Onderwijs

Kleinschalig en internationaal

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar Probleemgestuurd Onderwijs en internationale oriëntatie. In onze kleinschalige ‘international classroom’ komen visies en ervaringen uit de hele wereld samen. Juist de verschillen maken het verschil. 

Ook onze opleidingen zijn internationaal georiënteerd. Ze zijn erop gericht het beste in jou naar boven te halen en je optimaal voor te bereiden op de toekomst; hier, of in het buitenland. Daarover gesproken: Maastricht voelt voor velen als een stukje buitenland in Nederland. Dat, samen met de vele mogelijkheden voor een periode studeren in het buitenland, maakt van studeren aan de UM een echt internationale ervaring. 

 Lees meer over Probleemgestuurd Onderwijs
 Lees meer over onze internationale oriëntatie

Top 10 redenen om voor de UM te kiezen:

Why UM
 1. Persoonlijke aanpak met Probleemgestuurd Onderwijs
 2. Unieke opleidingen
 3. Meest internationale universiteit van Nederland
 4. Wetenschappelijk onderzoek als voedingsbodem voor ons onderwijs
 5. Beste jonge universiteit van Europa
 6. Onderwijsinnovatie krijgt vorm in ons EDLAB
 7. Ligging in het hart van Europa
 8. De stad Maastricht
 9. Honours programma’s als extra uitdaging
 10. Goede baankansen na de uni

 Lees verder over Waarom de UM

UM Bèta-opleidingen 

De UM biedt bèta-onderwijs in uiteenlopende gebieden en dat doen we net een beetje anders dan anders. Zo hebben we de enige bèta-opleiding in de liberal arts & sciences-traditie in Nederland, waar bachelorstudenten hun eigen curriculum kunnen samenstellen met biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde; het Maastricht Science Programme.

Tijdens de bachelor Knowledge Engineering kun je in het tweede en derde jaar waardevolle werkervaring opdoen, via het honours programma KE@Work Je krijgt dan de helft van de tijd onderwijs en de andere helft werk je bij een bedrijf aan uitdagende vraagstukken.

Bovendien geven we een deel van ons onderwijs op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, gewoon tussen de Limburgse industrie. Hoe maken onze studenten het verschil in de toekomst? Dat is wat ons onderwijsaanbod drijft.

Voorlichtingsactiviteiten

Aan de Universiteit Maastricht organiseren we diverse voorlichtings- en aansluitingsactiviteiten om leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs te informeren over onze opleidingen, het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) én de universiteit zelf. Voor aankomende masterstudenten organiseren we de Master Open Dagen.

 Lees meer over de verschillende activiteiten en raadpleeg de voorlichtingsagenda

Studiemogelijkheden

Ga naar het complete bachelor-overzicht en selecteer en bekijk per VWO-profiel welke opleidingen je aan de Universiteit Maastricht kunt volgen. Ben je geïnteresseerd in een masteropleiding? Bekijk dan ons master-overzicht .

Geen aankomende evenementen

Onderwijs aan de UM
Een beeld krijgen van hoe het onderwijs aan de UM eruitziet? Bekijk de video voor een inkijkje.

Quick links

Probleemgestuurd Onderwijs
Internationale oriëntatie
Faculteiten
Honours programma's
Toelating & inschrijving
Vraag een studiebrochure aan

Onderwijs aan Universiteit Maastricht

Onderwijsvernieuwing: EDLAB

Aan de Universiteit Maastricht werken we voortdurend aan het verbeteren van ons onderwijsmodel PGO en besteden veel aandacht aan onderwijsvernieuwing. We hebben zelfs een apart centrum opgericht dat geheel gewijd is aan onderwijsinnovatie: EDLAB. Van daaruit ondersteunen we docenten bij het geven van onderwijs, bedenken we nieuwe lesmethoden en helpen we docenten en examencommissies bij het verbeteren van beoordelingsprocedures. Vanuit ons EDLAB bieden we ook excellentieprogramma’s voor studenten aan.

