereiden was het vrijdag 11 mei jl. weer zover. Voor de 27ste editie van de NPM reisden vijf leden van Pleitgenootschap Gaius af naar het verre, doch mooie Groningen. Tijdens de kennismaking met de andere deelnemers zat de sfeer er goed in, maar was de spanning voelbaar. Op zaterdag hezen de deelnemers zich in hun toga's, hielden hun pleidooien en wezen hun vonnissen.

Na een spannende strijd heeft zowel het pleitteam, bestaande uit Elise van Lonkhuyzen en Maxime Lukassen, als het rechtbankteam van Pleitgenootschap Gaius, bestaande uit Esmée Lukassen, Lidia Lobak en Sanne Dolstra, een derde plaats weten te behalen. Een prestatie waar we als vereniging trots op mogen zijn!

Coördinatoren Natasja van der Meer
Meer informatie Klik hier voor de website van de NPM

 

Max Rood Pleitwedstrijd

MR
Foto credits: Sine Labore Nihil
Subject-area Dutch Labour Law
Beschrijving

Sinds 2015 organiseert de Leidse studievereniging voor arbeidsrecht Sine Labore Nihil in samenwerking met de afdeling Sociaal recht van de Universiteit Leiden de jaarlijkse Max Rood Pleitwedstrijd. Deze is vernoemd naar de bekende hoogleraar en arbeidsrechtadvocaat Max Rood (1927-2001). De studententeams van de verschillende juridische faculteiten krijgen één week voor de wedstrijd een casus toegezonden. De voorbereiding op die wedstrijd in die week is uitermate intensief. Een aantal advocatenkantoren uit Maastricht levert een grote bijdrage aan deze voorbereiding.

Voor een simulatie-rechtbank bestaande uit gerenommeerde arbeidsrechtspecialisten moeten de teams deze casus vervolgens in Leiden in de wedstrijd bepleiten. Twee teams gaan door naar de finale. In deze finaleronde krijgen de twee overgebleven teams anderhalf uur de tijd om zich in volledige afzondering op een nieuwe zaak voor te bereiden. De winnaar ontvangt de felbegeerde Max Rood wisselbokaal.

Successen

2018: Het Maastrichtse team, bestaande uit Kim Klinkenberg, Lizet Kuijer, Sharon Leinders en Maike Schütz, behaalde zeer verdiend de eerste prijs.

2017: Het Maastrichtse team werd in een spannende finale nipt tweede.

2015 en 2016: Het Maastrichtse team ging nét niet door naar de finale. De rechtbank/jury gaf aan de beslissing heel moeilijk te vinden.

Coördinator

Malva Driessen

Meer informatie

Studenten worden geselecteerd uit de master Recht en Arbeid. Voor meer informatie over de pleitwedstrijd zelf, klik hier