Onderwijs

Kleinschalig en internationaal

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar Probleemgestuurd Onderwijs en internationale oriëntatie. In onze kleinschalige ‘international classroom’ komen visies en ervaringen uit de hele wereld samen. Juist de verschillen maken het verschil. 

Ook onze opleidingen zijn internationaal georiënteerd. Ze zijn erop gericht het beste in jou naar boven te halen en je optimaal voor te bereiden op de toekomst; hier, of in het buitenland. Daarover gesproken: Maastricht voelt voor velen als een stukje buitenland in Nederland. Dat, samen met de vele mogelijkheden voor een periode studeren in het buitenland, maakt van studeren aan de UM een echt internationale ervaring. 

 Lees meer over Probleemgestuurd Onderwijs
 Lees meer over onze internationale oriëntatie

De onderwijsvisie en -missie van de UM

Why UM

De belangrijkste onderwijsmissie van de UM was, is en zal zijn de geïntegreerde academische en professionele ontwikkeling van de student.

We doen dat door:

 • onze studenten op te leiden tot life-long learners die complexe problemen kunnen definiëren, analyseren en oplossen, kritisch kunnen nadenken en zich kunnen aanpassen wanneer ze worden geconfronteerd met complexe veranderingen in een regionale, nationale en internationale context
 • een international classroom te creëren met onderwerpen, docenten en studenten van over de hele wereld, waardoor onze studenten solide interculturele vaardigheden ontwikkelen
 • er naar te streven een open en gastvrije, werkelijk inclusieve universiteit te zijn
 • te focussen op de employability van onze afgestudeerden.

  Lees de complete onderwijsvisie en -missie van de Universiteit Maastricht.  

 

Top 10 redenen om voor de UM te kiezen:

Maastricht Science Programme - Problem Based Learning
 1. Persoonlijke aanpak met Probleemgestuurd Onderwijs
 2. Unieke opleidingen
 3. Meest internationale universiteit van Nederland
 4. Wetenschappelijk onderzoek als voedingsbodem voor ons onderwijs
 5. Gerekend tot de beste jonge universiteiten wereldwijd
 6. Onderwijsinnovatie krijgt vorm in ons EDLAB
 7. Ligging in het hart van Europa
 8. De stad Maastricht
 9. Honours programma’s als extra uitdaging
 10. Goede baankansen na de uni

 Lees verder over Waarom de UM

UM Bèta-opleidingen 

De UM biedt bèta-onderwijs in uiteenlopende gebieden en dat doen we net een beetje anders dan anders. Zo hebben we de enige bèta-opleiding in de liberal arts & sciences-traditie in Nederland, waar bachelorstudenten hun eigen curriculum kunnen samenstellen met biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde; het Maastricht Science Programme.

Tijdens de bachelor Data Science and Knowledge Engineering kun je in het tweede en derde jaar waardevolle werkervaring opdoen, via het honours programma KE@Work Je krijgt dan de helft van de tijd onderwijs en de andere helft werk je bij een bedrijf aan uitdagende vraagstukken.

Bovendien geven we een deel van ons onderwijs op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, gewoon tussen de Limburgse industrie. Hoe maken onze studenten het verschil in de toekomst? Dat is wat ons onderwijsaanbod drijft.

Voorlichtingsactiviteiten

Aan de Universiteit Maastricht organiseren we diverse voorlichtings- en aansluitingsactiviteiten om leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs te informeren over onze opleidingen, het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) én de universiteit zelf. Voor aankomende masterstudenten organiseren we de Master Open Dagen.

 Lees meer over de verschillende activiteiten en raadpleeg de voorlichtingsagenda

Studiemogelijkheden

Ga naar het complete bachelor-overzicht en selecteer en bekijk per VWO-profiel welke opleidingen je aan de Universiteit Maastricht kunt volgen. Ben je geïnteresseerd in een masteropleiding? Bekijk dan ons master-overzicht .

Geen aankomende evenementen

Werk aan je employability

Een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt, dat is onze inzet. De Universiteit Maastricht geeft studenten de kennis, vaardigheden en kwaliteiten die werkgevers nodig hebben. In je studietijd leg je de basis voor je toekomstige carrière. Gebruik hem goed. Begin zo snel mogelijk met je planning, bekijk alle mogelijkheden en zoek een stage of placement die bij je past. Daarmee krijg je praktische ervaring en bouw je een netwerk opbouw. Zo zorg je voor een vliegende start van je professionele loopbaan. Lees meer (Engelstalig).