 Lees meer over EDLAB   

UM zesde beste jonge universiteit ter wereld

Times Higher Education '200 Under 50' 2017

Kwaliteitskenmerk voor internationalisering

Nederlands-Vlaamse Acreditatieorganisatie (NVAO)

UCM is de #1 bachelor in Nederland: Keuzegids

Keuzegids Universiteiten 2017
 • Alessandra Silva

  Op de bres voor cultureel erfgoed in oorlogsgebied

  dinsdag, juni 6, 2017

  The destruction of cultural property by the Islamic State in Mosul and Palmyra: is International Law the answer?’, is the title of Alessandra Silva’s bachelor’s thesis. During the Dies celebration last February, the 23-year-old Italian received the thesis prize, as one of seventeen winners, for the best bachelor's thesis in 2016.

  Lees verder
 • Hoera! Vijftien jaar bachelor European Studies

  donderdag, juni 1, 2017

  On 9 and 10 June, European Studies will hold a jubilee celebration with alumni, students and staff, to celebrate its 15 year anniversary.

  Lees verder
 • Drie jonge UM-talenten krijgen NWO-beurs voor promotieonderzoek

  woensdag, mei 24, 2017

  Drie studenten van de Universiteit Maastricht hebben de NWO Onderzoekstalentbeurs ontvangen: Miriam Heynckes, Shanice Janssens en Eveline Vandewal - alledrie researchmasterstudent Cognitive and Clinical Neuroscience aan de Faculty of Psychology and Neuroscience.

  Lees verder
 • Students going the extra mile

  dinsdag, mei 16, 2017

  Sjim Romme and Matthijs Bosveld kregen in 2016 de UM- Studentenprijs en nemen in 2017/2018 een tussenjaar van hun studie, om hun droom (mensgerichte zorg waarin de klacht van patiënten centraal staat door mensgericht medisch onderwijs) dichterbij te brengen.

  Lees verder
 • THE Young Universities Ranking

  UM 6e beste jonge universiteit wereldwijd

  donderdag, april 6, 2017

  De Universiteit Maastricht is de zesde beste jonge universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de Times Higher Education 200 under 50 ranking, die op 5 april op de Young Universities Summit in Brisbane, Australië is bekendgemaakt.

  Lees verder
 • Sohphie Joosten

  Arts met onderzoeksvaardigheden

  maandag, maart 27, 2017

  In maart 2016 rondde de nu 25-jarige Sophie Joosten haar master Geneeskunde af met een bijzondere thesis over niercelcarcinoom. Tijdens haar onderzoek ontdekte zij biomarkers die de overleving van patiënten met nierkanker kunnen voorspellen. Voor haar masterthesis ontving ze dit jaar de scriptieprijs.

  Lees verder
 • Matthijs Korrevaar

  Hoe duur is de huur?

  donderdag, maart 2, 2017

  Tijdens de Dies werden ook dit jaar weer de scriptieprijzen uitgereikt, dit zijn prijzen voor masterstudenten die het hoogste cijfer voor hun afsluitende thesis haalden. Alumnus Matthijs Korevaar was een van de winnaars. Hij onderzocht hoe de huurprijzen zich in een aantal Europese steden hebben ontwikkeld in de afgelopen 500 jaar.

  Lees verder
 • MUMC+ vaatkamer

  Cardiologieleiders van de toekomst worden opgeleid in Maastricht

  vrijdag, februari 3, 2017

  Zaterdag 4 februari start in Maastricht een op maat gemaakt opleidingstraject voor internationale cardiologen gespecialiseerd in hartritmestoornissen (MUMC+ nieuws).

  Lees verder
 • Bijeenkomst: ‘Limburg, mobiliteit en de wereld’

  woensdag, november 23, 2016

  Op 2 december a.s. organiseert Leonie Cornips, hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht, in samenwerking met Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg en Fontys Kenniscentrum Taal de bijeenkomst ‘Limburg, mobiliteit en de wereld’.

  Lees verder