Onderzoeksdepartementen
De Faculty of Science and Engineering heeft meerdere onderzoeksdepartmenten en instituten op het gebied van bèta-onderzoek.
Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials
Het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) in Nederland is een grensoverschrijdend onderzoeksinstituut dat zich richt op het ontwikkelen van geavanceerde biobased materialen. AMIBM is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus.
Gravitational Waves and Fundamental Physics
De recente ontdekkingen van gravitatiegolven door LIGO/Virgo-telescopen en van Higgs-deeltje door LHC hebben ons meer geleerd over de interne werking van het universum dan enige andere wetenschappelijke ontdekking in de voorgaande decennia. Toch kwamen er meer vragen, dan antwoorden naar boven. Onderzoek bij de afdeling Gravitational Waves and Fundamental Physics is gericht op het vinden van antwoorden op die fundamentele vragen.
Sensor Engineering
De afdeling Sensor Engineering richt zich op de ontwikkeling van innovatieve sensortoepassingen. De onderzoeksfaciliteiten van de afdeling bevinden zich op de Brightlands Chemelot Campus.
Maastricht Centre for Systems Biology
Het Maastricht Center for Systems Biology (MaCSBio), opgericht in 2015, heeft tot doel een reeks computationele en wiskundige modellen te ontwikkelen die toepasbaar zijn in de wetenschap, die ons begrip van biologische systemen zullen vergroten en de voortgang en progressie en behandeling van complexe ziekten zullen voorspellen.
Circular Chemical Engineering
In de transitie naar een circulaire economie zoekt men naar nieuwe oplossingen om het verbruik van primaire (fossiele) grondstoffen te verminderen. Deze worden steeds schaarser, zijn schadelijk voor het milieu en hun gebruik voor energieproductie is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. De belangrijkste onderzoekslijnen van CCE richten zich op een vermindering van grondstoffen: circulaire kunststoffen door mechanische recycling en plasmachemie voor elektrificatie van industriële processen.
Maastricht Science Programme
Maastricht Science Programme is een bacheloropleiding met toegewijde academische staf. Naast les geven zijn veel van onze medewerkers betrokken bij onderzoek. Onderzoek is opgenomen in onze projectperiode, waardoor onze studenten de kans krijgen om essentiële onderzoeksvaardigheden op te doen en de mogelijkheid om een verscheidenheid aan baanbrekende onderwerpen te onderzoeken.
Food Claims Centre Venlo
Het Food Claims Center Venlo (FCCV) is het kenniscentrum voor alle vragen op het gebied van voeding en levensmiddelenrecht. FCCV richt zich op alle vragen die betrekking hebben op het legaal aantonen of voedsel veilig of gezond is.
Brightlands Institute for Smart Society
Het Brightlands Institute for Smart Society (BISS) verricht excellent, fundamenteel en toegepast onderzoek op het gebied van 'verantwoorde en effectieve datagedreven besluitvorming voor de digitale samenleving'.
Mathematics Centre Maastricht
Het Mathematics Centre Maastricht (MCM) verenigt wiskunde-onderzoek, -onderwijs en ‘-outreach’ binnen de Universiteit Maastricht.
University College Maastricht
De belangrijkste onderzoeksthema's van UCM draaien om 'liberal arts', wetenschap en politiek.
Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage
Het Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage (MACCH) is een interdisciplinair onderzoekscentrum dat economische, juridische, historische, filosofische en praktische expertise samenbrengt in de context van kunst en erfgoed.
Maastricht Experimental Research In and through the Arts Network
MERIAN nodigt gevestigde kunstenaars en academici uit om deel te nemen aan gezamenlijk onderzoek tussen maken en denken.
System Earth Science (SES) is de transdisciplinaire studie gericht op het begrijpen van de structuur en het functioneren van de aarde als een complex, adaptief systeem.
Campus Venlo
Gezondheid, voeding en ondernemen zijn de drie belangrijkste speerpunten op Campus Venlo. Onderzoeksthema's variëren van voedselinnovatie en de psychologie van eten tot logistieke optimalisatie. Het onderzoek op Campus Venlo gebeurt interdisciplinair binnen drie onderzoekslijnen:
- Food Claims Centre Venlo (FCCV)
- Center for Healthy Eating and Food Innovation (HEFI)
- Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI)
Brightlands Future Farming Institute
Het Brightlands Future Farming Institute (BFFI) draagt bij aan technologische innovaties die nodig zijn om antwoorden te vinden op de grote uitdagingen in de agrifoodsector. Het doel van het instituut is het bestuderen van duurzame groenteproductiesystemen en combinatie met plantengenetica, om zo groenten op te leveren met optimale eigenschappen zoals smaak en gezondheid.
-
-
AMIBMAachen-Maastricht Institute for Biobased Materials
-
GWFPGravitational Waves and Fundamental Physics
-
-
MaCSBioMaastricht Centre for Systems Biology
-
CCECircular Chemical Engineering
-
MSPMaastricht Science Programme
-
FCCVFood Claims Centre Venlo
-
BISSBrightlands Institute for Smart Society
-
MCMMathematics Centre Maastricht
-
UCMUniversity College Maastricht
-
MACCHMaastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage
-
MERIANMaastricht Experimental Research In and through the Arts Network
-
Systems Earth Science
-
-
BFFIBrightlands Future Farming Institute