Onderwijsvernieuwing: EDLAB

Aan de Universiteit Maastricht werken we voortdurend aan het verbeteren van ons onderwijsmodel PGO en besteden veel aandacht aan onderwijsvernieuwing. We hebben zelfs een apart centrum opgericht dat geheel gewijd is aan onderwijsinnovatie: EDLAB. Van daaruit ondersteunen we docenten bij het geven van onderwijs, bedenken we nieuwe lesmethoden en helpen we docenten en examencommissies bij het verbeteren van beoordelingsprocedures. Vanuit ons EDLAB bieden we ook excellentieprogramma’s voor studenten aan.

 Lees meer over EDLAB   

Onderwijs aan de UM
Een beeld krijgen van hoe het onderwijs aan de UM eruitziet? Bekijk de video voor een inkijkje.

Quick links

Probleemgestuurd Onderwijs
Internationale oriëntatie
Faculteiten
Honours programma's
Toelating & inschrijving
Vraag een studiebrochure aan

Onderwijs aan Universiteit Maastricht

UM zesde beste jonge universiteit ter wereld

Times Higher Education '200 Under 50' 2017

Kwaliteitskenmerk voor internationalisering

Nederlands-Vlaamse Acreditatieorganisatie (NVAO)

Kwaliteitszegel voor drie UM colleges

Keuzegids Universiteiten 2018
 • Narcis in Azie

  7 weken Azië-ervaring voor bachelorstudenten

  vrijdag, december 1, 2017

  Vanaf 1 december kunnen tweede- en derdejaars bachelorstudenten zich inschrijven voor de Netherlands Asia Honours Summer School. Een ervaring die je de rest van je leven niet meer vergeet, weten UM-studenten Narcis en Oscar uit ervaring. Afgelopen jaar waren zij twee van de honderd geselecteerde deelnemers.

  Lees verder
 • Daniel Bogdanski

  Een ervaring die je leven verandert

  vrijdag, november 17, 2017

  Een kort interview met UM-student Daniel Bogdanski, in de Week van de Internationale Student.

  Lees verder
 • CvB - Martin Paul

  Een internationale gemeenschap in Maastricht

  donderdag, november 16, 2017

  Een kort interview met collegevoorzitter Martin Paul, in de Week van de Internationale Student.

  Lees verder
 • Sarah

  “Er is hier niet één goed of fout”

  woensdag, november 15, 2017

  In de Week van de Internationale Student presenteren we dagelijks een nieuw verhaal. Deze keer Sarah Weingartz uit Duitsland.

  Lees verder
 • CostasGeorgiades

  “Ik heb ver weg van huis een thuis gevonden”

  dinsdag, november 14, 2017

  In de Week van de Internationale Student presenteren we dagelijks een nieuw verhaal. Vandaag: Costas Georgiades uit Cyprus.

  Lees verder
 • Lucrezia Favi

  Denken vanuit een verenigde wereld-perspectief

  maandag, november 13, 2017

  In de Week van de Internationale Student presenteren we dagelijks een nieuw verhaal, om te beginnen met Lucrezia Favi uit Italië.

  Lees verder
 • Van Student en Stad naar Studentenstad

  woensdag, november 1, 2017

  Wethouder Mieke Damsma opende op 10 oktober de Stadsronde over het thema ‘Student en Stad’, die voor de gelegenheid plaatsvond in het net geopende Student Hotel. Voor het komende jaar heeft de gemeente budget vrijgemaakt om het programma te continueren, waarbij lering wordt getrokken uit de uitkomsten van de afgelopen zomer gehouden evaluatie van ‘Student en Stad’.

  Lees verder
 • Innovatieve voedingsmiddelen in Venlo geproefd

  vrijdag, oktober 13, 2017

  Tijdens het Dutch Agri Food Week-diner op de Brightlands Campus Greenport Venlo werden de smaakpapillen en overtuigingen geprikkeld.

  Lees verder
 • UM’s scores in THE en QS-rankings

  donderdag, september 14, 2017

  Een korte update van de posities die de Universiteit Maastricht inneemt in twee recente rankings.

  Lees verder