Docenten

People in class

Bij het Bètasteunpunt Limburg werken middelbare schooldocenten en docenten/onderzoekers van het hoger onderwijs samen om het onderwijs te verbeteren en de aansluiting van middelbare op hoger onderwijs in Limburg te ondersteunen.

We willen samen een programma maken waarmee bètadocenten zich professioneel kunnen ontwikkelen, met de nieuwste kennis over hun vakgebied. We willen ze inspireren om innovatieve kennis met betrekking tot wetenschap en techniek toe te passen in hun lessen, gebruikmakend van onderwijsmethodes die aansluiten bij het universitaire onderwijs.

Onderwerpen waarover Bètasteunpunt Limburg informatie biedt. Het steunpunt is nog in ontwikkeling, de komende tijd zal mee informatie beschikbaar komen.

VO-docent worden.

De Universiteit Maastricht biedt de mogelijkheid om een eerste- en een tweedegraads lesbevoegdheid te halen. 

Eerste graad

Voor zij-instromers bieden de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit in Nijmegen een gedeeld lesprogramma dat opleidt tot eerste-graads docent. Het betreft een maatwerktraject dat zich richt op leraren die nu al voor de klas staan maar geen eerstegraads bevoegdheid hebben én geïnteresseerden die momenteel werkzaam zijn in een andere sector. In een leer-werktraject van maximaal twee jaar leiden we je op tot eerstegraads bevoegd docent, waarmee je les mag gegeven in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Je volgt één dag in de week college op de campus in Maastricht en één dag college aan de RU in Nijmegen.

Voor meer informatie: Opleiding eerste-graads docent Maastricht/Nijmegen

Tweede graad

UM-studenten krijgen, met een Educatieve Minor op zak, een 2e-graads lesbevoegdheid voor de vakken biologie, wiskunde, economie, natuurkunde of scheikunde.

Voor meer informatie: Educatieve Minor | Maastricht University

VO-HO netwerk

De bètasteunpunten van de Nederlandse Universiteiten werken als Regionale VO-HO Netwerken met het doel de aansluiting tussen het voortgezet onderwijs en hoger onderwijs te verbeteren, professionalisering van onderwijsprofessionals te stimuleren en ontwikkelingen op het gebied van vakinhoud- en curriculum te agenderen. Door deze samenwerking op regionaal niveau goed te organiseren en landelijk met elkaar te versterken maken we impact.

Regionale VO-HO Netwerken

Bezoek ETpathfinder

Wil je wat meer weten over de natuurkunde en de mensen die er werken? Kom het ontdekken tijdens de workshop ”natuurkunde ervaren” bij ETpathfinder.

In dit programma van ongeveer een uur krijg je de unieke kans om te leren over het natuurkundig experiment van de ETpathfinder. Je krijgt de ETpathfinder in levenden lijve te zien en je ziet wat we hiervan kunnen leren. Bovendien kun je ervaren wat het inhoudt om natuurkundige te zijn.  Een enthousiaste medewerker van ETpathfinder neemt je mee in haar dagelijkse routine en deelt haar persoonlijke reis in dit fascinerende vakgebied. 

Na de introductie is er volop gelegenheid om al je vragen te stellen. Of je nu wilt weten welk profiel je moet kiezen, welke opleidingen je moet volgen, welke vaardigheden essentieel zijn, of hoe een typische werkdag eruitziet, je krijgt alle antwoorden die je nodig hebt.

Op vooraf afgesproken momenten kunnen groepen leerlingen van vwo 3, op verzoek van hun docent, deelnemen aan de workshop ”natuurkunde ervaren”. Dit is een unieke kans om inspiratie op te doen en meer te leren over de wereld van de natuurkunde.

Etpathfinder

Vraag een ETpathfinderbezoek aan

Workshop: Hoe formuleer je een goede onderzoeksvraag?

Leerlingen die bezig zijn met hun profielwerkstuk hebben soms moeite met het formuleren van een goede onderzoeksvraag. Vanuit profielwerkstuk.nl is nu een workshop beschikbaar die jouw leerlingen meeneemt in dit proces! Onze student ambassadeurs komen graag bij jullie op locatie om de workshop (50 min.) te geven.

Meer weten? Stuur een mail naar info-scholen@maastrichtuniversity.nl

Wil je de workshop liever zelf geven?

Wil je de workshop liever zelf geven? Het lesmateriaal is ontwikkeld door Bètapartners i.s.m. profielwerkstuk.nl. Het is voor iedereen gratis beschikbaar.